Σε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του κλάδου τροφίμων-ποτών, με τοπική και περιφερειακή διάσταση, εξελίχθηκε και η φετινή διοργάνωση της Detrop-Oenos 3-6 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Με «μενού» 700 εκθετών, 12 εκθεσιακών περιπτέρων, 300 προσκεκλημένων ξένων αγοραστών από 36 χώρες, 5.500 κλεισμένων επιχειρηματικών ραντεβού και πολυάριθμων παράλληλων εκδηλώσεων.
Στην έκθεση συμμετείχαν 87 πρότυπες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πολλές με καινοτομικά και πρωτοποριακά προϊόντα, ενώ προβλήθηκε έντονα η μακεδονική κουζίνα.
Κεντρικό σημείο αναφοράς της έκθεσης ήταν το κρασί, με πολλές συμμετοχές οινοποιείων από την Ημαθία, που για μια ακόμη φορά κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Οι μοναδικές ελληνικές ποικιλίες κρασιού, η δυναμική του κλάδου της οινοποιίας και της αμπελουργίας στο σήμερα αλλά και στο μέλλον, βρέθηκαν στο επίκεντρο και ημερίδας που διοργάνωσε η εκπομπή Agro-week της ΕΡΤ3 σε συνεργασία με φορείς του κλάδου.
Στο πλαίσιο της Detrop-Oenos 2017 πραγματοποιήθηκε επίσης ο 4ος πανελλήνιος διαγωνισμός κρεοπωλών Ελλάδος, με πολλές συμμετοχές επαγγελματιών από την Ημαθία. Οι κρεοπώλες κλήθηκαν να μπουν στον ρόλο των σεφ και να «αναμετρηθούν» με δημιουργίες έτοιμες για τον «φούρνο» φτιαγμένες με μεράκι και πολλή φαντασία.
Καινοτόμο τυρί από το Πλατύ
Το μεγάλο βήμα με στόχο τις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας πρόκειται να κάνει από το ερχόμενο καλοκαίρι η τυροκομική μονάδα «Polyphemus» (πρώην «Κουγιανός») στο Πλατύ, με το πρωτοπόρο αφυδατωμένο τυρί από φέτα που πριν λίγες μέρες παρουσίασε στη φετινή Detrop-Oenos. Πρόκειται για προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας που μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ, αλλά και να προστεθεί στις σαλάτες, παίρνοντας τη θέση της παραδοσιακής φέτας, χωρίς την πρόσθετη υγρασία της. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (34 γραμμάρια στα 100 έναντι μόλις 14 της φέτας) και μπορεί να διατηρηθεί για δύο χρόνια στο ράφι καταργώντας το ψυγείο. Η εταιρεία παράλληλα παράγει και άλλα προϊόντα (τυρί με μέλι, τυρί με λιναρόσπορο αλλά και τυρί με… καρπούζι!)
Η «Polyphemus» με τα καινοτόμα τυροκομικά της προϊόντα (συνεργάζεται με παραγωγούς γάλακτος από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης) είχε ήδη δείξει τη δυναμική της στη διεθνή αγορά, αποσπώντας δύο διεθνή βραβεία στα Great Taste Awards 2016:
ένα για την κλασική σκληρή φέτα της, κι ένα ακόμη για το αιγοπρόβειο τυρί με λιναρόσπορο, που μόνο αυτή παρασκευάζει.
Παγωτό από ξινόμαυρο κρασί!
Ένα επίσης καινοτόμο προϊόν της Detrop-Oenos, που ενθουσίασε το κοινό, ήταν το παγωτό κρασιού. Εμπνευστές αυτής της νέας εκρηκτικής γεύσης είναι οι τρεις νέοι σεφ από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι παρουσίασαν τις δημιουργίες τους στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα “Καινοτομίες στο Κρασί”. Οι έξι γεύσεις που παρουσιάστηκαν, από τις ναυαρχίδες του ελληνικού αμπελώνα, ήταν: ξινόμαυρο με σοκολάτα και αμυγδάλου, ροζέ ξινόμαυρο με κρέμα βανίλιας, μαλαγουζιά με ροδάκινο, ασύρτικο με λεμόνι, μοσχοφίλερο με σύκο και σαββατιανό με φράουλα.
Τα παγωτά κρασιού ήδη προσφέρονται από τα ζαχαροπλαστεία Plaisir της Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα και στην υπόλοιπη ελληνική αγορά.
Προϊόντα τρούφας από τη «Dryas»
Με παρουσία σε όλη την Ελλάδα, στα μεγαλύτερα delicatessen, ρεστοράν και ξενοδοχεία καθώς και σε εξαγωγές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες της Ασίας (Ταϊβάν, Σιγκαπούρη), η βεροιώτικη εταιρία “dryas greek truffle” συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία με τα καινοτόμα, ελληνικά και πιστοποιημένα προϊόντα τρούφας. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με άρωμα λευκής και μαύρης τρούφας, ξίδι μπαλσάμικο με άρωμα μαύρης τρούφας, αλάτι με μαύρη και λευκή τρούφα, μαγιονέζα, μουστάρδα, σάλτσες, θυμαρίσιο μέλι με λευκή τρούφα και γενικώς μία μεγάλη γκάμα προϊόντων που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς της γεύσης.
Σ.Σ. Τα παραπάνω «περίεργα» και εκλεκτά έπεσαν στην αντίληψή μας στη φετινή έκθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν κι άλλες επιχειρήσεις με πρότυπες ιδέες και μοναδικά προϊόντα, από τον ευλογημένο Νομό της Ημαθίας.