Στέλιος Μπουτάρης: Σαφής η στροφή των Ελλήνων και της νεολαίας στα εγχώρια κρασιά

Στέλιος Μπουτάρης: Σαφής η στροφή των Ελλήνων και της νεολαίας στα εγχώρια κρασιά

«Σταδιακά το ελληνικό κρασί βρίσκει τον βηματισμό του» τόνισε ο πρόεδρος της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Στέλιος Μπουτάρης, στη διάρκεια της άκρως επιτυχημένης για ακόμη μια χρονιά καθόδου των βορειοελλαδίτικων κρασιών στην Αθήνα. 

Τα «ΒορΟινά», η μεγάλη γιορτή της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», πιστά στο ραντεβού τους, παρουσίασαν και φέτος τα εκλεκτά κρασιά των οινοπαραγωγών της περιοχής. Γηγενείς και ξενόφερτες ποικιλίες, ξηρά, αφρώδη και γλυκά, λευκά, ροζέ και ερυθρά, από νέες και παλαιωμένες σοδειές, καθώς και αμπελοοινικά αποστάγματα είχαν την τιμητική τους. Πλήθος Αθηναίων, επαγγελματιών και πολιτών, επισκέφτηκαν την έκθεση των βορειοελλαδίτικων κρασιών τη Δευτέρα σε αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton, δοκίμασαν τις προτάσεις των παραγωγών, ενημερώθηκαν για την πορεία των νέων σοδειών, συνέκριναν γεύσεις και αρώματα και εν γένει έδειξαν να αγαπούν τα κρασιά του Βορρά.

Ο κλάδος της οινοποιίας στη βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αποτελώντας μάλιστα έναν από τους πιο δυναμικούς επαγγελματικούς τομείς του Βορρά, σύμφωνα με τον Στέλιο Μπουτάρη. Ο βορειοελλαδίτικος αμπελώνας έχει μόλις το 15% του ελληνικού αμπελώνα, αλλά παρόλα αυτά τα βορειοελλαδίτικα οινοποιεία τραβάνε το «άρμα του ελληνικού κρασιού», όσον αφορά στην ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών, όπως για παράδειγμα τα δημοφιλή Ξινόμαυρο από τη δυτική Μακεδονία, η Μαλαγουζιά από όλη τη Μακεδονία ή το Ασύρτικο από την ανατολική Μακεδονία.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι ο Έλληνας τιμά όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κρασί. «Παρά τις δυσκολίες της αγοράς, τους φόρους, την απαγόρευση των φυτεύσεων, βλέπουμε ότι υπάρχει μια σαφής στροφή, ειδικά της νεολαίας, προς το ελληνικό κρασί», παρατήρησε.

Από την άλλη πλευρά, όμως, και στο εξωτερικό η πορεία των ελληνικών οίνων διαγράφεται όλο και πιο επιτυχημένη, με την τοποθέτηση του ελληνικού κρασιού να γίνεται πιο εύκολη σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι δεν έχει επέλθει ακόμη το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως σταδιακά το ελληνικό κρασί βρίσκει τον βηματισμό του. «Έχουμε πολύ καιρό ακόμα για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει γίνει κατηγορία ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της απόδοσης των επιδοτούμενων από την Ε.Ε. και το ελληνικό κράτος προγραμμάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως τέτοια προγράμματα «χρειάζονται και ιδιωτικές ενέργειες προκειμένου να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Η Πρόεδρος και τα μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού...

«Η φύση δεν φυλακίζεται»-Φόρος Τιμής στον εικαστικό, φυσιολάτρη και σύγχρονο φιλόσοφο της Βέροιας Θανάση Λέτσιο

«Η φύση δεν φυλακίζεται»-Φόρος Τιμής στον εικαστικό,...

Γράφει ο Αλέξανδρος Αθανασίου Λέτσιος Τον πρέποντα...

ΥΠΠΟ: Εγκρίσεις ύψους 2.009.000 ευρώ για δράσεις κι εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων  -Τρεις επιχορηγήσεις στην Ημαθία

ΥΠΠΟ: Εγκρίσεις ύψους 2.009.000 ευρώ για δράσεις κι...

Εγκρίσεις συνολικού ύψους 2.009.000 ευρώ ανακοινώνονται...

Η κίνηση  του Μητροπολίτη από 31/7 έως 7/8

Η κίνηση του Μητροπολίτη από 31/7 έως 7/8

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Έφυγε από τη ζωή η Φανή Μωυσίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Φανή Μωυσίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024...

Την Κυριακή 4 Αυγούστου: Πεζοπορία στο Βέρμιο προς τη θέση

Την Κυριακή 4 Αυγούστου: Πεζοπορία στο Βέρμιο προς τη...

Την Κυριακή 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η...

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και  αναλώσιμων ειδών στο Κοινωνικό Φαρμακείο Αλεξάνδρειας

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και αναλώσιμων...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...