Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την εξειδίκευση των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) για τις περιοχές, που φιλοξενούν τις σημαντικότερες κοινότητες Ρομά στην Κεντρική Μακεδονία.
Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Γερακίνα Μπισμπινά, στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Διαχειριστικής Αρχής του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας, οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος και Αλεξάνδρειας Ημαθίας Παναγιώτης Γκυρίνης, ο Αντιδήμαρχος Ηράκλειας Σερρών Δημήτρης Χαβαλές και εκπρόσωπος του Δήμου Σερρών.
Στόχος της συνάντησης ήταν η έναρξη της διαβούλευσης για την από κοινού διαμόρφωση του περιεχομένου και των άλλων παραμέτρων υλοποίησης των δράσεων στους πέντε Δήμους με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς Ρομά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δράσεις, που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» και το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τον Απρίλιο του 2015, αλλά και στη βάση των κατευθύνσεων της νεοσυσταθείσας αρμόδιας «Ειδικής Γραμματείας για την κοινωνική ένταξη των Ρομά», του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εγκαίρως ολοκλήρωσε όλο το σχεδιασμό για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων, αλλά και το επιχειρησιακό της σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Πρόκειται για δυο σχέδια που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της ‘Στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020’, που υιοθέτησε η ΕΕ και διέπει τα επιχειρησιακά προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου, ώστε να δίνουν έμφαση στο κρίσιμο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής. Διασφαλίσαμε ότι θα υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά που ζουν στην περιοχή μας, αλλά και για την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, σε υπηρεσίες υγείας και φροντίδας, σε κοινωνικές υποδομές, στην κατάρτιση και την απασχόληση. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία από τις τέσσερις Περιφέρειες της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση οικογενειών Ρομά. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για να αρχίσουμε σειρά παρεμβάσεων, το κόστος των οποίων αναμένεται να ανέλθει στα 5 εκ. ευρώ για το συνολικό πληθυσμό των Ρομά των πέντε Δήμων, που υπολογίζεται σε περίπου 12.000 άτομα», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Και ο Δήμος Αλεξάνδρειας
Παρεμβάσεις θα γίνουν στους πέντε Δήμους, διότι πληρούν το πληθυσμιακό κριτήριο των τουλάχιστον 2.000 Ρομά, που κατοικούν στα όριά τους σε μια περιοχή παρέμβασης:
-Δήμος Αλεξάνδρειας: εκτιμώμενος πληθυσμός Ρομά 2.350 άτομα.
-Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: 2.500 άτομα.
-Δήμος Δέλτα: 3.140 άτομα.
-Δήμος Ηράκλειας: 2.274 άτομα.
-Δήμος Σερρών: 2.100 άτομα.
Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Γερακίνα Μπισμπινά, «προχωρούμε σε συνεργασία με τους πέντε Δήμους στην κατάρτιση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσεων με τελικούς ωφελούμενους τους Ρομά που διαμένουν σε οικισμούς, ώστε να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και να αντιμετωπίσουμε τα κυριότερα προβλήματα της περιθωριοποίησης, της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των συμπολιτών μας. Προτεραιότητά μας είναι η κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά και η αξιοποίηση των τοπικών ολοκληρωμένων σχεδίων για τη βελτίωση της πρόσβασής τους στην απασχόληση και την τοπική κοινωνική ζωή. Προβλέπουμε δράσεις εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, διευκόλυνσης, βελτίωσης και υποστήριξης της πρόσβασης των Ρομά στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, ισότιμη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, ακόμη και δράσεις ενίσχυσης της συμμετοχής τους στην τοπική διακυβέρνηση».
Ενδεικτικές δράσεις για τους Ρομά της Κεντρικής Μακεδονίας, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ είναι: ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, πιστοποίηση προσόντων, προγράμματα καταπολέμησης αναλφαβητισμού και εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, κατάρτιση ανέργων, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, προώθηση σε θέσεις απασχόλησης, νεανική επιχειρηματικότητα, συνεπή λειτουργία υφιστάμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, υποστήριξη επιχειρηματικότητας στην αγροτική οικονομία, ίδρυση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, συμβουλευτική και οικογενειακός προγραμματισμός, διανομή ειδών αντιμετώπισης της υλικής στέρησης, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης οικογενειών, προγράμματα ενημέρωσης, καταγραφή και ανάδειξη του πολιτισμού των Ρομά.