Τσικνοπέμπτη σήμερα και Χρόνια Πολλά.
Άνοιξε το Τριώδιο με τις τρεις Κυριακές. Του Ασώτου, της Απόκρεω (μικρή Αποκριά) και της Τυρινής (μεγάλη Αποκριά) και τις αντίστοιχες εβδομάδες Αποφωνή ή Προφωνή, Κρεατική και Τυροφάγου.
Η Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας και παλιότερα σε όλα τα σπίτια έψηναν κρέας ή έλιωναν το λίπος από τα χοιρινά και η τσίκνα (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) ήταν διάχυτη. Η Πέμπτη επιλέχθηκε σαν ημέρα κρεατοφαγίας επειδή κατά την Ορθοδοξία Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας.
Είναι άγνωστη η προέλευση του εθίμου και χρονολογικά χάνεται στα βάθη των αιώνων. Φαίνεται ωστόσο πως συνδέεται με βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και τα Διονύσια που θεωρούσαν το γλέντι ιεροτελεστία για την ευφορία της γης, την περίοδο της άνοιξης.
Σύμφωνα με το έθιμο σε κάθε σπίτι (παλιότερα και στο φτωχότερο) έψηναν κρέας στη σχάρα γεμίζοντας τον αέρα με τσίκνα.
Ημέρα χαράς, κεφιού και διασκέδασης η Τσικνοπέμπτη. Στις πλατείες των χωριών και στα καφενεία αλλά και στα αστικά κέντρα όλοι «τσικνίζουν». Οι ετοιμασίες αρχίζουν νωρίς και κατά το μεσημέρι όλα είναι έτοιμα. Σε πολλά σημεία των πόλεων και μπροστά από τα καταστήματα στήνονται από μικρές φουφούδες μέχρι και μεγάλες «πανηγυρτζίδικες» ψησταριές.
Διστακτικά στην αρχή, πιο θαρρετά στη συνέχεια μαζεύονται οι καλεσμένοι, οι φίλοι, οι γνωστοί αλλά και περαστικοί, φίλοι των φίλων, γνωστοί των γνωστών. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, καλοδεχούμενοι. Για όλους υπάρχει τσίπουρο, γράπα, ούζο και κρασί. Οι χοιρινές πανσέτες, τα λουκάνικα, οι κοτοφτερούγες και τα κάθε είδους «κοψίδια», όλα στα κάρβουνα. Τα κρέατα στάζουν το λίπος τους που καίγεται, ο καπνός ντουμανιάζει και το κέφι ζωηρεύει.
Στα «στέκια», άλλοι ένα ποτηράκι με μεζέ και προσπερνούν ευχόμενοι «Και του χρόνου με υγεία», άλλοι τα «κάνουν» τα ποτηράκια δύο και τρία και οι πιο «κοντινοί» παραμένουν με τις ώρες. Σε πολλά «στέκια» το ρίχνουν και στο χορό αφού την τσίκνα μυρίζουν και οι λαϊκοί οργανοπαίκτες. Ο ζουρνάς (έστω και φάλτσος) και το νταούλι δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα, μια ζωηράδα και ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το κέφι. Το ίδιο γίνεται και με τα χάλκινα που όχι σπάνια, είναι «εισαγόμενα» με κανά δυο ελληνικά τραγούδια στο ρεπερτόριό τους.
Η διασκέδαση κρατά μέχρι αργά το απόγευμα που αποσώνουν τα κρεατικά και η φωτιά σιγοσβήνει. Οι νοικοκυραίοι κεφάτοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, Δεν ξαποσταίνουν. Δεν το επιτρέπει η μέρα και το αντέτι (έθιμο). Το βράδυ έχουμε οικογενειακή έξοδο και διασκέδαση. Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί στην πραγματικότητα την απαρχή των αποκριάτικων εκδηλώσεων.
Η τυπική έναρξη της Αποκριάς είναι το βράδυ. Πολλοί -κυρίως οι νέοι- θα μασκαρευτούν και θα βγουν ομαδικά για μία βόλτα στους δρόμους ενώ αργότερα θα γλεντήσουν στις ταβέρνες, στα μπαράκια, στα νυχτερινά κέντρα και στα μπουζουκτσίδικα.
Δεν είναι βέβαια λίγοι αυτοί που «τσικνίζουν» οικογενειακά και «σπιτικά» όπως στις παλιότερες εποχές.
Όπως και να ‘χει, όπου και όπως αποφασίσετε να διασκεδάσετε, σας εύχομαι καλή διασκέδαση και του χρόνου με υγεία.