Έστω και καθυστερημένα κατέθεσε τελικά την προκαταβολή των 4 εκατ. ευρώ, που είχε υποσχεθεί στους παραγωγούς η Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Χρήστος Ρώσσιος, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, οι παραγωγοί έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής «το 44,5% από το σύνολο των 13 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται για την καμπάνια του 2016».
Μάλιστα, απέδωσε τη μικρή χρονική καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, σε σχέση με τη δέσμευση που είχε αναλάβει η διοίκηση της βιομηχανίας, για καταβολή του ποσού μέχρι το τέλος του 2016, σε φόρτο εργασίας της τράπεζας, σημειώνοντας πως η διοίκηση της ΕΒΖ, είχε ρυθμίσει το ζήτημα από την Παρασκευή 30/12/2016.
Οι καλλιεργητές από την πλευρά τους δηλώνουν ικανοποιημένοι, προειδοποιούν ωστόσο ότι αν δεν εξοφληθούν πλήρως μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 δεν πρόκειται να σπείρουν τεύτλα από τις αρχές Φεβρουαρίου. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, «μέσα στις επόμενες ημέρες θα κανονίσουμε συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΒΖ, προκειμένου να ενημερωθούμε για μεταξύ άλλων την τιμολογιακή πολιτική της βιομηχανίας για τη φετινή χρονιά, αλλά και τα στρέμματα που προσδοκούν να σπείρουμε. Εφόσον δε ξοφληθούμε μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός για το 2016, τότε θα προχωρήσουμε κανονικά στη δουλειά μας από τις 5/2, ικανοποιώντας πλήρως το αίτημα που θα μας κατατεθεί για τις ποσότητες που επιθυμούν να παράξουμε».
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΒΖ προανήγγειλε συνέχιση της περιοδείας, που ξεκίνησε η διοίκηση της εταιρείας λίγο πριν το τέλος του 2016 σε περιοχές της χώρας όπου οι κάτοικοι ασχολούνται με την τευτλοκαλλιέργεια, προκειμένου να γίνουν συναντήσεις με τους παραγωγούς και να τους αναλύσουν τα πλάνα τους, αλλά και για να τους ανακοινώσουν την νέα τιμολογιακή πολιτική που θα ισχύσει. Το τιμολόγιο είναι σχεδόν έτοιμο και απομένει να φανεί αν θα ισχύσει και το 2017 συνδεδεμένη ενίσχυση 72 ευρώ το στρέμμα, προκειμένου να μπουν οι τελικές πινελιές και να εμφανιστεί στους καλλιεργητές.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις αρχικά στην περιοχή της Ημαθίας, της Πέλλας και της Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσουν σε Ορεστιάδα, Σέρρες, δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία. Στόχος είναι να καλλιεργηθούν τουλάχιστον 120.000 στρέμματα, έκταση διπλάσια από εκείνη της σεζόν του 2015 – 16.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα προκηρυχθεί ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση των εργοστασίων της εταιρείας στην Σερβία, ο κ. Ρώσσιος τόνισε ότι «προχωρά κανονικά η συμφωνία που έχει γίνει με τον πιστωτή για την αναδιάρθρωση της εταιρείας».
Υπογραμμίζεται, ότι ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για μια σειρά μη παραγωγικά ακίνητα της ΕΒΖ εντός της Ελλάδας, με την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών να έχει οριστεί από την Πειραιώς Real Estate για τις 16 Ιανουαρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι.