Καλό παράδειγμα συνέργιας τοπικών φορέων προκειμένου να ξεπεραστεί ένα έκτακτο πρόβλημα της τοπικής οικονομίας ήταν το πρόγραμμα μεταποίησης πρώτης ύλης αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση της τιμής παραγωγού. Ομάδες Παραγωγών και Δήμοι κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αξιοποιώντας στο έπακρο κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπουργικές αποφάσεις σχετικά με τη θέσπιση συμπληρωματικών προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης των παραγωγών μέσω της δωρεάν διανομής μεταποιημένων προϊόντων, λόγω και της οικονομικής κρίσης. Πολιτικές δηλαδή που και το εισόδημα του παραγωγού στηρίζουν, και δωρεάν προϊόντα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες προσφέρουν.
Μάλιστα, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για το συγκεκριμένο σκοπό, έβρισκαν δυσκολία εφαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα, αναφορικά με τη δυνατότητα χυμοποίησης των φρούτων. Γεγονός που ξεπεράστηκε με μπροστάρη τον Δήμο Βέροιας, μέσω σύναψης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, διαδικασία η οποία εν συνεχεία αποτέλεσε πρότυπο και για όλους τους υπόλοιπους Δήμους στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη δράση.
Εκτός από τα υψηλά αντανακλαστικά των τοπικών φορέων, οι πολιτικές αυτές δείχνουν και το πρόσωπο της αλληλεγγύης στους κανονισμούς της Ε.Ε., αυτό που πιθανότατα τείνουν να δυναμιτίσουν και να αλλοιώσουν οι στυγνές πρακτικές περί της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, που ακούμε τις τελευταίες μέρες από τους ισχυρούς εταίρους.
Μακάρι να συνεχιστούν σ’ αυτό το πνεύμα και υπό αυτό το πρίσμα, οι πολιτικές και της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και των τοπικών φορέων κάθε βαθμίδας. Αυτή τη διοίκηση θέλουμε ευρωπαϊκά, ελληνικά, τοπικά και συνεταιριστικά. Να λύνει και όχι να διογκώνει ή να διαιωνίζει τα προβλήματα.