«Μια Βέρροια, «κειμένη πρό έω». «Μια Βέρροια χτισμένη προς την Ανατολή»

«Μια Βέρροια, «κειμένη πρό έω». «Μια Βέρροια χτισμένη προς την Ανατολή»

Γράφει η Σοφία Πιστοφίδου-Τσόγκα  

Καθηγήτρια Φιλόλογος

 

Φυλλομετρώντας το Ορθόδοξο Χριστιανικό Εκκλησιαστικό βιβλίο Μηναίον Φεβρουαρίου φθάνω και στην τελευταία ημέρα του μηνός, στης οποίας το Συναξάριον, κατά την καθιερωμένη τάξη αναφέρονται οι τιμώμενοι Άγιοι.

Για την 28η Φεβρουαρίου, μεταξύ άλλων σημειώνεται:

«Τη ΚΗ΄ του αυτού μηνός… Τη αυτή ημέρα, Μνήμη των Αγίων γυναικών Κύρας και Μαράνας.»

Την αναφορά συνοδεύουν οι ορισμένοι προς τιμήν των Αγίων ποιητικοί στίχοι:

«Η Μαράνα και η Κύρα καταξιώνονται να αποκτήσουν θέση στο ύψος του Αγίου ουρανού, με τον αγώνα τους, της μαράνσεως της σαρκός.»

Ακολουθεί βίος σύντομος των Αγίων γυναικών, όπου διαβάζουμε στον πρώτο στίχο:

«Ταύταις πατρίς μεν η προ έω κειμένη Βέρροια.» Και προστίθεται: «γένος δε το της πατρίδος επίσημον, ανατροφή δε τω γένει συμβαίνουσα.»

 Χαρά και συγκίνηση! Δύο άγιες γυναίκες έχουν πατρίδα τους μια πόλη Βέρροια, προς ανατολάς, «προ έω». Ποια άραγε από τις έξι ή επτά Βέρροιες που ιδρύθηκαν στα εδάφη της Εγγύς Ανατολής, να είναι η δική τους πόλη; Ασφαλώς μια από αυτές που ιδρύθηκαν από τους Σελευκίδες διαδόχους του Μ. Αλεξάνδρου στα εδάφη της Μ. Ασίας, Συρίας, Μεσοποταμίας. 

Η πολιτική του Μ. Αλεξάνδρου ήταν να ιδρύονται στα πιο νευραλγικά σημεία της επικρατείας του νέες ελληνικές πόλεις, και να δίδεται έτσι η ευκαιρία στους Έλληνες της Μακεδονίας και των άλλων περιοχών να εγκαθίστανται μόνιμα  στις ξένες χώρες και να δημιουργούνται παντού εστίες του Ελληνικού Πολιτισμού. Αυτήν την πολιτική ακολούθησαν και οι διάδοχοι του βασιλείου του, που το μοίρασαν και ίδρυσαν τα Ελληνιστικά βασίλεια.

Τα ονόματα των νέων πόλεων και περιοχών επέλεγαν οι βασιλείς από το όνομά τους και συγγενικών προσώπων, αλλά κυρίως έδιναν ονόματα των μακεδονικών πατρίδων τους, από νοσταλγία, αλλά και για να δηλώσουν με υπερηφάνεια την μακεδονική καταγωγή της δυναστείας τους.

Αλεξάνδρειες, Σελεύκειες, Αντιόχειες, Λαοδίκειες, Βέροιες, Έμεσα, Ευρωπός, Στρατονίκεια, Πιερία, Μυγδονία, Κυρρηστική, και πολλά άλλα ονόματα, αλλαγμένα βέβαια σήμερα, υπενθύμιζαν την έντονη ελληνική παρουσία.

 Δύο Αγίες της πίστεώς μας γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έζησαν και αγιάστηκαν με την αμώμητη πίστη στον Κύριό μας τον Χριστό, στην μακρινή Βέρροια της Ανατολής, από «γένος επίσημον» και «ανατροφή» αρμόζουσα στο γένος τους.

Και τα ονόματα αυτών ελληνικά! Κ ύ ρ α, όπως τονίζεται, σημαίνει την σεβαστή κυρά, την οικοδέσποινα, που άλλωστε ταιριάζει και στο «επίσημον» γένος της πατρίδος της.

Και στον Πόντο η προσφώνηση « κ ύ ρ α » έχει την ίδια σημασία και απευθύνεται με σεβασμό σε συγγενικά πρόσωπα του συζύγου, ανδράδελφες κυρίως, ή και σε ηλικιωμένες, σεβάσμιες, τιμώμενες γυναίκες.

Αλλά και το όνομα της Αγίας Μ α ρ ά ν α ς παραπέμπει στην ελληνική λέξη «μαραίνω» όπως και δηλώνεται στον ποιητικό στίχο με την λέξη «μαρασμώ»,  ίσως. «Σαρκός μαρασμώ, κυριεύειν του πόλου». Ως όνομα βέβαια, δεν είναι γνωστό ή συνηθισμένο στα μέρη μας.

 

Βερροιώτισσες Αγίες. Αρχοντική καταγωγή και ανατροφή συνδυασμένες με τον ζήλο για πνευματική ανάταση και αναζήτηση του υψηλού στον ολοκάθαρο ουρανό, «πόλο», οδηγούν στην απόρριψη των επιγείων αγαθών. Και «υπεριδούσαι» τα λαμπρά γήινα αποκτήματα, με νηστεία, προσευχή, υπομονετική καρτερία, σιωπή και άγια προσκυνήματα κερδίζουν την αγιωσύνη του ουρανού.

Κοσμήματα των οικογενειών τους, κοσμήματα του γένους των γυναικών, κοσμήματα της Χριστιανικής Ορθοδόξου Πίστεως, «ανέδραμον» προς τον Κύριο.

Ας προσευχηθούμε στις μακρινές συμπατριώτισσές μας, συγγένισσές μας ίσως, Αγίες Κύρα και Μαράνα, να πρεσβεύουν στον Κύριό μας τον Χριστό, να μας προστατεύει και να μας ενδυναμώνει, και να μας παρηγορεί στις δύσκολες  καταστάσεις της τιμημένης  Πατρίδος μας και του Έθνους μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

Μιλούσαμε στον Πληθυντικό όταν οι έρωτες μπήκαν στη...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί  συνυπογράφει κείμενο της  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ

H Πρωτοβουλία για το Παιδί συνυπογράφει κείμενο της ...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί,  μαζί με περισσότερες από 60...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την κάλυψη θέσης Επιμελητή  Κοινωνικής Αρωγής Βέροιας

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την κάλυψη θέσης...

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...