Η πρόταση Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ψηφίστηκε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας. Πρόκειται για το σχέδιο του δήμου Νάουσας στην ανταγωνιστική πρόσκληση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για το συνολικό πρόγραμμα 22 εκατ. που απευθύνεται σε οκτώ δήμους (μεταξύ αυτών και οι δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας).
Ένα σχέδιο που έγινε μετά από 1,5 χρόνο εργασίας από μια ομάδα inhouse με τη συνδρομή εξωτερικών συνεργατών, χαρακτήρισε την πρόταση ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, σημειώνοντας ότι λόγω της φύσης της πρόσκλησης και της συγκριτικής αξιολόγησης δεν μπορούν να ειπωθούν λεπτομέρειες, αφού κάποιοι δήμοι από τους οκτώ ή δεν θα καταθέσουν πρόταση ή θα μείνουν εκτός. Γενική στρατηγική θα παρουσιαστεί, όχι επιμέρους δράσεις. Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο χώρος εφαρμογής του σχεδίου είναι γύρω από το ποτάμι, «τη ζωοδόχο δύναμη της πόλης κατά το παρελθόν», όπως είπε ο κ. Κουτσογιάννης, με δράσεις που θα καλύπτουν το τρίπτυχο: οικονομία, περιβάλλον, κοινωνία. «Θέλουμε να κάνουμε την πόλη ένα πρότυπο καινοτομίας, καθαρής ενέργειας και αειφορίας. «Η πρόταση ένα απολύτως ολοκληρωμένο σχέδιο που εφόσον εγκριθεί η εξειδίκευσή του θα βοηθήσουν για μια συνολική παρέμβαση που θα συμβάλει στην αλλαγή της ιστορίας του τόπου» τόνισε ο δήμαρχος και συνέχισε:
N. Κουτσογιάννης: Το σχέδιο διαμορφώνει συνθήκες για να φύγει η πόλη μπροστά
«Είναι ένα σχέδιο που κουμπώνει αρμονικά με τις υπόλοιπες δράσεις μας στη διοίκηση: με τον σχεδιασμό αξιοποίησης των νερών της πόλης και του ήλιου, με το μνημόνιο συνεργασίας που φέρνουμε με το ΑΠΘ για αποκατάσταση και επανάχρηση επτά διατηρητέων, με το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας (κυκλοφοριακά ζητήματα) και λοιπές δράσεις όπως οι παιδικές χαρές, οι ασφαλτοστρώσεις, η υπογειοποίηση των κάδων (υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο την ερχόμενη εβδομάδα) κ.ά. Επίσης, κουμπώνει με τις δύο μελέτες του branding και της αξιοποίησης του ορεινού όγκου του Βερμίου, τις ανασκαφές από την εφορεία αρχαιοτήτων για το πρώτο πανεπιστήμιο της Οικουμένης και με τη μελέτη των ιαματικών πηγών του Αγίου Νικολάου Κοπανού. Το σχέδιο αντιμετωπίζει προκλήσεις και προβλήματα και διαμορφώνει συνθήκες και καταστάσεις προκειμένου η πόλη να φύγει μπροστά. Είναι μια απολύτως ολοκληρωμένη πρόταση, στη λογική της συνέργειας, και δίνει εκ νέου ζωή σε τομείς και κλάδους που έχουν προβλήματα» τόνισε κλείνοντας την εισήγησή του ο δήμαρχος, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και στους υπαλλήλους, θεωρώντας ότι θα λειτουργήσουν με αξιοκρατικά κριτήρια ώστε να επιλεγούν δράσεις και προτάσεις που θα φέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στις τοπικές κοινωνίες.
Σε πέντε χρόνια η πλήρης υλοποίηση
Εκ μέρους της εταιρείας συμβούλων που συνεργάστηκε με την ομάδα εργασίας του δήμου Νάουσας η κ. Πετρίτση τόνισε μεταξύ άλλων ότι μέσα στον ζωτικό χώρο των παρεμβάσεων είναι το ποτάμι, τα παλιά βιομηχανικά κτίρια, το εμπορικό κέντρο και το πάρκο, συνολικά το 33% της πόλης. Η κ. Πετρίτση προσδιόρισε στην πενταετία τον χρόνο που θα χρειαστεί για την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, στην περίπτωση που προκριθεί η πρόταση του δήμου Νάουσας, υπογραμμίζοντας ότι τα μεγάλα έργα προγραμματίζονται για την πρώην Βέτλανς, το πάρκο, το διατηρητέο της Βενιζέλου, την Αράπιτσα, τον μύλο Ματθαίου κ.ά.
Θετική και η μειοψηφία
Θετικά στο σχέδιο στάθηκαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας. Ο κ. Ρίζος της Κοινωνίας Πολιτών χαρακτήρισε θετικό το ότι το σχέδιο εστιάζει στο ποτάμι. «Ό,τι βγάλει έστω και λίγο στην επιφάνεια το ποτάμι μας είναι θετικό» τόνισε.
Την ευχή να αξιοποιηθούν οι πόροι για μια ψηφίδα βιώσιμης και πραγματικής ανάπτυξης εξέφρασε ο κ. Δημησκής.
Αρνητικός ήταν ο επικεφαλής της ΛΑΣ Γιώργος Καρτσιούνης, χαρακτηρίζοντας αρνητικό το ότι το όλο πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό και ψηφίζοντας παρών μαζί με τον σύμβουλό του κ. Λακηνάνο.
Θετικά εκφράστηκαν επίσης οι κ.κ. Βαδόλας, Μπαλτατζίδου.