Αναστάτωση έχει προκαλέσει η νέα σύμβαση ειδικής αγωγής που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ, η οποία καλεί όλους τους εξειδικευμένους επαγγελματίες που απασχολούνται στον τομέα των παιδιών που χρήζουν θεραπείας, να υπογράψουν άμεσα τους νέους όρους με καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο.
Σύμφωνα με τον καινούργιο προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση 40% στις δαπάνες που εξυπηρετούσαν, μέχρι τώρα, τις ανάγκες των παιδιών στη χώρα μας, τα οποία υποφέρουν από αναπηρία ή χρήζουν υποστήριξης λόγω μαθησιακών ή άλλων δυσκολιών. Οι γονείς πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τον ειδικό θεράποντα του παιδιού τους, αν και μιλάμε για παιδιά με ιδιαιτερότητες, όπου είναι κρίσιμο η επιλογή του κάθε θεραπευτή να γίνεται ατομικά. Αντ’ αυτού, οι οικογένειες θα πρέπει να εξυπηρετούνται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν συρρικνωθεί και παρουσιάζουν αρκετές ελλείψεις.
Πέρα από την περιορισμένη επιλογή εξειδικευμένων επαγγελματιών, οι γονείς θα έχουν να αντιμετωπίσουν επίσης και μειωμένους χρόνους θεραπειών, αφού σύμφωνα με τους καινούργιους κανονισμούς ο χρόνος τους περικόπτεται σημαντικά. Σε κατηγορίες παιδιών που πάσχουν από διάσπαση προσοχής ή ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και απαιτείται άπλετος χρόνος εξοικείωσης του παιδιού με το περιβάλλον του, αυτό θα δυσχεράνει δραματικά τη θεραπεία τους.
Οι επαγγελματίες στον τομέα της ειδικής αγωγής, που περιλαμβάνει τους κλάδους των φυσιοθεραπευτών, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών και ψυχολόγων που ασχολούνται με μικρά παιδιά χαρακτηρίζουν τη νέα σύμβαση ως ένα ποινολόγιο απέναντί τους και φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν τη μοίρα των φυσιοθεραπευτών ενηλίκων. Οι τελευταίοι, υπογράφοντας μία παρόμοια σύμβαση το 2012, είδαν τις απολαβές τους να σβήνουν και εκατοντάδες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο.
Όπως δήλωσε ο κ. Βασίλης Ασβεστάς, φυσιοθεραπευτής στη Βέροια και πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας Νευροεξελικτικής Αγωγής, «Αγγίξανε την πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, τα παιδιά και ιδιαίτερα τα παιδιά που έχουνε χρόνιες και καθημερινές ανάγκες. Προσπάθησαν να δώσουν την εικόνα ότι εμείς είμαστε οι στυγνοί επαγγελματίες που υπερτιμολογούμε τις θεραπείες μας και ζούμε σε βάρος του κράτους και των γονιών, όμως αν δείτε τους αριθμούς της νέας σύμβασης, δεν μας επιτρέπουν ούτε καλή ποιότητα υπηρεσιών να προσφέρουμε, ούτε να κρατήσουμε λειτουργικά τα θεραπευτήριά μας ως ιδιώτες. Πολλοί θεραπευτές δεν μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και θα στραφούν στη μαύρη εργασία».
Η παράταση για την υπογραφή της σύμβασης λήγει στις 15 Μαρτίου και αν δεν αλλάξει κάτι στη στάση του ΕΟΠΥΥ, οι σύλλογοι της ειδικής αγωγής φαίνονται αποφασισμένοι να μην μπουν στη σύμβαση. Στις 11 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί μία ανοιχτή ενημέρωση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας για τις αλλαγές που προωθούνται στην ειδική αγωγή και αναμένεται μαζική συμμετοχή επιστημόνων και γονέων.
Στεφανία Βερροιώτου