Συνάντηση Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής στη Δημόσια Βιβλιοθήκη: «Δεν υπογράφουμε συμβάσεις που υποβαθμίζουν τη δουλειά μας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα παιδιά»

Συνάντηση Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής στη Δημόσια Βιβλιοθήκη: «Δεν υπογράφουμε συμβάσεις που υποβαθμίζουν τη δουλειά μας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα παιδιά»

Μια συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων θεραπευτών ειδικής αγωγής και γονέων, έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, σχετικά με τις νέες συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν (λογοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες σύμφωνα με τους θεραπευτές οδηγούν στο κλείσιμο χιλιάδων θεραπευτηρίων και στην ανεργία των επιστημόνων ειδικής αγωγής. Τα δεδομένα αυτά είναι ο λόγος που εδώ κι ένα μήνα σχεδόν, όλος ο κλάδος ενεργοποιείται με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η δυναμική τους οδήγησε το Υπουργείο να συστήσει μια Επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με το πρόβλημα και θα γνωμοδοτήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. «Ο χρόνος είναι αστείος, παρόλα αυτά καθίσαμε στο τραπέζι της διαβούλευσης. Εμείς επισημαίνουμε ότι πρόκειται για μία πολύ κακή σύμβαση που μοιάζει σαν να υπογράφουμε σε λευκό χαρτί, αφού μας λέει ότι θα πληρωθούμε μείον 80% στην τιμή συνεδρίας και θα τα πάρουμε εν καιρώ, αν και όταν έχει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά συρρικνώνεται ο προϋπολογισμός για την Ειδική Αγωγή ο οποίος πέρυσι ήταν 105 εκατ. ευρώ και φέτος μειώνεται στα 60 εκατ. ευρώ», τόνισαν οι θεραπευτές Βασίλης Ασβεστάς (πρόεδρος ΕΕΝΑ) και Κώστας Τούφας, λογοθεραπευτής.

 

Σχέση παιδιού – θεραπευτή

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μπήκε και ένα καίριο ζήτημα που αφορά τη σχέση θεραπευτή και θεραπευόμενου. «Η σχέση αυτή είναι μοναδική και χτίζεται με τον χρόνο. Με τη νέα σύμβαση ο γονιός δεν θα μπορεί να επιλέξει τον θεραπευτή, που είναι δικαίωμά του και επιλογή του», τονίστηκε. Από την πλευρά των γονέων ο κ. Αντώνης Πιστοφίδης, έθεσε και κάποιους προβληματισμούς. Κατά πόσο δηλαδή, κακοπληρωμένοι ή απλήρωτοι θεραπευτές θα μπορούν να αποδώσουν στο έργο τους. «Πού πάμε; Σε μαύρη εργασία, άρα φοροδιαφυγή;» αναρωτήθηκε συμφωνώντας μεν με τον ορθολογισμό των δαπανών αλλά με πρόγραμμα και όχι με κάθετες περικοπές. «Διότι αυτές οι περικοπές θα έχουν επιπτώσεις και στα οικονομικά των οικογενειών, που αντιμετωπίζουν πλέον μια αβεβαιότητα, αφού δεν υπάρχουν αυτές οι δημόσιες δομές που θα μπορούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών, ειδικά στην περιοχή μας» υπογράμμισε.

 

Η θέση του βουλευτή Ημαθίας

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκπρόσωπος της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου και ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου.

Ο κ. Αντωνίου που κρατούσε σημειώσεις από τις τοποθετήσεις των θεραπευτών, πήρε το λόγο, χαρακτηρίζοντας κατ’ αρχήν σοβαρό και μεγάλο το πρόβλημα. Όπως τόνισε, από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια για να εξαιρεθεί η Υγεία και η Παιδεία από τα μνημόνια, που κακώς συμπεριλήφθηκαν, όπως είπε.

«Έχω διαβεβαίωση ότι από την Επιτροπή εξετάζονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα θεραπείας, για κάθε ένα περιστατικό χωριστά, εξατομικευμένα, διότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαβαθμίσεις κατά περίπτωση. Όλα αυτά, πρέπει να εξεταστούν συγκεκριμένα. Η διαβεβαίωση που υπάρχει, είναι ότι η Επιτροπή θα καταλήξει σε συμπεράσματα, όμως οι συμβάσεις πρέπει να γίνουν και η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. Η προσπάθεια είναι, οι τιμές της θεραπείας να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να εξορθολογιστεί όλο το σύστημα και η δαπάνη να καθορίζεται ανάλογα με την περίπτωση κάθε παιδιού», δήλωσε ο κ. Αντωνίου. Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών θα παραταθεί και ότι η κυβέρνηση κατανοεί το πρόβλημα, πλην όμως, καλείται να βάλει τάξη στο μέχρι σήμερα καθεστώς.

Κάλεσε τέλος τους φορείς αλλά και τους γονείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους, κάτι που, ωστόσο, έχει ήδη γίνει κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του κλάδου που έχουν προηγηθεί.

 

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας για το σχέδιο νόμου «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας...

Η ενταγμένη ως τακτικό μέλος στη δύναμη της ΕΣΑμεΑ...

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Δημόσια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ Ανακοίνωση στήριξης εκπαιδευτικού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ Ανακοίνωση στήριξης...

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας εκφράζει την αλληλεγγύη του...

Συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ με τον ΔΙΔΕ Ημαθίας

Συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ με τον ΔΙΔΕ Ημαθίας

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας ανακοινώνει τα εξής:«Ενημερώνουμε τις...

Καμάλα Χάρις: Υποψήφια πλανητάρχης με ινδικές ρίζες

Καμάλα Χάρις: Υποψήφια πλανητάρχης με ινδικές ρίζες

 -Η ΙΝΔΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ...

H Διεθνής Κοινότητα  εδώ και 50 χρόνια κλείνει τα μάτια της  στην κατάφωρη  καταπάτηση των  ανθρωπίνων  δικαιωμάτων στην Κύπρο

H Διεθνής Κοινότητα εδώ και 50 χρόνια κλείνει τα μάτια...

50 χρόνια Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο!Όλα όσα έχουμε...

Βέροια: Σαββατοκύριακο με δύο φωτιές που περιορίστηκαν άμεσα από την ΠΥ, στην περιοχή Νοσοκομείου και Άλσους Παπάγου

Βέροια: Σαββατοκύριακο με δύο φωτιές που...

Λαχτάρισαν οι κάτοικοι γύρω από την περιοχή...

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...