Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, παρουσιάζουν στη Βέροια, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, εβδομάδα προβολής ταινιών ιστορικών θεμάτων στο διάστημα 13 έως 18 Φεβρουαρίου 2017.
Οι ταινίες που ήδη προβάλλονται από τις 13 Φεβρουαρίου σε Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής μας που έχουν δηλώσει συμμετοχή , έχουν βραβευθεί στο Φεστιβάλ ΑΓΩΝΑ / 10η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ( Ταινιοθήκη της Ελλάδος) στο διάστημα 17-23 Οκτωβρίου 2016. Οι συναντήσεις αυτές οργανώνονται από τον «ΑΓΩΝΑ», την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στον ίδιο χώρο, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη (στην οδό Έλλης 8) και επίσης με ελεύθερη είσοδο θα προβληθούν για το ευρύ κοινό μόνο οι ακόλουθες ταινίες:
9.30-10.00 : Υποβρύχιο Περσέας
10.00-10.30 : Ένα γιγάντιο πάζλ: η επικούρειος επιγραφή του Διογένη στα Οινόανδα
10.30-12.00: Η σοφία της Αγια-Σοφιάς
12.00-13.10: memORIA
Αναλυτικά οι ταινίες
Υποβρύχιο Περσέας, διάρκεια 17’
Σκηνοθεσία: Αντώνης Δελαπόρτας, Ελλάδα, 2015
Είναι η νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ένα βρετανικό υποβρύχιο πλέει σιωπηλά ανοικτά της Κεφαλονιάς. Μία τρομακτική έκρηξη καταστρέφει το υποβρύχιο. Από τα 60 μέλη του πληρώματος θα σωθεί μόνο ένας… Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται. Μια απίστευτη μα πραγματική ιστορία. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος ETCP «Greece-Italy 2007-2013» από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την UFR-Team.
Ένα γιγάντιο πάζλ: η επικούρειος επιγραφή του Διογένη στα Οινόανδα, διάρκεια 32’
Σκηνοθεσία: Nazim Guveloglu, Τουρκία, 2012
Τα Οινόανδα, αρχαία πόλη στη μικρασιατική ενδοχώρα, κοντά στη Φέτιγιε (αρχαία Τελμησσός) σήμερα είναι ένας εντυπωσιακός ερειπιώνας σε υψ. 1400 m. Ο επικούρειος φιλόσοφος Διογένης ο Οινοανδεύς κατασκεύασε ένα πραγματικό λίθινο βιβλίο, μια επιγραφή μήκους 65-80m και ύψους 3,60m, στην ελληνική γλώσσα για να μεταφέρει τις διδαχές του (2ος μ. Χ. αι) στις επόμενες γενιές και στους επισκέπτες της πόλης. Η ταινία προσεγγίζει επικούρειες έννοιες, όπως φιλία, χαρά, όνειρα κλπ., παράλληλα με την ιστορία της έρευνας της επιγραφής. Σύμφωνα με τον Martin Ferguson Smith, έργο ζωής του οποίου είναι η επαναδημοσίευση της επιγραφής, το περιεχόμενό της αντιστοιχεί και στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας.
Η σοφία της Αγια-Σοφιάς, διάρκεια 90’
Σκηνοθεσία: Olivier Julien, Γαλλία, 2014
Η Αγία Σοφία, περατωμένη στη σημερινή μορφή της το 537 μ. Χ. από τους Ισίδωρο και Ανθέμιο, υπήρξε το θρησκευτικό κέντρο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Μετά την Άλωση μετατράπηκε σε τζαμί και μετά το 1923 έγινε Μουσείο. Εργασίες έρευνας και συντήρησης οδήγησαν στην εκ νέου ανακάλυψη, κάτω από τις οθωμανικές διακοσμήσεις, κάποιων από τους θησαυρούς που αρχικά στέγαζε: τα εκπληκτικά βυζαντινά έργα τέχνης που ήρθαν στο φως αναζωπύρωσαν το σχετικό ενδιαφέρον και οδήγησαν στην αποκατάσταση της ορθής θέσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Ιστορία.
Μετά τον μεγάλο σεισμό 7,4 R, που έγινε στην περιοχή το 1999, και την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού στα επόμενα χρόνια, μια διεθνής ομάδα αρχιτεκτόνων, σεισμολόγων και πολιτικών μηχανικών επιχειρεί να φωτίσει τα μυστικά της εκπληκτικής αντοχής του κτίσματος στους σεισμούς. Αναλύοντας τους λόγους της ανθεκτικότητας της, ελπίζουν να αποκαλύψουν τα αδύνατα σημεία της, ώστε να παρέμβουν για να σωθεί. Παρακολουθώντας τις εργασίες τους επί τόπου, το ντοκιμαντέρ αυτό μας εισάγει στην ιστορία των πολιτισμών, των θρησκειών και των τεχνών, παρέχοντας και μια σύγχρονη διεπιστημονική προσέγγιση στη συντήρηση των μνημείων.
memORIA, διάρκεια 70’
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ιατρού, Ελλάδα, 2015
«memORIA» στην ιταλική γλώσσα σημαίνει μνήμη. «ORIA» λεγόταν το ατμόπλοιο που βυθίστηκε στις 12.2.1944 στις ακτές του Σουνίου με θύματα περισσότερους από 4.000 Ιταλούς στρατιώτες αιχμαλώτους των Γερμανών, ήταν το μεγαλύτερο σε απώλειες ναυάγιο Ιταλών αιχμαλώτων στον ελληνικό χώρο. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ιστορία και τη μνήμη, 70 χρόνια μετά, του ναυαγίου. Ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής (Λεγραινά, Κερατέα, Ανάβυσσος) διηγούνται την τρομακτική ανάμνησή του. Ιταλοί απόγονοι των θυμάτων έρχονται και αποτίουν φόρο τιμής. Μια καραβάνα που βρέθηκε από τον δύτη Αριστοτέλη Ζερβούδη με το όνομα του Ιταλού στρατιώτη ήταν ο καταλύτης για το ταξίδι στην Ιταλία, στην πόλη Βαϊάνο, όπου κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις από το Δίκτυο Οικογενειών Αγνοούμενων του ORIA. Ένα μνημείο στήθηκε από Έλληνες και Ιταλούς το 2014 στην παραλία του Χάρακα, απέναντι από το νησί του Πατρόκλου, για να θυμίζει το ανεπίτρεπτα ξεχασμένο έως τώρα ναυάγιο, τους αγαλήνευτους νεκρούς, τα σκοτεινά σημεία της ιστορίας, αλλά και την απαραίτητη σήμερα συναδέλφωση και την κάθαρση της τραγωδίας.