Με «άδεια χέρια» έφυγαν για μια φορά ακόμα οι αγρότες από το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Β. Αποστόλου. «Η συνάντηση ήταν άκαρπη» δήλωσε στο «Λαό», αμέσως μετά, ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου που μαζί με τους Τάσο Χαλκίδη και Γιάννη Βράνα συμμετείχαν εκπροσωπώντας την Ημαθία στην πολυμελή αντιπροσωπεία της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων. «Παλέψαμε πολλές ώρες στο γραφείο του Υπουργού, αλλά νομίζω ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σ’ αυτά που έχουν ψηφίσει μέχρι σήμερα. Από την άλλη, οι αγρότες είμαστε στα κάγκελα γιατί δεν βγαίνουμε… Εμείς στην Ημαθία θα καλέσουμε το Σάββατο (σήμερα) γενική συνέλευση αγροτών στην Κουλούρα, στις 6.00 μ.μ. για να συζητήσουμε το πώς πρέπει να αντιδράσουμε και σε τοπικό επίπεδο, αλλά να ενημερώσουμε και τους συναδέλφους μας για τη συνάντηση με τον Υπουργό» είπε στο «Λαό» χθες το απόγευμα ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου (Πρωτοβουλία Αγροτών). Σε τοπικό επίπεδο, προσανατολίζονται σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Εφορία και άλλες σχετικές Υπηρεσίες, διερευνώντας τις προθέσεις των αγροτών ενώ, ετοιμάζονται πλέον για μια οργανωμένη κάθοδο στην Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη, όπως αποφάσισε η Επιτροπή των Μπλόκων.
Από την πλευρά του ο υπουργός έκανε λόγο για γόνιμο διάλογο και δήλωσε ότι θα δοθεί μάχη για την καθιέρωση ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, ενώ παράλληλα κατέθεσε στους αγρότες ένα δεκάλογο παρεμβάσεων του Υπουργείου για το κόστος της αγροτικής παραγωγής.
Σε ότι αφορά στις θεσμικές παρεμβάσεις, το Υπουργείο προτείνει στο ενεργειακό όπου στον τομέα της φυτικής παραγωγής το κόστος αγγίζει το 60% του συνόλου, με το πρόγραμμα net metering οι αγρότες να μπαίνουν στην αυτοπαραγωγή ενέργειας. Δηλαδή, να μπορούν να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα και η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με αυτήν της κατανάλωσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα προκηρυχθεί άμεσα και πρόκειται ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης. Στον τομέα της κτηνοτροφίας, όπου οι ζωοτροφές καλύπτουν το 75% του κόστους παραγωγής, το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται τρία βασικά ζητήματα: η διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται,η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις και η χρήση των δικαιωμάτων βοσκής από τους κτηνοτρόφους. Στόχος σύμφωνα με τον Υπουργόείναι να κατανεμηθούν οι εν λόγω εκτάσεις σε επιμέρους λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα δοθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση να έχει τη δική της λιβαδική μονάδα και να εξασφαλίζεται βοσκήσιμη ύλη για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου
Επίσης, μια από τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογηθεί είναι η δημιουργία της κάρτας του αγρότη, για την παροχή ρευστότητας στο χώρο, που βρήκε ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα και η εφαρμογή της θα αρχίσει μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Από τα βασικότερα εργαλεία για τη μείωση του κόστους παραγωγής εκτιμάται από το Υπουργείο ότι θα είναι ο συνεργατισμός και προς τούτο έχει θεσπιστεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις. Οπως ανακοινώθηκε την ερχόμενη Δευτέρα δίνεται στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση για τις ομάδες παραγωγών.
Σχολιάζοντας τον δεκάλογο των παρεμβάσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι «είναι ένα δύσκολο αντικείμενο διότι το κόστος καθορίζει το αν θα είσαι ανταγωνιστικός ή όχι. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε τα υψηλότερα κόστη σε σχέση με τους συναδέλφους μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιπροσθέτως έχουμε μια αγορά μπάχαλο, μια πολύ μεγάλη φορολογία και ένα κόστος ασφάλισης που δεν το έχουν οι αγρότες της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Γενικά το περιβάλλον εδώ είναι πολύ δύσκολο και τα πράγματα ξεκάθαρα: Ότι δεν μπορείς δηλαδή να ανταπεξέλθεις όσο οι άλλοι που λειτουργούν στον ανταγωνισμό με πιο ευνοϊκούς όρους, ενώ εμείς έχουμε μια τρελή φορολογία που μας γονατίζει».