Κέρδισε τις εντυπώσεις στις Βρυξέλλες το σχέδιο του δήμου Νάουσας για παραγωγή ρεύματος από το δίκτυο ύδρευσης

Κέρδισε τις εντυπώσεις στις Βρυξέλλες το σχέδιο του δήμου Νάουσας για παραγωγή ρεύματος από το δίκτυο ύδρευσης

Με πολύ θετικές γνώμες υποδέχθηκαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το σχέδιο αξιοποίησης του δικτύου ύδρευσης της Νάουσας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο τους παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης. Ώριμο, χαρακτήρισε το σχέδιο ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, πολύ καλό και συναρπαστικό παράδειγμα ανανεώσιμης ενέργειας το θεώρησε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Ντελάγκι.

«Είναι ένα έργο που μπορεί να καταστεί ευρωπαϊκό μοντέλο λόγω της καινοτομίας του, για πόλεις και χωριά με αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τη Νάουσα» σημείωσε ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, ζητώντας τη συνδρομή της κ. Ντελάγκι και των παρόντων ευρωβουλευτών Μαρίας Σπυράκη και Γιώργου Κύρτσου.

 

Πρότυπο ενεργειακής συμπεριφοράς

Στην προσπάθεια μετατροπής του δήμου Νάουσας σε ένα πρότυπο έξυπνης ενεργειακής συμπεριφοράς αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, κάνοντας λόγο για αειφορία και οικονομική αυτάρκεια.

Μπαίνοντας στην ουσία του σχεδίου μίλησε για τις συνθήκες συνεχούς παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης, μάλιστα με απόλυτα υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υδατοπτώσεις, συνεπώς με πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Υπογράμμισε τη σταθερή παροχή νερού που μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 2,5 MW, με οικονομικό ετήσιο όφελος 1,4 εκατ. ευρώ, βάσει μελέτης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Επιπροσθέτως, ο κ. Κουτσογιάννης εστίασε και στο σχέδιο αξιοποίησης της διαφοράς θερμοκρασίας των υπόγειων σωληνώσεων του δικτύου και την αξιοποίησή της με αντλίες θερμότητας για ψύξη-θέρμανση των δημοτικών κτιρίων με την παραγόμενη γεωθερμία. Ενώ έκλεισε με τα φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 2 MW στα δημοτικά κτήρια και όχι μόνο, που θα φέρουν ετήσια εξοικονόμηση δαπανών 510.000 ευρώ για τον δήμο.

 

Σε αναμονή των αδειών ηλεκτροπαραγωγής

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κουτσογιάννης ανέφερε ότι ο δήμος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναμονή των αδειών ηλεκτροπαραγωγής από τη ΡΑΕ, με μόνο εχθρό του τη γραφειοκρατία. Τόνισε ότι το έργο έχει υψηλό βαθμός εσωτερικής απόδοσης, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων είναι διάρκειας 18 μηνών. Για το ζήτημα της χρηματοδότησης του σχεδίου ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην προέγκριση του επενδυτικού δανείου μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με εξαιρετικούς δανειακούς όρους, αλλά και στη χορηγία μέρους του σχεδίου από τον ΤΑΡ. Τέλος σημείωσε ότι μέσω των πόρων που εξασφαλίζονται από την παραγωγή ενέργειας και την πώλησή της στον ΛΑΓΗΕ, ο δήμος προσβλέπει σε έργα βελτίωσης του επιπέδου ζωής των δημοτών, έργα υποδομών, αλλά και κοινωνικές παρεμβάσεις.

 

100% αυτόνομο ενεργειακά δημαρχείο

Ο κ. Κουτσογιάννης σημείωσε ότι μια εφαρμογή του πρότζεκτ θα είναι το νέο δημαρχείο της πόλης στο κτίριο Λόγγου-Τουρπάλη, ως το πρώτο 100% ενεργειακά αυτόνομο στην Ελλάδα, με μηδενικό κόστος λειτουργίας. Ανέφερε τέλος τον σχεδιασμό του πρώτου πανελλαδικώς δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ποδηλάτων, με την ταυτόχρονη προμήθεια οχημάτων, τα οποία θα χρησιμοποιούν οι δημότες με έξυπνες κάρτες, με στόχο τη ραγδαία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Εφαρμογές που θα καταστήσουν τη Νάουσα πόλο αναφοράς για την έξυπνη ενεργειακή συμπεριφορά» όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

Μιλούσαμε στον Πληθυντικό όταν οι έρωτες μπήκαν στη...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί  συνυπογράφει κείμενο της  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ

H Πρωτοβουλία για το Παιδί συνυπογράφει κείμενο της ...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί,  μαζί με περισσότερες από 60...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την κάλυψη θέσης Επιμελητή  Κοινωνικής Αρωγής Βέροιας

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την κάλυψη θέσης...

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...