Αισιόδοξος άνεμος ανάπτυξης φυσάει και στο σημερινό κύριο θέμα μας, αφού παρουσιάζονται πραγματικά καινοτόμα προϊόντα της Ημαθίας που εντυπωσίασαν στη φετινή κλαδική έκθεση Detrop-Oenos που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Η Ελλάδα της παραγωγής και της καινοτομίας αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά. Ήταν μια καταγραφή του εγχώριου κλάδου τροφίμων-ποτών, όπου η χώρα μας φαίνεται να υπερτερεί χάριν ειδικών γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, αλλά και χάριν του μεσογειακού της ταμπεραμέντου. Μπορεί η αξιολόγηση να μην κλείνει, η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες να έχει παγώσει, κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις ωστόσο ανθίστανται και παράγουν προϊόντα που μπορούν να σαρώσουν όχι μόνο τον εγχώριο, αλλά και τον διεθνή ανταγωνισμό. Στο όραμα, στην ποιότητα και στην εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων στάθηκαν επίσημοι και ανεπίσημοι συμμετέχοντες στην έκθεση, εστιάζοντας στη φαντασία και στη δημιουργικότητα των νέων εκθετών. Με έκπληξη διαβάζουμε στο ρεπορτάζ για καινοτόμα προϊόντα όπως τυρί με καρπούζι, παγωτό ξινόμαυρο με σοκολάτα και μαγιονέζα με τρούφα.
Μεγάλο μας ατού η γαστρονομία, μακάρι να την αναπτύξουμε όπως και όσο πρέπει, συνδυάζοντας παραγωγή, μεταποίηση και τουρισμό.
Είναι φανερό ότι ο κλάδος των τροφίμων μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην πολυπόθητη ανάπτυξη, βοηθώντας την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας. Οφείλουμε να αναρωτηθούμε αν μια χρεοκοπημένη χώρα, όπως η Ελλάδα, είναι δυνατό να παράγει προϊόντα τέτοιου βεληνεκούς. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μια πλούσια χώρα και σε υλικά και σε τεχνογνωσία, που θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε όλη αυτήν την προσπάθεια.
Οι καινοτόμες προσπάθειες επιχειρήσεων και παραγωγών και στην Ημαθία μάς δείχνουν τον δρόμο. Για μια ακόμη φορά, όμως, κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου. Οι επιχειρηματικές προσπάθειες, ανεξαρτήτως μεγέθους, χρειάζονται στήριξη και όχι πολεμική. Χρειάζονται ταχύτητες και όχι φρεναρίσματα. Χρειάζονται δημόσια διοίκηση υποστηριχτή και όχι εχθρό. Όσο γρηγορότερα το αντιληφθούμε και το επιδιώξουμε, τόσο το καλύτερο.