Των Κωνσταντίνου Καζαντζή και Θωμά Σωτηρόπουλου
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (W.H.O.), η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και η ταυτόχρονη αύξηση κατανάλωσης λαχανικών και φρέσκων φρούτων, συνιστούν μια πιο υγιεινή διατροφική επιλογή που θα μπορούσε να μειώσει το τρέχον παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα (το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οι οποίες προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα από ένα άτομο, οργανισμό, δραστηριότητα ή προϊόν).
Ο WHO εκτιμά ότι τυχόν τέτοιου είδους διατροφική αλλαγή μέχρι το 2050, θα μπορούσε να σώσει έως και 8 εκατομμύρια ζωές ετησίως, που αντιστοιχεί στο 6-10% της παγκόσμιας θνησιμότητας. Η ίδια διατροφική αλλαγή θα είχε και αντίστοιχα θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με τα τρόφιμα, σε ποσοστό άνω του 66%.
Εκτιμάται επίσης ότι η μείωση κατανάλωσης κρέατος θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 30 τρισεκατομμύρια $ σε παγκόσμιο επίπεδο, που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ που προβλέπεται για το 2050, αν ακολουθηθούν οι προτεινόμενες διατροφικές αλλαγές.
Η παγκόσμια αύξηση πληθυσμού και η αντίστοιχη ζήτηση αγαθών μας δίνει μια άσχημη εικόνα για το μέλλον. Αυξάνονται οι απαιτήσεις κατανάλωσης τόσο σε κρέας, όσο και σε λαχανικά και φρέσκα φρούτα, αλλά με μια δυσανάλογη τάση που θα προτιμούσε ο WHO, για να επιτευχθούν οι προαναφερόμενοι στόχοι μείωσης της θνησιμότητας και των εκπομπών αέριων θερμοκηπίου, καθώς και εξοικονόμησης πόρων και χρημάτων.
Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Fact sheet No 394, Σεπτέμβριος 2015.
ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”
Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων
Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας