Επίκαιρα θέματα - Στον κόμβο των Λαδομύλων

Επίκαιρα θέματα - Στον κόμβο των Λαδομύλων

Ο χώρος στον οποίο θα ξεναγήσω σήμερα τους αναγνώστες μου, σχεδιάστηκε πριν από δεκάδες χρόνια με καθορισμένους και φιλόδοξους στόχους.

Ο εμπνευστής του έργου (δεν είναι του παρόντος να αναφέρουμε το όνομά του) απέβλεπε στον εξωραϊσμό και τη λειτουργική αξιοποίηση της περιοχής που αποτελούσε (και αποτελεί και σήμερα) μέρος της ιστορίας αυτής της πόλης.

Το έργο πραγματοποιήθηκε. Την εποχή εκείνη, τα δημοτικά έργα δεν καθυστερούσαν, ακόμη και όταν δεν υπήρχαν… ευεργέτες και δωρητές. Σε σύντομο χρόνο, το εντυπωσιακό μικρό σιντριβάνι και ο χώρος  με τα καλλωπιστικά δενδρύλλια στην οροφή του,  δόθηκαν στη χρήση των πολιτών.

Η προσφορά του, στεγαστική και ξεκουραστική για τους περαστικούς και για εκείνους που περίμεναν τα δρομολόγια της υπεραστικής και της αστικής συγκοινωνίας, εκτιμήθηκε τον πρώτο ιδίως καιρό. Ήταν ένα έργο που επιπλέον έδινε ξεχωριστή γοητεία στην υποβαθμισμένη μέχρι τότε εμφάνιση της γειτονιάς.

Όμως με τον καιρό και με τις αλλαγές που έγιναν στις υπεύθυνες δημοτικές αρχές, η φροντίδα στην γύρω περιοχή παραμελήθηκε. Στον κάτω χώρο, φθοροποιά στοιχεία προκάλεσαν βλάβες που όσο ασήμαντες κι αν έδειχναν, προκαλούσαν με τις αισθητικές επιπτώσεις τους. Στον κήπο της οροφής, το πράσινο, απλωμένο ασύδοτα, ζητούσε κατεπειγόντως την ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο κηπουρός του δήμου βελτίωσε κάποτε την αισθητική εμφάνιση του χώρου. Όμως το έργο δεν ολοκληρώθηκε. Κάποιοι που έπρεπε να ενδιαφερθούν, κάποιοι που έχουν επαγγελματικό συμφέρον από τον εξωραϊσμό της περιοχής, δεν εκινήθησαν.

Κι όμως, δεν θέλει πολλά. Ένα φαράσι αν περάσει πάνω από τα τούβλα του δαπέδου, θα το απαλλάξει από την ρυπαρή εμφάνισή του. Ένας ελαιοχρωματιστής με δύο δοχεία πλαστικό χρώμα, αρκεί για να ακυρώσει τις κακοτεχνίες που κοσμούν τους τοίχους και τα παγκάκια. Και τέλος, ένας έμπειρος υδραυλικός θα μπορέσει να ζωντανέψει πάλι το μικρό σιντριβάνι, ώστε να ξαναβρεί τον παλαιότερο προορισμό του.

Ο κόμβος των Λαδομύλων, αργά γρήγορα θα αναδειχθεί και θα δικαιώσει το ιστορικό του παρελθόν. Αργά γρήγορα οι δρόμοι που τον περιστοιχίζουν θα αποκτήσουν τα πεζοδρόμιά τους. Αργά – γρήγορα κάποιος δήμαρχος (ίσως και ο σημερινός) θα καταλάβει πως ο κόμβος αυτός, αποτελεί την κυριότερη είσοδο της Βέροιας και θα τον εντάξει σε κάποιο από τα προγράμματά του.

Μέχρι τότε όμως, ο χώρος στον οποίο ξεναγηθήκαμε, πρέπει να ξαναβρεί τις ομορφιές του παρελθόντος και να δικαιώσει τις προσδοκίες του εμπνευστή και δημιουργού του.

Όποιος κι αν ήταν αυτός.

Ορ. Σιδηρόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθαίρεσαν τον Φρέντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας

Καθαίρεσαν τον Φρέντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας

Στην καθαίρεση του ευρωβουλευτή πλέον Φρέντι Μπελέρη...

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Ο Μιχάλης Πικραμένος επελέγη χθες νέος πρόεδρος του...

Αναρτήθηκαν οι βαθμοί για τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελληνίων 2024

Αναρτήθηκαν οι βαθμοί για τα Ειδικά Μαθήματα των...

Το Υπουργείο Παιδείας ανήρτησε στην...

Μια κολόνα για τα ζωάκια

Μια κολόνα για τα ζωάκια

Μια μικρή κολόνα για να μπορεί κάποιος να δέσει το...

Σχολίασαν στο Facebook  …για την εκτός λειτουργίας φωτεινή πινακίδα στην οδό Θεσσαλονίκης

Σχολίασαν στο Facebook …για την εκτός λειτουργίας...

Ο γνωστός επαγγελματίας στον χώρο της τεχνολογίας...

ΜεΜιαΜατια  Φεβρουάριος του 1953. Η δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Βερροίας.

ΜεΜιαΜατια Φεβρουάριος του 1953. Η δύναμη του...

Επιμέλεια: Στέργιος Ζυγουλιάνος – Συλλέκτης...

Από σήμερα το 43ο φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης

Από σήμερα το 43ο φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία του...

 Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη,...

Διαδικτυακή ενημέρωση για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

Διαδικτυακή ενημέρωση για τη συμπλήρωση του...

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...