Πανάρχαιο το έθιμο, που οι ρίζες του φτάνουν στην Ανατολική Ρωμυλία. Στα χωριά Κούκλενα και Βοδενά της Ανατολικής Ρωμυλίας ζούσε το 80 % των κατοίκων του Δ.Δ. Αγίας Βαρβάρας. Κύριο επάγγελμά τους ήταν η αμπελουργία, με προστάτη τους τον Άγιο Τρύφωνα.
Το 1924-1926 παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς προς τη μητέρα Ελλάδα. Μαζί τους παίρνουν και τον προστάτη τους, την εικόνα του Αγίου Τρύφωνα. Αφού περιπλανήθηκαν Γουμένισσα, Τρίλοφο, Στενήμαχο, καταστάλαξαν στη σημερινή Αγία Βαρβάρα. Δώσανε το όνομα του χωριού Αγία Βαρβάρα από μία εικόνα της που βρέθηκε σε ένα μικρό εκκλησάκι.
Πρώτο τους μέλημα ήταν να κτίσουν Ιερό Ναό που τον αφιέρωσαν στην Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Τρύφωνα, τον οποίο χρησιμοποιούσαν και ως σχολείο. Δεν ξεχνούν όμως να αναβιώσουν και το πατροπαράδοτο «κουρμπάνι».
Οι ετοιμασίες ξεκινούν από την ημέρα του Αϊ-Γιαννιού. Ο Ιερέας και η εκκλησιαστική επιτροπή φροντίζουν για τα απαραίτητα σφαχτά και καζάνια καθώς και τη συλλογή δώρων από τα καταστήματα της Βέροιας για τη λαχειοφόρο αγορά.
Την παραμονή σφάζονται τα ζωντανά και αφού γίνει η ευλογία από τον Ιερέα, τοποθετούνται σε ισάριθμα καζάνια, και συγχρόνως γίνεται η γύρα για να συγκεντρωθεί το τσίπουρο και το κρασί για τους επισκέπτες.
Ανήμερα του Αγίου Τρύφωνα πέντε είναι τα χαρακτηριστικά της εορτής:
1. Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Τρύφωνα που φέτος θα είναι Αρχιερατική ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπάνιας κ.κ. Παντελεήμονος.
2. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας γίνεται ο αγιασμός του Αγίου Τρύφωνα, ιατρού των οπωροφόρων, όπου όλοι οι ενορίτες και οι προσκυνητές θα ρίξουν στους αμπελώνες και τα κτήματα τους για να έχουν καλή σοδειά και να τους προφυλάξει από τυχόν ασθένειες.
3. Τη Μεγάλη Πέμπτη στη έξοδο του Εσταυρωμένου πολλοί ενορίτες αποθέτουν επάνω στον Εσταυρωμένο πετσέτες, κεντήματα, μαντήλια κ.α. τα οποία φυλάσσονται στον Ιερό Ναό μέχρι σήμερα. Με ένα συμβολικό ποσό και κλήρο, μοιράζονται στους πιστούς για ευλογία στο σπίτι.
4. Αφού πρώτα περάσουν όλα τα παιδιά του σχολείου και πάρουνε το κουρμπάνι, όλοι οι κάτοικοι θα πάρουν και μία μερίδα στο σπίτι για ευλογία.
5. Ακολουθεί τραπέζι στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού όπου προσφέρεται το
παραδοσιακό κουρμπάνι σε όλους τους προσκυνητές. Επίσης πραγματοποιούνται παραδοσιακοί χοροί από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο
Τέλος στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς στο προαύλειο του Ιερού Ναού.
Ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας & Αγίου Τρύφωνος,
Αρχιμ. Ευλόγιος Τσαλαπατάνης & το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσίας σας και εφέτος τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνος.