Γράφει ο Μιχάλης Μπούργος, Σύμβουλος Αναπτυξιακού - Χωρικού Σχεδιασμού
Επτακόσιες (700) θα είναι οι Ελληνικές Επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να συμμετέχουν από αυτή τη χρονιά σε πιλοτικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που έχει σκοπό να υποστηρίξει επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση, ώστε να αποτραπεί η βίαιη πτώχευσή τους και να ενθαρρυνθεί μια δεύτερη ευκαιρία για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Το έργο φέρει το όνομα «European Network for Early Warning and for Support to Enterprises and Second Starters». Συμμετέχουν συνολικά 15 Φορείς, Δημόσιοι και Ιδιωτικοί, από 7 Ευρωπαϊκές Χώρες: Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα. Θα είναι ενεργό για τρία χρόνια, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Cosme, αρχής γενομένης από τον προηγούμενο μήνα (Ιανουάριος 2017 – Δεκέμβριος 2019).
Από τη χώρας μας, στο Δίκτυο των 15 Φορέων συμμετέχουν το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Σκοπός του Δικτύου είναι να διατυπώσει κατάλληλη μεθοδολογία και εργαλεία για τη διαβάθμιση του Επιχειρηματικού Κινδύνου και την Έγκαιρη Προειδοποίηση των Επιχειρήσεων σε Κρίση. Θα διατυπωθούν σχετικές προτάσεις Πολιτικής σε επίπεδο Εθνικό και αρμοδίων Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)
Ειδικότερα για την Ελλάδα, θα υπάρξει η Πιλοτική Εφαρμογή του Προγράμματος αυτού, για την υποστήριξη 700 επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Η ανατροφοδότηση από την Πιλοτική Εφαρμογή θα αποτελεί την «πρώτη ύλη» για το σχεδιασμό των κατευθύνσεων και των προτάσεων πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Επίπεδο.
Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες της ΕΕ:
•το 50% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ένωση κλείνουν κατά τη διάρκεια των 5 πρώτων ετών λειτουργίας τους.
•από το σύνολο των επιχειρήσεων που διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, πτωχεύουν μόνο το 15%.
•αν το κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτών εκτιμηθεί σε μονάδες απασχόλησης, τότε μιλάμε για την απώλεια 1,7 εκατ. θέσεων εργασίας το χρόνο η 4.650 θέσεις την ημέρα!
Για το λόγο αυτό, μέσα στην παγκόσμια κρίση, η Ε.Ε. έχει αναδείξει σε σημαντική προτεραιότητα τη δημιουργία κινήτρων και ευνοϊκού περιβάλλοντος για μια «Δεύτερη Ευκαιρία» σε έντιμους επιχειρηματίες και σχήματα.
Άλλωστε, τα στοιχεία λένε ότι οι δραστηριότητες που αρχικά απέτυχαν, κατά τη δεύτερη προσπάθειά τους δημιουργούν επιχειρήσεις με περισσότερες πιθανότητες βιωσιμότητας, καθώς και με καλύτερες και σταθερότερες θέσεις απασχόλησης.
Από την άλλη, σε ελάχιστες χώρες της ΕΕ εφαρμόστηκαν πολιτικές με ικανοποιητικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό. «Αγκάθια» φαίνεται να αποτελούν: το στίγμα της αποτυχίας, οι πολύπλοκες – χρονοβόρες διαδικασίες κλεισίματος ή εκκαθάρισης της «προβληματικής» επιχείρησης, καθώς και η μη χρηματοδότηση της επανεκκίνησης από την πλευρά των Τραπεζών.
Στις πολιτικές που φαίνεται να βοηθούν την επανεκκίνηση, συγκαταλέγονται τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης των δραστηριοτήτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε Πρώιμο Στάδιο, ώστε να εφαρμοστούν έγκαιρα κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις, η ανάπτυξη Εξωδικαστικών Διαδικασιών Επίλυσης Διαφορών –επιλογή που πρόσφατα επιχειρείται πρώτη φορά να εφαρμοστεί στη χώρα μας- καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση του χρόνου αναδιάρθρωσης, κλεισίματος και εκκαθάρισης της επιχείρησης.