Διευθυντές Εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές σχολικών μονάδων στις οποίες θα λειτουργήσουν τάξεις για προσφυγόπουλα καθώς και αντιδήμαρχοι Παιδείας, συναντήθηκαν σε επίπεδο Περιφέρειας (με ευθύνη της αρμόδιας ομάδας της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης) το πρωί της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν για θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των Δήμων σχετικά με τις δαπάνες των σχολείων που θα φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα (καθαριότητα, θέρμανση κ.λπ.). Από τη Βέροια παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Διαμαντόπουλος και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης. Από την συνάντηση προέκυψε ότι τα υπάρχοντα κονδύλια (που δεν προέρχονται από εθνικούς πόρους) θα μεταφερθούν μέσω της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης και υπήρξε διαβεβαίωση ότι τα χρήματα για την επιπλέον καθαριότητα των σχολείων θα πληρωθούν μεν, αφού υπάρχουν, αλλά αναζητείται αυτές τις ημέρες ο τρόπος και η φόρμα πληρωμής.
Όπως τονίστηκε, από τη μέχρι σήμερα εμπειρία από σχολεία της Θεσσαλονίκης που ήδη λειτουργούν τάξεις προσφυγόπουλων, η συνύπαρξη ήταν ομαλή και συνεργάσιμη, χωρίς κρούσματα μπούλιγκ ή ασθενειών. Κατόπιν τούτου, ο προϊστάμενος της Ημαθίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ξεκινήσουν και θα πάνε όλα καλά και στο νομό μας.
Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή μας, τρία σχολεία θα φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα. Τα, 4ο και 5ο Δημοτικά της Αλεξάνδρειας και το σχολείο της Αγ. Βαρβάρας στη Βέροια, σε απογευματινό ωράριο. Στο 4ο Αλεξάνδρειας θα λειτουργήσουν τέσσερις τάξεις, στο 5ο τρεις τάξεις και μία στην Αγία Βαρβάρα.
Αρχικά, θα ξεκινήσουν οι τάξεις της Αλεξάνδρειας, ενώ εντός των ημερών θα τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου, ανάλογα με τις ανάγκες και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν μαθήματα και στο σχολείο της Αγίας Βαρβάρας.
Το ωράριο θα είναι από τις 2.00 το μεσημέρι, μέχρι τις 6.00 το απόγευμα και η μεταφορά των παιδιών θα γίνεται με λεωφορεία που θα εκμισθώνονται από τη Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης.
Ποια μαθήματα θα διδάσκονται
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων στις τάξεις των προσφυγόπουλων περιλαμβάνει 3 ώρες μαθηματικά, 2 ώρες ζωγραφική, 4 ώρες αγγλικά, 6 ώρες ελληνικά, 2 ώρες πληροφορική και 2 ώρες γυμναστική. Τα μαθήματα θα γίνονται το πρώτο διάστημα με μεσολαβητή-διερμηνέα από τις Μ.Κ.Ο. ώστε τα παιδιά να μάθουν τη βασική λειτουργία του σχολείου.
Για τις ανάγκες του μαθήματος της Πληροφορικής τα σχολεία μπορούν να ζητήσουν από την Ύπατη Αρμοστεία, τον αναγκαίο εξοπλισμό (υπολογιστές, λάπτοπ κ.λπ.) κάτι που σκοπεύουν να κάνουν και τα τρία σχολεία της Ημαθίας. Όπως εκτιμάει, επί του θέματος, ο κ. Διαμαντόπουλος, θα πάνε όλα καλά, αφού «και τα κονδύλια υπάρχουν για τα λειτουργικά κόστη, αλλά υπάρχει κι ένας τρόπος επιχορήγησης εξοπλισμού από την Ύπατη Αρμοστεία, που αργότερα θα μείνει στα σχολεία μας».
Σοφία Γκαγκούση