Μια παράσταση γεμάτη εικόνες δυστυχίας, σφαγής, γενοκτονίας, εικόνες από έναν τόπο ματωμένο με αίμα ελληνικό, ήταν το Σύνδρομο του Επιζήσαντα, που παρουσιάστηκε από τη Θεατρική Ομάδα Κολχίς το βράδυ της Δευτέρας στο δημοτικό θέατρο Νάουσας. Ένας θρήνος γι' αυτούς που χάθηκαν, αλλά και γι' αυτούς που επέζησαν με τις σκληρές εικόνες της εμπειρίας τους να οδηγούν τη ζωή τους.
Η παράσταση ήταν μια σπονδυλωτή ροή αφηγήσεων και ερμηνειών στο μαύρο φόντο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικρασίας, της Αρμενίας και της Ασσυρίας σε τρεις χρόνους. Στον χρόνο της αθωότητας, στον χρόνο της απώλειας, στο σήμερα. Κείμενα, μουσικά χρώματα και μυρωδιές Πόντου, Μικρασίας, Αρμενίας, Ασσυρίας. Αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την κόλαση... Προχώρησαν, έδωσαν ζωή φορώντας τη μνήμη, μετατρέποντας την απώλεια σε δύναμη!
Ήταν μια ακόμη εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας, στην προσπάθειά της για διάσωση της βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης του Πόντου. Αυτής της άσβεστης ιερής κληρονομιάς, που σώθηκε μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια του Πόντου και της Μικρασίας, και επιβάλλεται να σωθεί και να αναδειχθεί στη μητέρα πατρίδα.
Την παράσταση στήριξαν τα σωματεία: Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής, Εύξεινος Λέσχη Μαρίνας, "Ποντιακά Νιάτα" Ζερβοχωρίου, "Ευστάθιος Χωραφάς" Πατρίδας, "Μίεζα" Κοπανού και "Κομνηνοί" Πλατέος.