Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τους αρμόδιους υπουργούς. Η συνάντηση το μεσημέρι της Παρασκευής κράτησε 2 ώρες και 20 λεπτά, και παρά το γεγονός ότι συζητήθηκαν ένα προς ένα όλα τα θέματα, δεν υπήρξε προσέγγιση.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνάντηση εξήγησαν στους αγρότες ότι το οικονομικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ σφιχτό, και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν παρθεί, λόγω και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και του γεγονότος ότι είναι σε διαδικασία η οικονομική διαπραγμάτευση.
Οι αγρότες με επικεφαλής τoν Βαγγέλη Μπούτα ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για διαβίβαση στο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών κ.ά.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μπούτα, δεν υπήρχαν σημεία προσέγγισης: «Δεν τα βρήκαμε πουθενά» είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε τον κόσμο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις και τον λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στο συλλαλητήριο των αγροτών την ερχόμενη Τρίτη 14/2 το μεσημέρι.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θεσμικά αιτήματα που τέθηκαν σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2016 και υποστήριξε ότι η πληρωμή τους θα μεταφερθεί σε βάθος χρόνου το 2017.
Ένα από θα θέματα που έθεσαν έντονα οι αγρότες ήταν τι μέλλει γενέσθαι με τα χρήματα των επιδοτήσεων που αφορούσαν άλλες χρονιές και των αποζημιώσεων, καθώς κάποιοι χρωστούσαν χρήματα, στις εφορίες, στα ασφαλιστικά ταμεία κα. και ζήτησαν να ανέβει το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού, διότι φέτος έγιναν πληρωμές και για πολλές άλλες χρονιές, γεγονός που ανεβάζει αυτόματα τον φορολογικό συντελεστή, και υπάρχει θέμα με τις κατασχέσεις από τους λογαριασμούς τους – εφόσον έχουν οφειλές.
Ο κ. Αποστόλου άφησε ένα περιθώριο για ακατάσχετο ποσό των 5.000 ευρώ, αν και νωρίτερα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα πρέπει να ιδωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το αν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 5.000 ευρώ αλλά μέσα στο δωδεκάμηνο.
Επίσης, η κα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, σημειώνοντας πώς εξετάζεται το θέμα, καθώς ήταν ένα από τα ζητήματα που είχε αφήσει ανοιχτό ότι μπορεί να γίνει ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, τόνισε πως η πληρωμή του 2015 θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.
Λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα που μπορούν να επιλυθούν ειδικά για την κτηνοτροφία, όπως το θέμα των αδειοδοτήσεων για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, τονίζοντας ότι αυτά μπορούν να προχωρήσουν.
Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου σημείωσε ότι είναι δικό τους θέμα για το πώς θα κινητοποιηθούν οι αγρότες, και αυτοί θα καθορίσουν τη μορφή του αγώνα τους.