Μια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων θεραπευτών ειδικής αγωγής και γονέων, έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, σχετικά με τις νέες συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν (λογοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες σύμφωνα με τους θεραπευτές οδηγούν στο κλείσιμο χιλιάδων θεραπευτηρίων και στην ανεργία των επιστημόνων ειδικής αγωγής. Τα δεδομένα αυτά είναι ο λόγος που εδώ κι ένα μήνα σχεδόν, όλος ο κλάδος ενεργοποιείται με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η δυναμική τους οδήγησε το Υπουργείο να συστήσει μια Επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με το πρόβλημα και θα γνωμοδοτήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. «Ο χρόνος είναι αστείος, παρόλα αυτά καθίσαμε στο τραπέζι της διαβούλευσης. Εμείς επισημαίνουμε ότι πρόκειται για μία πολύ κακή σύμβαση που μοιάζει σαν να υπογράφουμε σε λευκό χαρτί, αφού μας λέει ότι θα πληρωθούμε μείον 80% στην τιμή συνεδρίας και θα τα πάρουμε εν καιρώ, αν και όταν έχει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά συρρικνώνεται ο προϋπολογισμός για την Ειδική Αγωγή ο οποίος πέρυσι ήταν 105 εκατ. ευρώ και φέτος μειώνεται στα 60 εκατ. ευρώ», τόνισαν οι θεραπευτές Βασίλης Ασβεστάς (πρόεδρος ΕΕΝΑ) και Κώστας Τούφας, λογοθεραπευτής.
Σχέση παιδιού – θεραπευτή
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μπήκε και ένα καίριο ζήτημα που αφορά τη σχέση θεραπευτή και θεραπευόμενου. «Η σχέση αυτή είναι μοναδική και χτίζεται με τον χρόνο. Με τη νέα σύμβαση ο γονιός δεν θα μπορεί να επιλέξει τον θεραπευτή, που είναι δικαίωμά του και επιλογή του», τονίστηκε. Από την πλευρά των γονέων ο κ. Αντώνης Πιστοφίδης, έθεσε και κάποιους προβληματισμούς. Κατά πόσο δηλαδή, κακοπληρωμένοι ή απλήρωτοι θεραπευτές θα μπορούν να αποδώσουν στο έργο τους. «Πού πάμε; Σε μαύρη εργασία, άρα φοροδιαφυγή;» αναρωτήθηκε συμφωνώντας μεν με τον ορθολογισμό των δαπανών αλλά με πρόγραμμα και όχι με κάθετες περικοπές. «Διότι αυτές οι περικοπές θα έχουν επιπτώσεις και στα οικονομικά των οικογενειών, που αντιμετωπίζουν πλέον μια αβεβαιότητα, αφού δεν υπάρχουν αυτές οι δημόσιες δομές που θα μπορούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών, ειδικά στην περιοχή μας» υπογράμμισε.
Η θέση του βουλευτή Ημαθίας
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκπρόσωπος της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου και ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου.
Ο κ. Αντωνίου που κρατούσε σημειώσεις από τις τοποθετήσεις των θεραπευτών, πήρε το λόγο, χαρακτηρίζοντας κατ’ αρχήν σοβαρό και μεγάλο το πρόβλημα. Όπως τόνισε, από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια για να εξαιρεθεί η Υγεία και η Παιδεία από τα μνημόνια, που κακώς συμπεριλήφθηκαν, όπως είπε.
«Έχω διαβεβαίωση ότι από την Επιτροπή εξετάζονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα θεραπείας, για κάθε ένα περιστατικό χωριστά, εξατομικευμένα, διότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαβαθμίσεις κατά περίπτωση. Όλα αυτά, πρέπει να εξεταστούν συγκεκριμένα. Η διαβεβαίωση που υπάρχει, είναι ότι η Επιτροπή θα καταλήξει σε συμπεράσματα, όμως οι συμβάσεις πρέπει να γίνουν και η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. Η προσπάθεια είναι, οι τιμές της θεραπείας να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να εξορθολογιστεί όλο το σύστημα και η δαπάνη να καθορίζεται ανάλογα με την περίπτωση κάθε παιδιού», δήλωσε ο κ. Αντωνίου. Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών θα παραταθεί και ότι η κυβέρνηση κατανοεί το πρόβλημα, πλην όμως, καλείται να βάλει τάξη στο μέχρι σήμερα καθεστώς.
Κάλεσε τέλος τους φορείς αλλά και τους γονείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους, κάτι που, ωστόσο, έχει ήδη γίνει κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του κλάδου που έχουν προηγηθεί.
Σοφία Γκαγκούση