Στον Γιάννη Τροχόπουλο ανέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την ευθύνη της διοργάνωσης «Αθήνα-Παγκόσμια Πρωτεύουσα ΒιΒλίου 2018».Η UNESCO όρισε την Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 μιάς και η υποψηφιότητα της Αθήνας ξεχώρισε μέσα από ρεκόρ συμμετοχών.
Ο κ. Τροχόπουλος με την αποδοχή της νέας του θέσης, δήλωσε: «Χαίρομαι για την ευκαιρία που μου δίνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης να αναλάβω την ευθύνη της υλοποίησης αυτού του έργου. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Θα συνεργασθώ με την ομάδα που κατάφερε να ανακηρυχθεί η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018. Στόχος μας είναι το βιβλίο να «συναντήσει» όλους τους κατοίκους της Αθήνας. Αξίζει τον κόπο να δουλέψουμε για ένα τέτοιο σκοπό. Μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Ο Ιωάννης Τροχόπουλος, 57 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια.
Υπηρέτησε ως Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας από το 1990 έως και τον Μάιο του 2012.
Τον Αύγουστο του 2010, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου IFLA στο Gothenburg της Σουηδίας, παρέλαβε το ετήσιο βραβείο «Access to Learning» του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates, για λογαριασμό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.
Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και τις 16 Απριλίου του 2016, ημέρα που παραιτήθηκε, κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή και Διευθύνοντος Σύμβουλου στην Α.Ε. «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Είναι ιδρυτικό μέλος του Future library, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που υποστηρίζει την ανάπτυξη των Δημόσιων/Δημοτικών Βιβλιοθηκών και αναδεικνύει τις βέλτιστες πρακτικές των πολιτιστικών οργανισμών.
«Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα ΒιΒλίου 2018»
Το προτεινόμενο πρόγραμμα για την διοργάνωση περιλαμβάνει, από συναντήσεις με συγγραφείς, μεταφραστές και εικονογράφους έως συναυλίες, θεματικές εκθέσεις, ανάγνωση ποίησης, καθώς και εργαστήρια για την προβολή των επαγγελματιών.
Στόχος του προγράμματος είναι να καταστήσει τα βιβλία προσβάσιμα στον πληθυσμό της πόλης.
Οι πόλεις που ορίζονται Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου από την UNESCO, οφείλουν να προωθούν τα βιβλία και την ανάγνωση και να οργανώνουν δραστηριότητες τη χρονιά που επιλέγονται, η οποία ξεκινά με τον εορτασμό του Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου στις 23 Απριλίου.
(iefimerida.gr)