Οι οριστικές αποφάσεις για τους τρόπους αντίδρασης από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού θα ληφθούν κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στην Αθήνα, ενημέρωσε η Διοίκηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων, κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε Δήμους της χώρας για την αλλαγή του Καλλικράτη. Να σημειωθεί ότι την μεθεπόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης,
Στη συνέντευξη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης διατύπωσε τις 11 «κόκκινες γραμμές» που θέτει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διάλογο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση,.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση και πρόσθεσε πως η ΚΕΔΕ είναι ανοιχτή στο διάλογο αρκεί, «να μην είναι προσχηματικός και να έχει σαφή στόχο αυτοδιοίκητες κοινωνίες, με αναπτυξιακό προσανατολισμό».
Με αιχμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου «κάτι που δεν συζητάμε» όπως ανέφερε αλλά και την κατηγορηματική αντίθεση της ΚΕΔΕ απέναντι στο ενδεχόμενο μείωσης της θητείας των Δημάρχων στα 4 χρόνια, ο κ. Πατούλης προσδιόρισε τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η Αυτοδιοίκηση στις εξής:
-Απαιτούμε να ανοίξει αμέσως τα χαρτιά της η Κυβέρνηση και να μας παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της. Όχι άλλο «κρυφτούλι» πίσω από ένα Πόρισμα Επιτροπής που η ίδια παραδέχεται ότι δεν τη δεσμεύει.
-Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ, ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής οργάνωσης του Κράτους. Αυτό το διάλογο θα έπρεπε να τον έχει κάνει ήδη ο κ. Σκουρλέτης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Η επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων πρέπει να υπηρετεί το στόχο της πολύεπίπεδης διακυβέρνησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
-Δεν συζητάμε καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Η απλή αναλογική δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα οδηγήσει στη διάλυση των Δήμων.
-Απαιτούμε την θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών. Δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζονται ως πολιτικό προσωπικό Β’ Κατηγορίας οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης.
-Είμαστε αντίθετοι στη μείωση της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης από τα 5 στα 4 χρόνια.
-Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των Δημάρχων να επιλέγουν τους συνεργάτες τους. Είμαστε αντίθετοι στο διορισμό εκτελεστικών γραμματέων – επιτρόπων από την Κεντρική Κυβέρνηση.
-Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Απαιτούμε να μας πει ο Υπουργός πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση και από πού θα χρηματοδοτηθεί.
-Απαιτούμε την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές. Φορολογική αποκέντρωση . Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Αποκατάσταση των ΚΑΠ. Πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2 δις. Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους. Απόδοση πόρων του Πράσινου Ταμείου για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους.
-Απαιτούμε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και διατηρησιμότητας των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν τη διοίκηση του τοπικού κοινωνικού κράτους.
-Πρέπει να υιοθετηθεί μια σύγχρονη πολιτική για το ανθρώπινο δυναμικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
-Δεν δεχόμαστε καμία μεταρρύθμιση που δεν θα προβλέπει τη διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα μπήκαν και άλλα ζητήματα όπως η κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί χωρίς της σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων, για των Δήμων ο Νόμος Σπίρτζη, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.