Εκδήλωση που περιλαμβάνει διάλεξη με μουσικά παραδείγματα από το έργο "Άξιον Εστί" του Μίκη Θεοδωράκη, προβολές αποσπασμάτων από συναυλίες και ντοκουμέντα από το αρχείο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, καθώς και αντιπροσωπευτικά τραγούδια που θα ερμηνεύσει η καθηγήτρια Μαρία Πέτκου με τη συνοδεία πιάνου από τον καθηγητή Πέτρο Φάκα, θα πραγματοποιηθεί από το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 7μμ, στον πολυχώρο πολιτισμού «Χρ. Λαναράς» (αίθουσα Βέτλανς).
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Βιογραφικό:
Ο Μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης γεννήθηκε στο Herisau της Ελβετίας. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε μετά την επιστροφή της οικογένειας του στο Κιλκίς.
Παρακολούθησε μαθήματα αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, κλασσικού τραγουδιού και πιάνου στη Θεσσαλονίκη και γρήγορα η προικισμένη φύση του εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε.
Παράλληλα δίδαξε θεωρητικά σε ωδεία της Βορείου Ελλάδας.
Το 2005 έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας στην Ολλανδία, όπου συνεργάστηκε με μουσικά σύνολα ως προσκεκλημένος μαέστρος.
Έχει μαθητεύσει και συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους, όπως οι: Rene Gulikers, George Hadjinikos, Ulrich Rademacher, Ingo Lenke και Θόδωρο Αντωνίου.
Ως μαέστρος έχει προσκληθεί από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.
Έχει διευθύνει ορχήστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιταλία, Ουκρανία, Βραζιλία και Πολωνία.
Το καλοκαίρι του 2010 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγο του, τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου την Orchestra Mobile , ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, την δική τους εταιρία.
Οι δυό τους συγκλόνισαν την Ευρώπη και τον κόσμο με την σιωπηλή εκδήλωση διαμαρτυρίας που έκαναν στο εσωτερικό του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2014 με σκοπό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αναζωπυρώνοντας το θέμα και κερδίζοντας τον θαυμασμό και την υποστήριξη τόσο του κοινού όσο και της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας.
Το 2015, γιορτάζοντας τα 90 Χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη και την Εργατική Πρωτομαγιά, ο Δήμος Νέας Σμύρνης κάλεσε τον Μαέστρο να διευθύνει ξανά το Άξιον Εστί. Αυτήν την φορά θέλοντας ο Θεόδωρος Ορφανίδης να περάσει το έργο στις νεότερες γενεές, κάλεσε τον Σάκη Ρουβά να αναλάβει τον ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα, αφού η πλατεία Νέας Σμύρνης γέμισε από 20.000 κόσμο που αποθέωσε για άλλη μία φορά τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σάκη Ρουβά.
Έχει κυκλοφορήσει τρία CD - Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy – Shades of Love...” (The Human Voice, 2011), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy II – Return” (The Human Voice , 2012), Α Handful of Jewish Songs (The Human Voice , 2016).