Εμπλοκή έχει προκύψει με τη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών στις τέσσερις περιοχές που αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλαγή η οποία αποτελεί πρόκριμα για τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών που προβλέπει το μνημόνιο. Αν και η απόφαση του ΣτΕ προβλέπει ότι οι αξίες στις τέσσερις περιοχές θα έπρεπε να διορθωθούν έως το τέλος του περασμένου έτους, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε και δεν φαίνεται να έρχεται σύντομα η διόρθωση.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τέσσερις δήμοι ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Μαΐου 2016 σύμφωνα με την οποία οι αντικειμενικές αξίες δεν είχαν αλλάξει επειδή η τιμή ζώνης σε αυτές ήταν πάνω από 4.050 ευρώ. Πρόκειται για τη Φιλοθέη, το Ψυχικό, το Νέο Βουτζά και τους Δελφούς. Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη για την απόφαση οι πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μείωση των αντικειμενικών. Μάλιστα, έθεσε και προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις αξίες που ισχύουν την 1η κάθε έτους, ο υπολογισμός του φόρου για το 2016 τουλάχιστον σε αυτές τις τέσσερις περιοχές θα γινόταν με τις νέες αξίες. Επιπλέον, οι αλλαγές σε αυτές τις περιοχές θα αποτελούσαν και τον πιλότο για τη συνολική αναμόρφωση των αντικειμενικών με την καθιέρωση νέων τιμών που θα είναι ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές αξίες. Η αλλαγή αυτή αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να εκπληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ωστόσο, όλος ο σχεδιασμός αυτός προχωρά με ρυθμό χελώνας. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί επιτροπή για να αναμορφώσει τις αντικειμενικές αξίες στις τέσσερις περιοχές, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη συλλογή στοιχείων για τις εμπορικές αξίες με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το ΥΠΟΙΚ να μην συμμορφώνεται με απόφαση του ΣτΕ.
Παράλληλα, ενώ έχουν συσταθεί επιτροπές για την αναμόρφωση συνολικά του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, και αυτός ο σχεδιασμός προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς διότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και εμπόδια. Κατ’ αρχάς δεν υπάρχουν αξιόπιστες και ολοκληρωμένες πηγές δεδομένων για τις εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά.
Αυτή τη στιγμή γίνονται αγοραπωλησίες σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές που αν θεωρηθούν εμπορικές και για εφορία τότε θα υπάρξει μια σειρά από παρενέργειες, όπως για παράδειγμα η μεγάλη μείωση της αξίες του χαρτοφυλακίου εξασφαλίσεων των τραπεζών και η μείωση των εσόδων από τις μεταβιβάσεις, κληρονομιές ακινήτων κλπ.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τον κίνδυνο τελικά οι αντικειμενικές αξίες να μην αλλάξουν ούτε φέτος και οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να φορολογούνται με βάση αξίες που είναι ακόμη και τριπλάσιες από τις εμπορικές.
Πηγή: Capital.gr