Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ
Η Eurostat είναι η κεντρική στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα το Λουξεμβούργο.
Οι κύριες αρμοδιότητές της είναι να παρέχει στατιστικές πληροφορίες για τα θεσμοθετημένα Ευρωπαϊκά Όργανα και να προωθεί την εναρμόνιση των στατιστικών μεθόδων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μία από τις αρμοδιότητες της Eurostat είναι και η πληθυσμιακή εξέλιξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταγράφεται συνεχώς και τα στοιχεία αυτής της καταγραφής δίνονται στην δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν, ενώ ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται συνολικώς, στην Ελλάδα καταγράφεται συνεχής μείωση του αριθμού των κατοίκων της.
Από αυτά τα στοιχεία αναδύεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο το ζέον πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας, κάτι το οποίο εντοπίζεται και τονίζεται από δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να φαίνεται στον ορίζοντα κάποια προοπτική για την επίλυσή του.
Αυτό το πρόβλημα σε συνδυασμό με το φαινόμενο του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται κατά χιλιάδες στην χώρα μας και σε σχέση με την αυξανόμενη γεννητικότητα των μουσουλμάνων της Θράκης, οδηγεί αναπόφευκτα στην αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού της χώρας μας, πράγμα το οποίο υπονομεύει εξαιρετικά επικίνδυνα τα θεμέλια της εθνικής μας υπόστασης.
Το πρόβλημα αυτό οξύνεται ακόμα περισσότερο από την αδιαφορία της πολιτείας η οποία στην ουσία αρνείται να θεσπίσει κίνητρα για τα νεαρά ζευγάρια προκειμένου να φέρουν στον κόσμο περισσότερα παιδιά, αλλά και να στηρίξει ουσιαστικά τους πολυτέκνους οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις τεράστιες δυσκολίες που προκύπτουν απ’ το σημερινό υψηλό κόστος ζωής και την γενικότερη φτωχοποίηση του πληθυσμού.
Το γεγονός ότι ενεργοποιούνται κοινωνικοί φορείς οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες στήριξης των οικονομικά αδυνάτων δεν επαρκεί και ούτε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για το χρέος της Πολιτείας, το οποίο γνωρίζουν όλοι ότι δεν επιτελείται.
Αποτρεπτικά ως προς την δημιουργία πολυμελών οικογενειών δρα και η προσέλκυση των νέων της επαρχίας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχει το δέλεαρ των περισσότερων ευκαιριών, αφού τα χωριά σταδιακά ερημώνονται και εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τους.
Θεωρείται επομένως εθνικά αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναστροφή του φαινόμενου της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει την καθιέρωση ουσιαστικών κινήτρων στα νεαρά ζευγάρια για απόκτηση παιδιών, ουσιαστικές οικονομικές ελαφρύνσεις αλλά και γενικότερη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών και δημιουργία γενικότερων προϋποθέσεων για την εγκατάσταση των νέων ζευγαριών στην περιφέρεια.
Πάνω απ’ όλα όμως επιβάλλεται να υπάρξει μια γενικότερη ενημέρωση για τις παραμέτρους του εθνικού πια προβλήματος ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις επιπτώσεις του.
Ο χρόνος ήδη κυλάει αντίστροφα για την συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οι συνέπειες θα είναι δυσοίωνες για όλους.