Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία σύμφωνα με την οποία, η επιτροπή έγκρισης φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ ζητά με ιατρική βεβαίωση την πιστοποίηση του προσδόκιμου επιβίωσης ενός καρκινοπαθούς από τη Θεσσαλονίκη.
Στο ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, η δικηγόρος Αριάνδη Νούκα χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη προϋπόθεση ανεδαφική εως και απάνθρωπη. «Δηλαδή να βεβαιώσει ένας γιατρός πόσα χρόνια θα ζήσει. Ή πόσο χρονικό διάστημα θα ζήσει. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι λίγο ευτράπελο και τραγικό συγχρόνως» σημειώνει η κ. Νούκα.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει το αίτημα ως «συνηθισμένη διαδικασία» μιλώντας για συγκεκριμένες προϋποθέσεις χορήγησης του φαρμάκου
ΙΣΑ: Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απαιτεί να γράφουμε το προσδόκιμο ζωής των ασθενών!
Το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές νόσους θα πρέπει να αναγράφουν στις συνταγές οι γιατροί, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.
Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή.
Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του «απομένει» ελάχιστος χρόνος ζωής. Ο ΙΣΑ αναμένει τις άμεσες ενέργειες σας για το πρωτοφανές αυτό ζήτημα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές νόσους θα πρέπει να αναγράφουν στις συνταγές οι γιατροί, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.