Συγκέντρωση με πανό, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης στη Θεσσαλονίκη, έκαναν το πρωί της Δευτέρας σύλλογοι και σωματεία επαγγελματιών-επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουν τις υπηρεσίες «Ειδικής Αγωγής» σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες που ωφελούνται από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τις μεθοδεύσεις που, όπως καταγγέλλουν, υφίστανται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις νέες συμβάσεις που θα διέπουν την ειδική αγωγή.
«Οι ασφαλισμένοι - γονείς και παιδια - κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς κάλυψη δαπάνης για τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής, καθώς επιχειρείται η οριζόντια περικοπή της. Ζητάμε επανεξέταση του καθεστώτος των συμβάσεων. Ζητάμε να μη συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός της Ειδικής Αγωγής» αναφέρουν οι φορείς Ειδικής Αγωγής σε ψήφισμα - απόφασή τους που κατέθεσαν στο Υπουργείο.
«Ζητάμε 6μηνη παράταση στην ισχύουσα σύμβαση ώστε να συζητήσουμε τους όρους της νέας σύμβασης την οποία κανείς επαγγελματίας δεν μπορεί να υπογράψει γιατί δεν είναι βιώσιμη. Ο απώτερος στόχος τους είναι να χτυπήσουν την ειδική αγωγή και μας χρησιμοποιούν ως άλλοθι γι’ αυτό» δηλώνουν, τονίζοντας ότι με τις νέες . πρόχειρες όπως τις χαρακτηρίζουν, συμβάσεις που σχεδιάζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, απειλείται η βιωσιμότητα των 2.500 επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής. Υπενθυμίζεται πως υπό την ομπρέλα της Ειδικής Αγωγής βρίσκονται λογοθεραπευτές, λογοπεδικοί, λογοπαιδαγωγοί κα. που αντιμετωπίζουν κυρίως παιδιά και εφήβους με προβλήματα λόγου (π.χ. τραυλισμός, αρθρωτικές διαταραχές), βαρηκοΐα, προβλήματα κίνησης, αναπτυξιακές δυσκολίες, αυτισμό και άλλες σοβαρές παθήσεις.
Οι επιστήμονες Ειδικής Αγωγής θεωρούν πως οι αλλαγές που φέρνει ο ΕΟΠΥΥ (νόμος 4447 – άρθρο 34 που ψηφίστηκε 21/12/16) στην παροχή υπηρεσιών «ειδικής αγωγής», υποβαθμίζουν τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και μειώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών, αφήνοντας απροστάτευτα τα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες (αναπτυξιακές, νοητικές, γλωσσικές) και χρήζουν ειδικής αγωγής.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από την άλλη πλευρά, έχει δώσει παράταση έως τις 24 Ιανουαρίου (αντί για τις 15 Ιανουαρίου) προκειμένου οι πάροχοι υγείας να καταθέσουν τις προτάσεις τους και από τις 25 Ιανουαρίου θα δέχεται μόνο ηλεκτρονικές γνωματεύσεις και ηλεκτρονικές υποβολές των δαπανών από τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής.