Η ταβέρνα του Κωσταλάρ άφησε εποχή στην πόλη και έχει επάξια μια καλή θέση στο παρελθόν της κοσμικής Βέροιας. Διότι η ταβέρνα μπορεί να ξεκίνησε από το 1939 (χρονολογία της ταμπέλας), ως μπακάλικο τσιπουράδικο εξελίχθηκε όμως σε στέκι καλοφαγάδων όλων των τάξεων.
Από βιοπαλεστές, μεροκαματιάρηδες και επαγγελματίες μέχρι στρατηγούς, αξιωματούχους, πολιτικούς, νομάρχες, δημάρχους και γνωστούς ηθοποιούς, όπως μας λέει ο Πάρης Κωσταλάρ, θυμώντας τα παλιά!
«Ήρθε κάποια στιγμή ένας στρατηγός, από δω από το στρατόπεδο (Β΄ Σ.Σ.) και προσπαθούσε να κόψει το ψητό με το μαχαίρι. Τί κάνεις; του λέω με το θάρρος που του είχα, δεν τρώγονται αυτά έτσι, με τα δάχτυλα τρώγονται. Και πράγματι το έφαγε όπως του έδειξα και το κατευχαριστήθηκε».
Για πολλά χρόνια ο Κωσταλάρ «έδιωχνε κόσμο» με την καλή έννοια, διότι τα δωμάτια της ταβέρνας και τα τραπέζια ήταν όλα κρατημένα και γεμάτα. «Γινόταν χαμός, είμασταν φουλ… Μάλιστα εδώ αντάμωναν και πολλοί πολιτικοί από διαφορετικά κόμματα, αλλά καθόταν ακόμα και στο ίδιο τραπέζι».
Στην ταβέρνα υπήρχαν και πολλές φωτογραφίες από διάσημους ηθοποιούς που πήγαιναν στον Κωσταλάρ για φαγητό μετά από παραστάσεις στη Βέροια και στο θέατρο Άλσους. Πώς ήταν; ρωτήσαμε.
Απ’ όλους, ο Πάρις θυμάται με ιδιαίτερη εκτίμηση τον Θανάση Βέγγο για τη φιλικότητα και απλότητά του.
«Πέρασαν από δω, ο Πέτρος Φυσσούν που όσο σοβαρός φαινόταν, τόσο ευχάριστος ήταν στην παρέα ο Παράβας, η Δέσποινα Στυλιανοπούλοου, η Μπέτυ Αρβανίτη, ο Χατζησάββας ο Kαταλειφός ο δικός μας Δημήτρης Μαυρόπουλος, η Άντζελα Δημητρίου, ο Βασίλης Καρράς, η Ελένη Δήμου, ο Πάντζας κι ένα σωρό ακόμα, που να τους θυμάμαι όλους…».
Το μαγαζί το πρωτοδούλεψε ο παππούς Κωσταλάρ ως μπακάλικο-καφέ-ουζερί και μετά από το 1968 περίπου μέχρι το 2011 ως λαϊκή ταβέρνα-ψησταριά, από τον Πάρι (στις πολλές φούριες τον βοηθούσε και ο αδελφός του Στέφανος). Από το 2011 μεταφέρθηκε, με άλλη μορφή, στην Πλατεία Ωρολογίου.
Το καλοκαίρι του 2016 κατεδαφίστηκε για τις ανάγκες διάνοιξης της οδού Αφροδίτης, που δέχεται πλέον μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, λόγω της λειτουργίας του νέου σχολικού συγκροτήματος στα Γιοτζαλίκια.
Άφησε όμως ένα όνομα που ταυτίστηκε με την εστίαση στη Βέροια αλλά και με την περιοχή όπου βρισκόταν, τα «Παπάκια», αφού δίνει ακόμα «γεωγραφικό» στίγμα.
Σε όποιο ταξί κι αν μπεις, στη Βέροια, και πεις Κωσταλάρ, θα σε πάει σωστά στον προορισμό σου.
Σοφία Γκαγκούση