Εντός της εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ στη Σερβία, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος, προσθέτοντας ότι ως ελάχιστο τίμημα έχει οριστεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.
«Φέτος, μετά από αρκετό διάστημα τα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία εμφανίζουν κερδοφορία», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας, «επίσης φέτος δούλεψαν και τα δύο κανονικά, επομένως η αξία τους έχει αυξηθεί σημαντικά».
Μεταξύ άλλων, στο περιθώριο ημερίδας για τον αγροτικό τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης της χώρας που διοργανώθηκε σήμερα στις Σέρρες, ο κ. Ρώσσιος επισήμανε ότι οι τευτλοπαραγωγοί έχουν πληρωθεί στο 47% για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2016 και σημείωσε ότι εντός του τρέχοντος μηνός θα λάβουν ένα ακόμη «γενναίο» ποσό και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν εξοφληθεί εντελώς για το περσινό έτος.
Επισήμανε δε, ότι πριν το τέλος Ιανουαρίου θα γνωστοποιηθεί η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η εταιρεία για φέτος, αφού πρώτα, όπως διευκρίνισε «έρθει η απάντηση από την Ε.Ε. αναφορικά με το ύψος της συνδεδεμένης που θα υπάρξει για την παραγωγή τεύτλων».
Ο ίδιος δε επισήμανε ότι ελπίδα της κυβέρνησης είναι φέτος οι παραγωγοί να σπείρουν πάνω από 120.000 στρέμματα με τεύτλα και ειδικά για την περιοχή των Σερρών είπε, «ελπίζω να ξεπεράσουμε τα 45.000 στρέμματα,που έχουμε βάλει σαν πάτωμα, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και το εργοστάσιο της βιομηχανίας στην περιοχή». Υπογραμμίζεται ότι το 2016 σπάρθηκαν στην περιοχή των Σερρών, μόλις 6.000 στρέμματα με τεύτλα.
Όπως επισήμανε ο κ. Ρώσσιος, με την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα και άρα την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, θα επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ η Ελλάδα θα έχει ένα ανταγωνιστικό προϊόν και «δεν θα έχει ανάγκη από τις εισαγωγές, κατορθώνοντας έτσι να καλύπτει το 50% τουλάχιστον των ελληνικών αναγκών από τη δική μας ζάχαρη το 2017». Βέβαια, όπως σημείωσε «ελπίδα μας είναι πριν το 2020 οι ανάγκες των 330.000 τόνων που έχει ανάγκη η Ελλάδα να παράγονται στη χώρα μας».
«Αν τα εργοστάσια της ΕΒΖ δεν λειτουργούν τουλάχιστον 85 ημέρες τον χρόνο δεν θα είναι κερδοφόρα και άρα δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν», επισήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, στη διάρκεια της ημερίδας, ο κ. Ρώσσιος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο φάκελος που είχε κατατεθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο πλαίσιο της νέα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ήταν «αντιεθνικός» και υπογράμμισε ότι μπορεί τα αποτελέσματα των κινήσεων που πραγματοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον αγροτικό κλάδο να μην είναι ακόμα ορατά «αλλά θα φανούν σε βάθος χρόνου και θα αναγνωριστούν από το σύνολο του αγροτικού κόσμου».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη μεταποίηση των ελληνικών προϊόντων, γεγονός που κατά τον ίδιο οφείλεται στην απαξίωση των συνεταιριστικών οργανώσεων».
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι για την επόμενη πενταετία η κυβέρνηση θα ενισχύει τις ομάδες παραγωγών με το ποσό των 100.000 ευρώ, ώστε οι παραγωγοί να μην διοχετεύουν στην αγορά τα προϊόντα τους μέσω εμπόρων και μεσαζόντων και χάνουν έτσι την υπεραξία των ποιοτικών αγαθών που παράγουν και προωθούν. «Μόνο στον Έβρο έχει συσταθεί ομάδα τευτλοπαραγωγών και ελπίζω να ακολουθήσετε το παράδειγμά τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Ρώσσιος σημείωσε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις της διοίκησης της ΕΒΖ με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών για την εφαρμογή συμβολαιακής γεωργίας στα τεύτλα και τόνισε ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου θα γίνουν και επίσημα οι ανακοινώσεις.