«Οι φήμες για τον πρόωρο θάνατό μου είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές». Με τη διάσημη αυτή ρήση του Μαρκ Τουέιν σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για εσκεμμένη σιωπή του μετά το Eurogroup, αλλά και για εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες ως προς τη γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι ο Μαρκ Τουέιν είχε αναγκαστεί να δηλώσει ότι… δεν έχει πεθάνει, όταν κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Λονδίνο το 1895 κυκλοφόρησαν φήμες στην Αμερική ότι είχε πεθάνει και ο ανταποκριτής της εφημερίδας New York Journal στην Αγγλία τον αναζήτησε για να διασταυρώσει την είδηση.
Ο υπουργός Οικονομικών, με τη φλεγματική του αναφορά στη διάσημη ρήση του Αμερικανού συγγραφέα, θέλει προφανώς να σηματοδοτήσει ότι παραμένει προσηλωμένος στον στόχο της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με όρους που θα αφήνουν περιθώρια για άσκηση αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών, καθώς και ότι δεν κάμπτεται από πιέσεις και αμφισβητήσεις. Η κυβέρνηση θέλει να δείξει τη σταθερή άποψη του οικονομικού της επιτελείου ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αντικειμενικά ο μόνος τρόπος να μην χαθεί η φετινή χρονιά για την οικονομία. Με τον... ζωντανό υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει ότι αναζητεί σε κάθε φάση τη βέλτιστη δυνατή συμφωνία, έτσι ώστε μέσα στο αντικειμενικά πιεστικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι απαιτήσεις των δανειστών η χώρα να κερδίζει ό,τι είναι δυνατόν προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως επιβάλλει και το πολιτικό προφίλ της κυβέρνησης.
Οι φήμες για τον πρόωρο “θάνατο” του υπουργού των Οικονομικών μπορεί να αποδείχθηκαν υπερβολικές. Ωστόσο μάλλον δεν συμβαίνει το ίδιο για τις αντίστοιχες και συνεχώς εντεινόμενες φήμες για το πολιτικό και κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης της πρώτης φορά στα Αριστερά. Εδώ, με βάση το τελικό αποτέλεσμα, η εγχείριση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε.