Για την επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους... Δεύτερη Ευκαιρία σε 700 Ελληνικές Επιχειρήσεις, μέσω ειδικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος

Για την επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους... Δεύτερη Ευκαιρία σε 700 Ελληνικές Επιχειρήσεις, μέσω ειδικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος

Γράφει ο Μιχάλης Μπούργος, Σύμβουλος Αναπτυξιακού - Χωρικού Σχεδιασμού

 

Επτακόσιες (700) θα είναι οι Ελληνικές Επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να συμμετέχουν από αυτή τη χρονιά σε πιλοτικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που έχει σκοπό να υποστηρίξει επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση, ώστε να αποτραπεί η βίαιη πτώχευσή τους και να ενθαρρυνθεί μια δεύτερη ευκαιρία για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Το έργο φέρει το όνομα «European Network for Early Warning and for Support to Enterprises and Second Starters». Συμμετέχουν συνολικά 15 Φορείς, Δημόσιοι και Ιδιωτικοί, από 7 Ευρωπαϊκές Χώρες: Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα. Θα είναι ενεργό για τρία χρόνια, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Cosme, αρχής γενομένης από τον προηγούμενο μήνα (Ιανουάριος 2017 – Δεκέμβριος 2019).

Από τη χώρας μας, στο Δίκτυο των 15 Φορέων συμμετέχουν το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Σκοπός του Δικτύου είναι να διατυπώσει κατάλληλη μεθοδολογία και εργαλεία για τη διαβάθμιση του Επιχειρηματικού Κινδύνου και την Έγκαιρη Προειδοποίηση των Επιχειρήσεων σε Κρίση. Θα διατυπωθούν σχετικές προτάσεις Πολιτικής σε επίπεδο Εθνικό και αρμοδίων Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)

Ειδικότερα για την Ελλάδα, θα υπάρξει η Πιλοτική Εφαρμογή του Προγράμματος αυτού, για την υποστήριξη 700 επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Η ανατροφοδότηση από την Πιλοτική Εφαρμογή θα αποτελεί την «πρώτη ύλη» για το σχεδιασμό των κατευθύνσεων και των προτάσεων πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες της ΕΕ:

•το 50% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ένωση κλείνουν κατά τη διάρκεια των 5 πρώτων ετών λειτουργίας τους. 

•από το σύνολο των επιχειρήσεων που διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, πτωχεύουν μόνο το 15%. 

•αν το κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτών εκτιμηθεί σε μονάδες απασχόλησης, τότε μιλάμε για την απώλεια 1,7 εκατ. θέσεων εργασίας  το χρόνο η 4.650 θέσεις την ημέρα!

Για το λόγο αυτό, μέσα στην παγκόσμια κρίση, η Ε.Ε. έχει  αναδείξει σε σημαντική προτεραιότητα τη δημιουργία κινήτρων και ευνοϊκού περιβάλλοντος για μια «Δεύτερη Ευκαιρία» σε έντιμους επιχειρηματίες και σχήματα.

Άλλωστε, τα στοιχεία λένε ότι οι δραστηριότητες που αρχικά απέτυχαν, κατά τη δεύτερη προσπάθειά τους δημιουργούν επιχειρήσεις με περισσότερες πιθανότητες βιωσιμότητας, καθώς και με καλύτερες και σταθερότερες θέσεις απασχόλησης.

Από την άλλη, σε ελάχιστες χώρες της ΕΕ εφαρμόστηκαν πολιτικές με ικανοποιητικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό. «Αγκάθια» φαίνεται να αποτελούν: το στίγμα της αποτυχίας, οι πολύπλοκες – χρονοβόρες διαδικασίες κλεισίματος ή εκκαθάρισης της «προβληματικής» επιχείρησης, καθώς και η μη χρηματοδότηση της επανεκκίνησης από την πλευρά των Τραπεζών.

Στις πολιτικές που φαίνεται να βοηθούν την επανεκκίνηση, συγκαταλέγονται τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης των δραστηριοτήτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε Πρώιμο Στάδιο, ώστε να εφαρμοστούν έγκαιρα κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις, η ανάπτυξη Εξωδικαστικών Διαδικασιών Επίλυσης Διαφορών –επιλογή που πρόσφατα επιχειρείται πρώτη φορά να εφαρμοστεί στη χώρα μας- καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση του χρόνου αναδιάρθρωσης, κλεισίματος και εκκαθάρισης της επιχείρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και  αναλώσιμων ειδών στο Κοινωνικό Φαρμακείο Αλεξάνδρειας

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και αναλώσιμων...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ...

Επιτυχόντες του ΓΕΛ Μελίκης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Επιτυχόντες του ΓΕΛ Μελίκης στην Τριτοβάθμια...

Η Δ/νση και οι Καθηγητές του Γενικού Λυκείου Μελίκης...

5ο ΓΕΛ Βέροιας: Καλή αρχή στις σπουδές σας  και στην καινούργια σας ζωή!

5ο ΓΕΛ Βέροιας: Καλή αρχή στις σπουδές σας και στην...

Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος...

Η Πανήγυρις της Αγίας  Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής αθληφόρου, πολιούχου της Μελίκης

Η Πανήγυρις της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής...

Γράφει ο Αντώνης Κ. ΤσιπρόπουλοςΜε κατάνυξη,...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ  Η αλήθεια που … «σίγησε» στην τελετή έναρξης των Αγώνων

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ Η αλήθεια που...

 Του Μάκη ΔημητράκηΠριν από λίγες ημέρες...

Τάσος Μπαρτζώκας: Στηρίζουμε έμπρακτα τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία

Τάσος Μπαρτζώκας: Στηρίζουμε έμπρακτα τους...

Ως μία διάταξη που μας πηγαίνει μπροστά ως κοινωνία,...

Παραπλανητική διαφήμιση δωρεάν μαθημάτων βοηθού φαρμακοποιού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Παραπλανητική διαφήμιση δωρεάν μαθημάτων βοηθού...

Την προσοχή των πολιτών εφιστά το Περιφερειακό Τμήμα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...