Με δακτυλικό αποτύπωμα οι νέες κάρτες διαμονής - Από τους 8.000 νόμιμους αλλοδαπούς το 99,9% είναι Αλβανοί

Με δακτυλικό αποτύπωμα οι νέες κάρτες διαμονής - Από τους 8.000 νόμιμους αλλοδαπούς το 99,9% είναι Αλβανοί

Μια υπηρεσία αρμόδια για να αδειοδοτεί τη διαμονή πολιτών τρίτων χωρών στην Ημαθία, το Τμήμα αδειών διαμονής, λειτουργεί στη Βέροια, στην οδό Βενιζέλου 89 και ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (Υπουργείο Εσωτερικών). Στενά δημόσιος τομέας, ο οποίος όμως κατάφερε να οργανωθεί και να διαχειρίζεται τα θέματά του, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό, που σήμερα στελεχώνει επαρκώς την Υπηρεσία.

«Περάσαμε πολλές «φουρτούνες»,  με πολλές μετακινήσεις προσωπικού και αρκετή αβεβαιότητα, τα χρόνια που πέρασαν. Ωστόσο πιστεύω ότι κανένα πρόβλημα δεν είναι ικανό να σε νικήσει στο δημόσιο μάνατζμεντ, όταν υπάρχει προγραμματισμός, αυστηρή οργάνωση, σεβασμός στο ανθρώπινο δυναμικό και φυσικά αγάπη για τη δουλειά σου. Καταφέραμε λοιπόν και οδηγήσαμε την Υπηρεσία μας, μέσα από τη δημοσιονομική ‘τρικυμία’ που ζήσαμε και ζούμε, να μηδενίσει τις εκκρεμότητές της. » μας είπε ο Προϊστάμενος του Τμήματος κ. Γιώργος Ματσαρίδης, δίνοντας τη σημερινή εικόνα της υπηρεσίας ως προς το αντικείμενό της.

«Διαχειριζόμαστε 8.000 ισχυρές άδειες διαμονής και δεν εκκρεμεί ούτε μία υπόθεση, έχουμε μειώσει δραματικά το χρόνο αναμονής του συναλλασσόμενου κοινού, που δεν ξεπερνά πλέον τα 15-20 λεπτά, από την αρχή έως το τέλος της σύνθετης διοικητικής διαδικασίας που προβλέπεται (λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, ψηφιακή φωτογραφία, ψηφιακή υπογραφή, κατάθεση σειράς δικαιολογητικών και παραβόλων, κτλ). Κανείς δηλαδή δεν περιμένει όρθιος. Το συναλλασσόμενο κοινό περιμένει σε θερμαινόμενη ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα αναμονής ενώ κατά τη διάρκεια της συναλλαγής επίσης υπάρχει κάθισμα για κάθε πολίτη και ειδικός χώρος εναπόθεσης των ατομικών τους αντικειμένων».

 

Με ποιους συναλλάσσεται

Δέκα «τύπους» αλλοδαπών μεταναστών διαχειρίζεται το Τμήμα αδειών διαμονής, που αριθμητικά αντιστοιχούν σε:

μέλη οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας 2564

εργασία 2156

δεκαετής άδεια διαμονής 1430

μέλος οικογένειας Έλληνα πολίτη 577

δεύτερης γενιάς 320

εξαιρετικοί λόγοι 293

επί μακρόν διαμένων ΕΚ 193

γονείς ανήλικων ημεδαπών 166

άδεια διαμονής αόριστης διάρκειας 139

αυτοτελές δικαίωμα διαμονής 121

Η υπηρεσία ασχολείται αποκλειστικά με τους οικονομικούς ως επί το πλείστον μετανάστες που κατά περιόδους ανανεώνουν την άδεια παραμονής τους και δεν εμπλέκεται στο προσφυγικό που είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας, άσχετα αν υπάρχει συνεργασία, όποτε χρειαστεί, για τυχόν στοιχεία αλλοδαπών.

