Επίκαιρα θέματα - Κανένα μπακιρένιο κουζινικό...

Επίκαιρα θέματα - Κανένα μπακιρένιο κουζινικό...

Τον είδα να χώνεται ολόκληρος μέσα στον κάδο και να ψάχνει. «Κι άλλος πεινασμένος» συλλογίστηκα και έσπευσα να τον ενημερώσω πως έψαχνε σε λάθος κάδο. Να τον πω ακόμη πως ο πράσινος κάδος υπήρχε πιθανότητα να κρύβει κάτι φαγώσιμο και πως εκεί έπρεπε να μπει και να ψάξει.

Την ίδια στιγμή όμως ξύπνησε μέσα μου το «πονετικό» μου. Αναδύθηκε σκληρή και αμείλικτη η αυτοκριτική μου: «Πού είναι λοιπόν η ευαισθησία σου; Ένας άνθρωπος χώνεται στα σκουπίδια για ένα κομμάτι ψωμί. Και συ, αντί να του ανοίξεις το ψυγείο του σπιτιού σου και την παραγεμισμένη σου κατσαρόλα, τί κάνεις; Του δείχνεις σε ποιον σκουπιδοτενεκέ θα βρει κάποιο ξεροκόμματο πασαλειμμένο με υπολείμματα μερέντας.

Αποφασισμένος να ενεργοποιήσω επί τέλους την ανθρωπιά μου, πλησίασα προς τους κάδους. Περίμενα για λίγο. Κι όταν ο άνθρωπος σηκώθηκε ολόρθος, άπλωσα το χέρι μου και τον ακούμπησα στον ώμο:

«Παλικάρι μου, ο κάδος αυτός είναι για άλλη δουλειά. Εδώ δεν θα βρεις, όσο κι αν ψάξεις, κάτι φαγώσιμο. Στους πράσινους να ψάχνεις. Αλλά για σήμερα, μην ψάχνεις πουθενά. Εγώ κερνώ. Θα σε κάνω το τραπέζι στο διπλανό σουβλατζίδικο».

Και τότε ήλθε απρόσμενα η απάντησή του «παλικαριού», που με σπασμένα ελληνικά με οδήγησε στην πιο οδυνηρή πραγματικότητα: «Και ποιος σου είπε αφεντικό πως έχω ανάγκη από το δικό σου φαγητό ή από τα ξεροκόμματα του πράσινου κάδου;».

Έπειτα, εκτιμώντας τις αγαθές μου προθέσεις, με μίλησε τσατ-πατ για το επάγγελμά του. Με είπε πως η δική τους δουλειά βρίσκεται στους γαλάζιους κάδους και το ανακυκλωμένο υλικό.

Θυμήθηκα τότε τις εφημερίδες που μιλούσανε για ημεδαπούς και αλλοδαπούς που λυμαίνονταν την ανακύκλωση. Ρώτησα ξαφνιασμένος:

«Γύφτος είσαι μωρέ ή Βούλγαρος;».

Ήταν και Βούλγαρος και γύφτος. Και αφού απόθεσε το σάκο με το περιεχόμενό του στο πεζοδρόμιο, με μίλησε για τη δουλειά του και τα μυστικά της:

«Έχει ψωμί αφεντικό η δουλειά μας. Άλλοτε λίγο, άλλοτε πολύ. Νηστικός πάντως δε θα μείνω. Ούτε εγώ, ούτε και τα συνεταιράκια μου που σπρώχνουν το υλικό και το περνούνε από τα σύνορα. Και με την ευκαιρία, κανένα χοντρό σιδερικό ή κανένα μπακιρένιο κουζινικό έχεις;».

«Μας κλέβετε τον εθνικό πλούτο», του φώναξα λίγο πριν απομακρυνθεί και τον χάσω από τα μάτια μου. Μου έστειλε το βλέμμα του γεμάτο φαρμακερή ειρωνεία. Ίσως ήθελε να με θυμίσει πως τον εθνικό μας πλούτο από καιρό τον έχουμε ξεπουλήσει. Και πως εκείνοι που τον άρπαξαν για ένα κομμάτι ψωμί δεν είναι οι μεταπράτες της ανακύκλωσης.

Έκανα μεταβολή και απομακρύνθηκα όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Φοβήθηκα μήπως ακούσω ξαφνικά να με φωνάζει με τα σπασμένα του ελληνικά: «Κανένα σιδερικό ή κανένα μπακιρένιο κουζινικό έχεις;».

Ορ. Σιδηρόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθαίρεσαν τον Φρέντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας

Καθαίρεσαν τον Φρέντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας

Στην καθαίρεση του ευρωβουλευτή πλέον Φρέντι Μπελέρη...

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Μιχάλης Πικραμένος

Ο Μιχάλης Πικραμένος επελέγη χθες νέος πρόεδρος του...

Αναρτήθηκαν οι βαθμοί για τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελληνίων 2024

Αναρτήθηκαν οι βαθμοί για τα Ειδικά Μαθήματα των...

Το Υπουργείο Παιδείας ανήρτησε στην...

Μια κολόνα για τα ζωάκια

Μια κολόνα για τα ζωάκια

Μια μικρή κολόνα για να μπορεί κάποιος να δέσει το...

Σχολίασαν στο Facebook  …για την εκτός λειτουργίας φωτεινή πινακίδα στην οδό Θεσσαλονίκης

Σχολίασαν στο Facebook …για την εκτός λειτουργίας...

Ο γνωστός επαγγελματίας στον χώρο της τεχνολογίας...

ΜεΜιαΜατια  Φεβρουάριος του 1953. Η δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος Βερροίας.

ΜεΜιαΜατια Φεβρουάριος του 1953. Η δύναμη του...

Επιμέλεια: Στέργιος Ζυγουλιάνος – Συλλέκτης...

Από σήμερα το 43ο φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης

Από σήμερα το 43ο φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία του...

 Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη,...

Διαδικτυακή ενημέρωση για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

Διαδικτυακή ενημέρωση για τη συμπλήρωση του...

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...