Τα ιδιαίτερα προβλήματα της Γυναίκας Αστυνομικού αναδείχθηκαν φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο πλαίσιο της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ που πραγματοποιήθηκε, στην Αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συμμετοχή γυναικών – αντιπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, του προεδρείου και μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας, σύσσωμης της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας καθώς και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και της Περιφέρειας Αττικής. Με πρωτοβουλία και μέριμνα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ημαθίας, από τη Σ.Μ.Ε.Β.Ε. παρευρέθηκαν στην εν λόγω συνδιάσκεψη η Υπαστυνόμος Α΄ Παπαστεργίου Μαρία και η Ανθυπαστυνόμος Καρατζιούλα Γεωργία ως εκπρόσωποι-μέλη της Ένωσης.
Ανοίγοντας τις εργασίες της συνδιάσκεψης, η Γραμματέας της Γραμματείας Γυναικών κα Μαρία Γιαννακοπούλου, καλωσόρισε τις εκπροσώπους των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων και τόνισε ότι οι ιδέες φτάνουν στη Γραμματεία από τη βάση του Σώματος, από τις ίδιες τις συναδέλφισσες που αντιμετωπίζουν το όποιο πρόβλημα στην Υπηρεσία και στην καθημερινή τους ζωή, τις ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους και τις κάλεσε να στηρίξουν το θεσμό της συνδιάσκεψης με ακόμα μεγαλύτερη πίστη, δεδομένης της στήριξης που απολαμβάνουν από την Ομοσπονδία. Αφού υπενθύμισε δε τη θετική έκβαση της 1ης Συνδιάσκεψης που είχε ως αποτέλεσμα την προώθηση αιτημάτων και την επίλυσή τους σχεδόν στο σύνολό τους από την πολιτική και φυσική ηγεσία, ανέπτυξε τη θεματολογία πάνω στην οποία τοποθετήθηκαν τόσο οι συμμετέχουσες όσο και οι επίσημοι προσκεκλημένοι.
Το θεματολόγιο διαμορφώθηκε μετά από γόνιμη συζήτηση και τέθηκε υπόψη και της Ηγεσίας, ως ακολούθως:
1. Εφαρμογή του άρθρου 6 παρ.12 του Ν. 3865/2010 στο αστυνομικό προσωπικό έτσι ώστε να αρθεί η ανισότητα στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος συγκεκριμένων σειρών αστυνομικών. Καίτοι έχει υπάρξει σχετική αλληλογραφία έως και το πρωθυπουργικό γραφείο, το αίτημά μας δεν έχει τύχει ικανοποίησης ενώ ισοδυναμεί με το δικαίωμα των αστυνομικών - γυναικών να αναγνωρίζονται ως μανάδες και να αναγνωρίζουν επιπλέον χρόνο, ήτοι ένα για το πρώτο παιδί και από δυο για το δεύτερο και το τρίτο.
2. Η διάθεση σε υπηρεσία κατά το χρόνο κύησης-λοχείας να μην αποβαίνει εις βάρος της Γυναίκας αστυνομικού. Οι μεταθέσεις κατά τη διάρκεια της διάνυσης του υποχρεωτικού πενταμήνου της άδειας κύησης-λοχείας να μην γίνονται κατά παράβαση της υπ’ αριθμ. 2006/54/ΕΚ Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
3. Περαιτέρω διευκολύνσεις των μονογονεϊκών οικογενειών με έμφαση στη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέα-παιδιού, επιλογή ωραρίου εργασίας από μονογονείς.
4. Ανάλογη αντιμετώπιση με το στρατό των δωρητών μυελού των οστών και αιμοπεταλίων.
5. Αύξηση του ποσού που χορηγείται από το Ίδρυμα Παιδικές Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας για εξωσωματικές γονιμοποιήσεις.
6. Επιμονή στο αίτημα για την ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση, όπως είχε τεθεί και στην 1η Συνδιάσκεψη και έτυχε της πλήρους αποδοχής από την Ηγεσία, η οποία έχει δρομολογήσει την ίδρυση σταθμών σε ορισμένες περιοχές σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η επιτυχής έκβαση και της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης Γυναικών Αστυνομικών αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση των ορθών επιλογών της ΠΟΑΣΥ προσδίδοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στο ρόλο της Γραμματείας Γυναικών σε μια περίοδο που δεν είναι καθόλου εύκολος ο αγώνας για την υπεράσπιση και διατήρηση όσων κατέκτησαν οι γυναίκες τα προηγούμενα χρόνια (εισαγωγή στις σχολές, μάχιμες υπηρεσίες, δικαίωμα στην οπλοφορία, αναρρίχηση στην ιεραρχία κ.λπ).