Ένα οκτάμηνο πλούσιο σε προσωπικό θα είναι αυτό που ξεκίνησε με την αρχή του 2017 για τους τρεις Δήμους της Ημαθίας. Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας των Δήμων δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις να επιδείξουν μεγαλύτερη συνέπεια σε εργασίες της καθημερινότητας, αφού ο αριθμός των εργαζομένων δεν είναι ευκαταφρόνητος.
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην περίπτωση της κοινωφελούς με τα πεντάμηνα πριν λίγο καιρό, με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, και τους δημάρχους να δηλώνουν αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος ότι… «μείναμε εμείς κι εμείς».
Το μεγάλο στοίχημα αυτής της περιόδου, όμως, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να ήταν ένα αντίστοιχο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για νέους επιστήμονες, μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να ενισχυθούν Δήμοι και Περιφέρειες ώστε να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους στη σύνταξη μελετών, λόγω της έναρξης της νέας προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ).
Είναι γνωστές οι αδυναμίες των δημόσιων ταμείων αυτό το διάστημα για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις περισσότερες διοικήσεις να προσβλέπουν ακριβώς στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε έργα και δράσεις. Χωρίς φυσικά να είναι δεσμευτικό ότι όλοι οι Δήμοι θα τα καταφέρουν, και στον βαθμό που οι ίδιοι θα επιδιώξουν.
Ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας (ή ό,τι άλλο), με στόχευση στο νέο επιστημονικό προσωπικό, στην κατεύθυνση της υποστήριξης των υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών για ολοκλήρωση μελετών και σύνταξη νέων, είναι καταρχήν μια καλή ιδέα. Μακάρι να υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης.