Στο σημερινό συλλαλητήριο (1.30μμ) στην Πλατεία Βάθης της Αθήνας συμμετέχουν αγρότες από τα ανά την Ελλάδα μπλόκα. Αύριο Τετάρτη, αγρότες από την Κ. Μακεδονία έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, παρά το ότι την περασμένη Παρασκευή είχε προηγηθεί η συνάντηση άλλων αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
Από το ρεπορτάζ εξάγεται επίσης ότι οι Κρητικοί οργανώνονται για κινητοποιήσεις στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάρτιο. Κι όλα αυτά, χωρίς πολλές ελπίδες κάτι να αλλάξει. Ίσως και καμία.
Είναι φανερό ότι ο συνήθης πολυκερματισμός των αγροτικών κινητοποιήσεων μετριάζει τη δυναμική τους. Καθιστώντας τον αγώνα τους... βούτυρο στο ψωμί της κάθε κυβέρνησης. Κι αυτό, παρότι πολλά είχαν κερδίσει οι αγρότες από τη μαζικότητα των κινητοποιήσεών τους στο παρελθόν, ακόμη και στο πρόσφατο.
Τελικά, η πολυδιάσπαση του αγροτικού κινήματος είναι χρόνια... ασθένεια και αποτελεί μία από τις αιτίες του κακού. Που ασφαλώς έχει υπόβαθρο την εύκολη ποδηγέτηση μαζών κατά το δοκούν, αλλά κυρίως τις διαφορετικές ταχύτητες των αγροτών ανά την Ελλάδα.
Πάντα ως αποτέλεσμα κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου στη βάση αιτημάτων ανά γεωγραφική περιοχή, κλάδο ή προϊόν, που συνήθως τα προηγούμενα χρόνια επιτύγχαναν κυβερνητικές υποχωρήσεις αναλόγως με... το πόση φασαρία κατάφερναν να κάνουν (π.χ. αν είχαν τη δυνατότητα να χωρίσουν την Ελλάδα στα δύο).
Συνέπεια αυτού, είναι φυσικά οι αγρότες των δύο και περισσοτέρων ταχυτήτων, αλλά και η σημερινή εικόνα του αγροτικού κινήματος. Το βέβαιο είναι ότι οι νέες αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης και φορολογίας θα αλλάξουν πολύ τα δεδομένα μετά το φετινό καλοκαίρι. Χωρίς κανείς να προσδιορίζει το πώς και το πόσο.
Θεωρείται σίγουρο ότι οι αγώνες της επόμενης περιόδου θα έχουν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Ευχής έργο θα είναι το αγροτικό κίνημα να αντιληφθεί τη δύναμη και τη δυναμική του. Όχι μόνο στο να κλείνει δρόμους, αλλά και στο να παράγει.