Τις δυνατότητες παρέμβασης του ιδιωτικού τομέα στις κρατικές υποδομές και στα δημόσια έργα αναδεικνύουν οι επιλογές επιχειρηματιών αυτό το διάστημα στην Ημαθία. Δεν είναι μόνο η δωρεά του πιλοτικού κλειστού σκοπευτηρίου από τον Λαρισαίο επιχειρηματία Κώστα Σούκο στη Σχολή Αστυνομίας στο Πανόραμα, που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές. Είναι και η προσπάθεια των επιχειρηματιών της Ημαθίας να υποκαταστήσουν το κράτος και να ανακατασκευάσουν το κτίριο της πρώην περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας, ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί εκεί το νέο Τελωνείο Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας, για πρώτη φορά επί της Εγνατίας. Μια ιδιόμορφη μορφή ΣΔΙΤ, όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.
Μπορεί η διαδικασία των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) να μην ‘περπάτησε’ όπως και όσο πίστεψαν οι εμπνευστές της (στη Βέροια ωστόσο κατασκευάστηκε το κτίριο της Πυροσβεστικής), παρά ταύτα οι ανάγκες να μην χαθούν οι ευκαιρίες ανάπτυξης σε συνδυασμό με την κάκιστη κατάσταση στα δημόσια ταμεία αναδεικνύουν αντανακλαστικά στον ιδιωτικό τομέα και στον ρόλο που αναλαμβάνει. Για να μην ξεχάσουμε και τις περιπτώσεις των δωρεών που συνεχίζονται ακόμη και σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με ασύλληπτα νούμερα σε κάποιες περιπτώσεις (όπως π.χ. με την οικογένεια Κούσιου, παρά την καθυστέρηση ή την άσχημη τροπή στην εξέλιξη της υλοποίησης των προτεινόμενων έργων ή δράσεων).
Ο ιδιωτικός τομέας, παρά την παρατεταμένη και εντεινόμενη κρίση, παραμένει το δυνατό χαρτί της χώρας στην προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Το διαπιστώνουμε με τα παραδείγματα που αναφέραμε παραπάνω, το διαπιστώσαμε από τη θαυμαστή επιστροφή της άλλοτε κρατικής και υπερχρεωμένης ΕΛΒΙΖ στα κέρδη μετά από την ιδιωτικοποίησή της από την τοπική Ευρωφάρμ, προσδοκούμε να το διαπιστώσουμε εκ νέου στο ζήτημα της ΕΝΚΛΩ. Εκείνο που χρειάζεται είναι αντίστοιχα αντανακλαστικά από την πλευρά του δημοσίου τομέα, ώστε να μην χαθούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται.