Τη διατήρηση του εργόσημου ως τρόπου ασφάλισης των αλλοδαπών εργατών γης, επιβεβαίωσε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα αυτό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης με θέμα τον τρόπο εφαρμογής του εργόσημου, στην οποία παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης και Πέλλας Γιάννης Σηφάκης. Με ιδιαίτερη έμφαση συζητήθηκε το θέμα της εποχικής εργασίας Αλβανών πολιτών, οι οποίοι εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα στην βόρειο Ελλάδα.
Τη σχετική απόφαση επιβεβαιώνει η νομική σύμβουλος του υπουργείου, η οποία διευκρινίζει ότι το άρθρο 42 του νόμου 4387/16 δεν έχει τύχει εφαρμογής, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, αντίθετα παραμένει ενεργό το άρθρο 20 του νόμου 3863/10 με το οποίο διατηρείται κανονικά, όπως ξέραμε, το εργόσημο.
Επί του θέματος σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η διατήρηση του εργόσημου στο 10% της εισφοράς των αγροτών αφορά το πλειστο των αγροτικών δραστηριοτήτων. Περαιτέρω διευκρινίσεις αναμένονται για την ασφάλιση εργατών στο ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) για συγκεκριμένες και κατονομαζόμενες εκμεταλλεύσει, αλιευτικές και κάποιες ιδιαίτερες δραστηριότητες.
Να σημειωθεί ότι προηγηθεί αντιδράσεις για την εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που υποχρεώνει τους εργοδότες-αγρότες να ασφαλίζουν τους μετακλητούς εργάτες γης στο ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) και όχι με εργόσημο, αυξάνοντας τα κόστη παραγωγής.