Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η φετινή συμμετοχή της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. στη 10η διεθνή έκθεση για την πτηνοτροφία και την κτηνοτροφία “Zootechnia” που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης, το διάστημα 2-5 Φεβρουαρίου. Το περίπτερο της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. αποτέλεσε πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα προϊόντα της κορυφαίας ελληνικής εταιρείας παραγωγής ζωοτροφών, αλλά και να γνωρίσουν τις νέες προτάσεις του ομίλου ΕΥΡΩΦΑΡΜ για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών υψηλών αποδόσεων.
Παράλληλα, εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες Εφαρμογές στις Ζωοτροφές και τη Ζωική Παραγωγή» που διοργανώθηκε από την ΕΛ.ΒΙ.Ζ., το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός». Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ξεπέρασαν τους 100, αποδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον παραγωγών, κτηνιάτρων και γεωπόνων για τους τρόπους βελτίωσης των τελικών προϊόντων ζωικής προέλευσης με αιχμή του δόρατος τη σωστή διατροφή των ζώων.
Η ημερίδα ξεκίνησε με τον σύντομο χαιρετισμό του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. Ο κ. Χαλκίδης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους διακεκριμένους ομιλητές, αναφέρθηκε κυρίως στο όραμα του ομίλου ΕΥΡΩΦΑΡΜ για τη διασύνδεση γεωργίας – κτηνοτροφίας και τις συνέργειες που αναπτύσσονται με στόχο τη μείωση του κόστους και την καλύτερη ποιότητα παραγωγής.
Ακολούθησαν δύο εισηγήσεις του Dr Politeo Marco, από τον συνεργαζόμενο πολυεθνικό συνεταιριστικό κολοσσό της Maïsadour SA. Ο Dr Politeo ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους περιορίζονται οι μυκοτοξίνες στο καλαμπόκι, καθώς είναι πεποίθηση και της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα. Η δεύτερη εισήγηση του καλεσμένου ομιλητή από την Ιταλία, αφορούσε τις σύγχρονες τάσεις μηδικής καλλιέργειας, η συνεισφορά της οποίας στην αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων είναι εξόχως σημαντική.
Αμέσως μετά η καθηγήτρια του τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. κ. Φλώρου-Πανέρη Παναγιώτα, παρουσίασε τις «σύγχρονες τάσεις στη διατροφή των ζώων με σκοπό τη βελτίωση των αποδόσεων και της ποιότητας των προϊόντων ζωικής προέλευσης». Η κ. Πανέρη εξήγησε διεξοδικά, τις κατάλληλες προσθήκες στα σιτηρέσια των παραγωγικών ζώων, ώστε τα παραγόμενα προϊόντα να είναι ασφαλή, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.
Στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής επικεντρώθηκε η εισήγηση του κ. Αμοιρίδη Γιώργου, καθηγητή του τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κ. Αμοιρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη της σωστής διατροφής των ζώων, ώστε παράλληλα με την υψηλή απόδοση που δίνουν οι συγκεκριμένες φυλές, να διασφαλίζεται και η καλή αναπαραγωγή τους.
Τη γενική επιμέλεια και συντονισμό της ημερίδας είχε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. Δρ Γιάννενας Ηλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας Απόστολος και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Παπάς Θεοφάνης.