Το τμήμα αδειών συναλλάσσεται με πολίτες τρίτων, αλλά και με ημεδαπούς (Ελληνες) που είναι είτε σύζυγοι αλλοδαπών που τους δίνει το δικαίωμα να αποκτήσουν μια καλή άδεια διαμονής, είτε εργοδότες (αγρότες κυρίως) οι οποίοι ζητούν να μετακαλέσουν εργατικό δυναμικό από άλλη χώρα, αφού οι Έλληνες δεν πηγαίνουν σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές δουλειές. Να σημειώσουμε ότι φέτος έγιναν 4.500 αιτήσεις για εποχικούς αλλοδαπούς εργάτες γης, αριθμός που φέρνει την Ημαθία στην πρώτη θέση των μετακλήσεων, αν λάβουμε υπόψη ότι πανελλαδικά οι αιτήσεις ανήλθαν σε 6.000 συνολικά.  Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι παρά τις αιτήσεις, οι περισσότεροι εργοδότες, τελικά δεν προχωρούν στις μετακλήσεις, λόγω υψηλού κόστους της διαδικασίας.

 

8.000 οι νόμιμοι αλλοδαποί στην Ημαθία

Σήμερα στο Νομό Ημαθίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος αδειών, υπάρχουν 8.000 νόμιμοι αλλοδαποί που στην συντριπτική  πλειοψηφία τους είναι Αλβανοί και ακολουθούν οι Γεωργιανοί, Ρώσοι και Ουκρανοί εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι γυναίκες. Αναλυτικότερα, ως προς την ιθαγένεια, οι αλλοδαποί της Ημαθίας καταγράφονται ως εξής:

ΙθαγένειαΑντρεςΓυναίκεςΣύνολο

ΑΛΒΑΝΙΑ490827187626

ΓΕΩΡΓΙΑ52129181

ΡΩΣΙΑ168298

ΟΥΚΡΑΝΙΑ126476

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ 

ΔΗΜ. ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 32326

ΣΕΡΒΙΑ71219

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ 61117

ΜΟΛΔΑΒΙΑ21416

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ5914

ΣΥΡΙΑ11314

ΚΙΝΑ7613

ΑΡΜΕΝΙΑ4711

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ279

ΗΝ. ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΗΠΑ358

ΙΝΔΙΑ718

ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ246

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

( ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ)426

ΝΙΓΗΡΙΑ426

ΜΕΞΙΚΟ235

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ044

Από το σύνολο των αλλοδαπών, με ονόματα και διευθύνσεις,οι 3693 είναι κάτοικοι Δήμου Βέροιας, οι 2690 κάτοικοι Δήμου Αλεξάνδρειας και 1685 κάτοικοι Δήμου Νάουσας.

 

Με δαχτυλικό αποτύπωμα οι νέες άδειες

«Το μείζον που συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Υπηρεσία μας, μετά από χρόνια, είναι η αλλαγή του τρόπου αδειοδότησης των αλλοδαπών, αφού τους κρατάμε βιομετρικά δεδομένα. Έχουμε αποκτήσει ειδικό εξοπλισμό, λαμβάνουμε δαχτυλικά αποτυπώματα, ψηφιακή φωτογραφία και υπογραφή. Πλέον, δεν βγαίνει αυτοκόλλητη άδεια που τίθεται επί του διαβατηρίου, αλλά βγαίνει ένα σύγχρονο καρτελάκι, η γνωστή σε όλη την Ευρώπη κάρτα παραμονής, που περιέχει όλα τα στοιχεία των αλλοδαπών, κάτι που βοηθάει και τους ίδιους αλλά και το ελληνικό κράτος» προσθέτει ο κ. Ματσαρίδης. 

Αυτή την καινούργια κάρτα θα παραλαμβάνουν πλέον οι αλλοδαποί, μόλις λήξει η άδεια παραμονής τους και χρειαστεί να την ανανεώσουν. Ρωτήσαμε τον Προϊστάμενο  και για κάποιες δράσεις της Υπηρεσίας, που δεν είναι και τόσο συνηθισμένες για το Δημόσιο Τομέα, όπως είναι η δημιουργία μιας πρωτότυπης βάσης δεδομένων για τους μετανάστες.

