Παρά τις έντονες αντιδράσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA). Τι συνέπειες θα έχει αυτό όμως για τους Έλληνες παραγωγούς; Οι αρχικές ενστάσεις αφορούσαν προϊόντα με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το τυρί φέτα. Θεωρητικά τα προϊόντα αυτά δεν παρασκευάζονται πουθενά στον κόσμο, παρά μόνο στη χώρα ή στην περιοχή με τις προδιαγραφές της προστατευόμενης ένδειξης. Κι όμως, στον Καναδά κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια τυριά τοπικής παραγωγής που ονομάζονται «φέτα».
Έλληνες ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τον παραγωγό, καθώς προστατεύει 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη με μία μόνο μικρή «παραχώρηση» στους Καναδούς. Μία καναδική εταιρία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει «φέτα», μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγει στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή πάντως, μια ελληνική εταιρία που παράγει γνήσια φέτα θα μπορεί να την εξάγει στον Καναδά.
Ανεξαρτήτως αν η συμφωνία είναι ή όχι ικανοποιητική, είναι φανερό ότι τα δεδομένα της αγοράς αλλάζουν κι εμείς στη χώρα μας ακόμη προσπαθούμε να συνέλθουμε από τη λιποθυμία. Έχουμε ξαναγράψει πολλές για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΓΕ της Ημαθίας και της Ελλάδας. Ειδικά για τη φέτα, σημειώνουμε ότι η ετήσια παραγωγή σήμερα δεν ξεπερνά τους 120.000 τόνους και η διεθνής ζήτηση υπολογίζεται σε 600.000 τόνους. Αυτά τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε μία συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια αγορά οφείλουμε να τα διεκδικήσουμε με οργάνωση, ευέλικτη νομοθεσία, κινητροδότηση και επιθετική πολιτική, για να καλύψουμε τα κενά διά της ανάπτυξης. Ως Ελλάδα και ως Ευρώπη. Και όχι να βράζουμε στο ζουμί μας και να αναζητούμε ανάπτυξη δια της φορολογίας των ασθενέστερων και δια της μείωσης της αγοραστικής δύναμης όλων. Φτάνει πια!