Δράσεις που αφορούν στη βελτίωση του ιστορικού κέντρου, σε πολιτιστικές διαδρομές και επιμέρους παρεμβάσεις σε πλατείες, παιδικές χαρές, στον τουρισμό, στην επιχειρηματικότητα, στο εμπορικό κέντρο καθώς και την ενίσχυση κοινωνικών φορέων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας, που πέρασε -μετά την έγκρισή του- στη δεύτερη φάση.
Μια αναλυτικότερη παρουσίαση αυτού του σχεδίου ζητήσαμε από το δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, δεδομένου ότι τα χρήματα που θα εγκριθούν και θα χρησιμοποιηθούν από το Δήμο, είναι μια ευκαιρία της πόλης να τα ανταποδώσει με χρήσιμα εργαλεία στους πολίτες.
«Θα θέλαμε κάτι παραπάνω διότι η αρχική διακήρυξη της Περιφέρειας μίλησε για ένταξη 3-4 προτάσεων και όχι έξι που μπήκαν τελικά. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα μοιράστηκαν περαιτέρω σε μια ανταγωνιστική διαδικασία, ενώ θα παίρναμε κάτι παραπάνω που είναι πολύτιμα για την πόλη, ειδικά στο οικονομικό περιβάλλον που ζούμε» τόνισε ο Δήμαρχος. Τι προβλέπει λοιπόν αυτό το σχέδιο;
Αστικές αναπλάσεις
«Κατ’ αρχάς, περιλαμβάνει αστικές αναπλάσεις, στις οποίες εμπεριέχονται, ένα βιοκλιματικό, πολιτιστικό δίκτυο διαδρομών στο ιστορικό κέντρο που έχει να κάνει με επιστρώσεις με υδατοπερατά υλικά, εμφυτεύσεις, υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΗ, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε μια συγκεκριμένη διαδρομή που θα επιλεγεί για τους ιστορικούς τόπους της Βέροιας. Μία άλλη δράση που επιλέξαμε και θα χρηματοδοτηθεί είναι η βιοκλιματική αναβάθμιση της Πλατείας των Δίδυμων Λουτρώνων, του περιβάλλοντα χώρου και δείχνουμε, για να απαντήσω και σε κάποια σχόλια, ότι βεβαίως κάναμε το αυτονόητο και προχωράμε ακόμα περισσότερο γιατί μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση κάποιων μνημείων της πόλης που θα βοηθήσουν στο τουριστικό απόθεμα, και όχι μόνο».
Παιδικές χαρές
«Προβλέπεται επίσης κάποια βιοκλιματική αναβάθμιση παιδικών χαρών, με ένα-δύο όργανα που θα παράγουν ενέργεια. Θα είναι μία καινοτομία που θα εισάγουμε – σε μικρή κλίμακα βέβαια. Π.χ. ένα παιχνίδι το οποίο γυρίζοντας θα παράγει ενέργεια που θα χρησιμοποιείται μέσα στην παιδική χαρά».
Υποδομές σε σχολεία που βρίσκονται σε δύσκολα σημεία
«Κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, είναι οι υποδομές, και ρυθμίσεις για ήπιες μορφές μετακίνησης σε περιοχές σχολείων. Είχαμε προεπιλέξει 4 δημοτικά σχολεία για αυτές τις παρεμβάσεις, αλλά από τη στιγμή που κόπηκαν κάποια χρήματα θα περιοριστούμε σε δύο σχολεία που βρίσκονται σε δύσκολα (κυκλοφοριακά) σημεία όπως π.χ. το 5ο Δημοτικό Σχολείο.
Τείχη, Τριπόταμος και open mall
«Περιλαμβάνει ακόμα ένα κομμάτι της αρχαιολογίας που θα αφορά είτε τα τείχη της Βέροιας είτε τις όχθες του Τριπόταμου και δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου (open mall) στο εμπορικό κέντρο της Βέροιας, που ήταν αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου και θα χρηματοδοτηθεί κατά ένας μέρος. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα χρήματα που μας έχουν εγκρίνει».
Τουρισμός
Επίσης «περιλαμβάνει ενισχύσεις τοπικών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού. Στη φιλοξενία, στην εστίαση, στον πολιτισμό, στη δημιουργικότητα. Είναι χρήματα που θα μοιραστούν σε τοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις για την ενίσχυσή τους. Υπάρχει και μία δράση για δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακού περιεχομένου για τον θρησκευτικό τουρισμό από την Ι. Μητρόπολη».
Επιχειρηματικότητα
«Ένα κομμάτι του σχεδίου αφορά και το Επιμελητήριο όπως είναι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα προώθησης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, και συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρηματιών από τη Βιβλιοθήκη για νέους επαγγελματίες και ανέργους».
