Άκαρπη η συνάντηση αντιπροσωπείας αγροτών από όλη την Ελλάδα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Σε δηλώσεις τους οι αγρότες υποστήριξαν μετά τη συνάντηση πως ο κ. Αποστόλου ήταν ξεκάθαρος αυτή τη φορά ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους αφού τον δεσμεύει το μνημόνιο. Παράλληλα, οι παραγωγοί τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ομόνοια στις τάξεις τους, χωρίς κομματικές ταμπέλες, ώστε να παλέψουν όλοι μαζί για την αποδέσμευση από το μνημόνιο.
Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνάντηση οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν την άλλη εβδομάδα κατά τόπους συσκέψεις προκειμένου να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις για τη μορφή και τον χρόνο των κινητοποιήσεων. Πάντως, υπάρχει τάση στις τάξεις των παραγωγών σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να κλείσουν τους δρόμους, αλλά να προβούν σε άλλου είδους μορφές κινητοποιήσεων. Υπενθυμίσουμε ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα, έχει αποφασίσει ήδη να βγάλει τα τρακτέρ στους δρόμους στις 23 Ιανουαρίου.
Ασφαλιστικό και φορολογικό
Να αναλάβει τις ευθύνες του ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Ελλάδα (μεταξύ αυτών ο Κοσμάς Αντωνιάδης από τον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας και ο Σάκης Τόπης από τον Αγροτικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας) στη συνάντηση. Κύριοι άξονες της κουβέντας ήταν το ασφαλιστικό και το φορολογικό, με τους αγρότες να χαρακτηρίζουν τη συνάντηση ως καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ο υπουργός από την πλευρά του χαρακτήρισε τη συζήτηση διεξοδική και ζωηρή, υπογραμμίζοντας τις ενέργειες του υπουργείου προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός χώρος.
«Είχαμε μια διεξοδική και ζωηρή συζήτηση με εκπροσώπους του αγροτικού χώρου, θα έλεγα απ’ όλη την Ελλάδα. Και βέβαια, αντιλαμβάνεστε, όταν σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμος αρχίζει και ζωηρεύει, ήταν ουσιαστική, γιατί πάνω απ’ όλα αυτό που προέχει είναι ο διάλογος, που μερικές φορές μπορεί να γίνεται και με εντάσεις, δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν στον αγροτικό χώρο» τόνισε ο κ. Αποστόλου.
Ανέφερε πως έκανε σαφές ότι κι «αυτά που έχουμε κάνει στον αγροτικό χώρο από τις πληρωμές μέχρι τη διαχείριση των προγραμμάτων ανάπτυξης του αγροτικού χώρου, μέχρι και αυτά που σχεδιάζουμε άμεσα τους επόμενους μήνες, εμείς πιστεύουμε ότι δημιουργούν μέσα στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε ένα περιβάλλον που για τον αγροτικό χώρο είναι πολύ ιδιαίτερο σε σχέση με αυτά που βιώνει η υπόλοιπη κοινωνία».
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα των αγροτών, ο κ. Αποστόλου επισήμανε πως από εκεί και πέρα είναι δικό τους θέμα πώς θα κινητοποιηθούν, τις μορφές που θα επιλέξουν.
Το αγροτικό στη Βουλή
Λίγο πριν τη συνάντηση με τον υπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών μετέβησαν στη Βουλή όπου κατάθεσαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, επισημαίνοντας πως είναι επιβεβλημένη η συζήτηση των αγροτικών θεμάτων στη Βουλή.
«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή, όσον αφορά στην εθνική οικονομία και δυστυχώς έχουμε αυξήσει τις εισαγωγές και μειώσαμε τις εξαγωγές. Δεδομένου ότι έχουμε 6 εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση, θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, ώστε ως χώρα να είμαστε παραγωγική και αυτάρκης» αναφέρουν οι αγρότες μεταξύ άλλων στην επιστολή. Επίσης χαρακτηρίζουν αντιπαραγωγικό το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί με το κόστος παραγωγής στη χώρα, ενώ τονίζουν πως πρέπει να προστατευτούν η ζωική και φυτική παραγωγή «διότι πάνω σ’ αυτές βασίζεται η διαμόρφωση της οικονομικής ευημερίας μιας χώρας».
Oλόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αναλυτικά, στην επιστολή που υπογράφουν αγροτικοί φορείς αναφέρονται τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
η απόφαση μας να απευθυνθούμε στο Προεδρείο της Βουλής και προσωπικά σε εσάς, ώστε να προσκαλέσετε στην ολομέλεια της Βουλής προ ημερησία συζήτηση για το μεγάλο θέμα που αφορά το μέλλον της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είναι επιβεβλημένη.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή, όσον αφορά την εθνική οικονομία και δυστυχώς έχουμε αυξήσει τις εισαγωγές και μειώσαμε τις εξαγωγές.
Δεδομένου ότι έχουμε 6 εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα από παραγωγούς που δεν επέλεξαν την παραγωγή αλλά την ενίσχυση, θα πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική ώστε ως χώρα να είμαστε παραγωγική και αυτάρκης.
Το κόστος παραγωγής-ενέργεια είναι δυσβάσταχτο και αντιπαραγωγικό στην χώρα μας, για να μπορεί να είναι ανταγωνιστικό κριτήριο ως προς την διαμόρφωση των τιμών.
Η ζωική και η φυτική παραγωγή είναι οι δύο σταθεροί πυλώνες ανάπτυξης και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατευθούν διότι πάνω σ’ αυτές βασίζεται η διαμόρφωση της οικονομικής ευημερίας μιας χώρας και άρα επιθυμούμε την παραγωγή πλούτου και το δίκαιο της φορολογίας.
Η θεματολογία της συζητήσεως θα πρέπει να εμπεριέχει τις μεταξύ των άλλων και τις εξής ενότητες:
Ασφαλιστικό
Φορολογικό
Κόστος Παραγωγής- Ενέργεια
Ενδιάμεση Αναθεώρηση ΚΑΠ 2017
ΕΛΓΑ (αναθεώρηση κανονισμού)
Αδιάθετες παραγωγές λόγω εμπάργκο».