 

Η Βάση Δεδομένων που μειώνει τη γραφειοκρατία

«Εχουμε σχεδιάσει,  προγραμματίσει και διαθέσει δωρεάν στο Υπ. Εσωτερικών μια υπερσύγχρονη και πρωτότυπη βάση δεδομένων, με το όνομα ‘Κιβωτός’, η οποία περιλαμβάνει όλη τη νομοθεσία και νομολογία για τη Μετανάστευση και με ‘έξυπνο’ τρόπο απαντά σε νομικά προβλήματα των  υπαλλήλων που ασχολούνται με το αντικείμενο, είτε αυτοί είναι νέοι συνάδελφοι είτε έμπειροι διοικητικοί. Αυτή η Βάση Δεδομένων όπως την εφαρμόζουμε στην Υπηρεσία μας έχει επιφέρει πάνω από 80% μείωση σε κατανάλωση χαρτιού και μελάνης δεδομένου ότι όλα τα έγγραφα πλέον τα διαχειριζόμαστε, τα διακινούμε και τα αναπαράγουμε ηλεκτρονικά. Καταργήσαμε δηλαδή την ανάγκη εκτυπώσεων. Επίσης, έχουμε φτιάξει μια άτυπη Ιστοσελίδα για τη Μετανάστευση, στην οποία αναρτώνται νόμοι και χρήσιμες πληροφορίες για υπαλλήλους αλλά και για το συναλλασσόμενο κοινό. Επιπλέον, έχουμε εισαγάγει το σύστημα ενημέρωσης του κοινού με SMS με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται με όρους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας». 

Αυτή τη στιγμή το Τμήμα Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Ν. Ημαθίας (όπως είναι ο πλήρης τίτλος της), ολοκληρώνει και μια πρωτότυπη έρευνα. Πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή  στο νομικό πλαίσιο της μετανάστευσης στην Ελλάδα, από τον 18ο αιώνα έως σήμερα, την οποία ο κ. Ματσαρίδης ελπίζει πριν το Πάσχα να μπορέσει να την παρουσιάσει. Παράλληλα έχει γίνει από την Υπηρεσία μια λεπτομερής μελέτη για τον «Κώδικα Μετανάστευσης» καθώς κι ένα εγχειρίδιο από τον κ. Α. Μιχαλάκη για το φαινόμενο των «εικονικών γάμων».

«Διατηρούμε, λοιπόν, ένα ισχυρό αίσθημα βεβαιότητας ότι καμία κρίση δεν θα μας νικήσει, διότι ο τελικός σκοπός είναι πολύ υψηλότερος και αφορά τις ανάγκες του συναλλασσόμενου κοινού τις οποίες έχουμε δεσμευτεί να υπηρετούμε» υπογράμμισε στο κλείσιμο της συνέντευξης στο γραφείο του, ο κ. Ματσαρίδης.

Σοφία Γκαγκούση 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Ολοκληρώθηκε στην Παναγία Σουμελά το 26ο Συναπάντημα...

Την Κυριακή 21 Ιουλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος...

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας στο Πρόγραμμα Erasmus+ στη Λισαβόνα

Επιτυχής Συμμετοχή Εκπαιδευτικών του Δημοτικού...

Το σχολείο μας είναι στην ευχάριστη θέση να...

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία για μεταφορά τμημάτων ανεμογεννήτριας

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην...

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Τζήμας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου...

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο Άλσος Βικέλα Βέροιας έως την Δευτέρα 22/7

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου και στο...

Δεδομένου του παρατεταμένου καύσωνα, την τελευταία ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, με 30 θέματα

Συνεδριάζει την Τετάρτη 24/7 το δημοτικό συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας,...

Συνεδριάζει την Τρίτη  23/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη 23/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας ...

Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Αριστοτέλους της Αλεξάνδρειας

Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

Από το Δήμο Αλεξάνδρειας ανακοινώνεται ότι από το πρωί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...