Κοινωνικές παρεμβάσεις
«Ακόμα εξειδικευμένη τεχνική κατάρτιση σε θέματα σωστικών εργασιών συντήρησης και προστασίας μνημείων, από τα ΚΕΚ, ενώ υπάρχει και το κοινωνικό κομμάτι που αφορά την ενίσχυση φορέων, όπως το ΚΕΜΑΕΔ, η Πρωτοβουλία για το Παιδί, το Κέντρο στήριξης οικογένειας του Συλλόγου «Έρασμος», ο Σύλλογος Φίλων Οικογενειών Ψυχικής Υγείας (ΣΟΦΨΥ) αλλά και το ΚΟΙΣΠΕ «Δεσμός».
Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, από ότι γνωρίζαμε για τις αστικές αναπλάσεις, αφού περιέχεται μεν το τεχνικό μέρος αλλά μπαίνει κι ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά την κοινωνία και τις ευπαθείς ομάδες».
-Υπήρξαν έργα που τα χρειαζόταν η πόλη αλλά κόβονται;
Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κόπηκαν χρήματα. Από τα έργα κόπηκαν 1. εκατ. 100 χιλιάδες ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν λιγότερα πράγματα, από αυτά που είχαμε κατά νου και τα οποία δεν έχουν ακόμα εξειδικευτεί Προφανώς, όμως, έχουμε κατά 1 εκατ., λιγότερα χρήματα.
-Επειδή υπάρχει ένα κακό ιστορικό, περιλαμβάνεται στο στάδιο η αποκατάσταση της αναπλασθείσας Πλατείας Ωρολογίου;
Αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι η Πλατεία Ωρολογίου είναι μέσα στην περιοχή παρέμβασης. Μπορούμε μ’ αυτά τα χρήματα να κάνουμε παρεμβάσεις εκεί. Αυτό όμως θα εξειδικευτεί στη β΄ φάση, όπου θα δούμε με τα εναπομείναντα χρήματα τί ακριβώς μπορούμε να κάνουμε. Διότι, πραγματικά, εμείς είχαμε για το τεχνικό κομμάτι σχεδόν 3,7 εκατ. ευρώ από τα οποία παίρνουμε τα 2,6 εκατ. ευρώ. Θα δούμε λοιπόν, ποιο είναι το σημαντικότερο που πρέπει να κρατήσουμε και πώς πρέπει να προχωρήσουμε.
-Οι αναπλάσεις έχουν αποτυπωθεί ως μία πονεμένη ιστορία για την πόλη. Στην περίπτωση των νέων παρεμβάσεων, σκοπεύετε να το προσέξετε περισσότερο αυτό;
Νομίζω ότι από τα λάθη του παρελθόντος γινόμαστε όλοι σοφότεροι. Άρα λοιπόν προσπαθούμε να δούμε τα αδύνατα σημεία και να μην τα επαναλάβουμε.
-Έχουν εντοπιστεί δηλαδή οι αδυναμίες;
Νομίζω ναι, αλλά αναγνωρίζουμε και ότι όποιος δουλεύει κάνει σφάλματα.
-Εσείς ποια σφάλματα επισημάνατε;
Η τελευταία αστική ανάπλαση που έγινε, από το 2010 μέχρι πριν λίγο καιρό, είχε θετικά σημεία, είχε και κάποια αρνητικά. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ ή την ομορφιά της οδού Ανοίξεως, κάτι που επισημαίνουν ιδιαίτερα οι επισκέπτες της πόλης. Βεβαίως, το αποτέλεσμα για το πάρκο της Εληάς δεν είναι το ίδιο κι αυτό είναι κάτι που το λέμε. Όπως επίσης, θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες παραπάνω θέσεις στάθμευσης. Κι αυτό είναι μια πραγματικότητα, αφού η αστική ανάπλαση τότε έγινε με γνώμονα την προτεραιότητα και την προστασία του δημότη, του πεζού και όχι το αυτοκίνητο.
-Ωστόσο οι μελετητές δεν πρόβλεψαν να διασφαλίσουν χώρο στάθμευσης πριν ακυρώσουν δεκάδες θέσεις…
Θα μπορούσαν, πράγματι, να είναι πιο προσεκτικά τα πράγματα σε ορισμένα σημεία.
Τα πρώτα έργα από το 2018 και μετά
Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα εξειδικευτούν μέχρι τις 2 Μαΐου που είναι η β΄ φάση της διαδικασίας και μέχρι τότε ο Δήμος θα καταλήξει στο τελικό σχέδιο. Από πού, δηλαδή, θα κοπούν τα χρήματα των προτάσεων και θα συγκεκριμενοποιηθούν οι δραστηριότητες και το ύψος των χρημάτων που θα αντιστοιχούν στην κάθε μία.
Το κοινωνικό κομμάτι μπορεί να ολοκληρωθεί και μέσα στο 2017 ενώ το τεχνικό μέρος μπορεί να ξεκινήσει, με τα πρώτα έργα, μέσα στο 2018 και προφανώς ακόμα παραπέρα, αφού όπου χρειαστεί συνολική μελέτη, η διαδικασία συνήθως είναι χρονοβόρα.
Σοφία Γκαγκούση