Σε κατάσταση πολέμου έχει τεθεί, για μία ακόμη φορά, η Τουρκία, καθώς το χτύπημα σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το νέο έτος, βύθισε στο πένθος τη χώρα και προκάλεσε συναγερμό σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις.
Ο αριθμος των νεκρών αυξήθηκε στους 39, ενώ τουλάχιστον 69 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πολλά εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές έχουν αναγνωριστεί 21 και οι 15 ή 16 απ' αυτούς είναι ξένοι, ενώ ο δράστης της επίθεσης εξακολουθεί να διαφεύγει, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Οι έρευνες για να βρεθεί ο τρομοκράτης συνεχίζονται. Ελπίζω ότι θα συλληφθεί σύντομα», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.
Ο ή οι ένοπλοι δράστες ήταν ντυμένοι με στολή Άγιου Βασίλη. Αρχικά πυροβόλησαν έναν αστυνομικό και έναν πολίτη πριν εισέλθουν στην ντισκοτέκ, στη συνοικία Ορτακιόι της Κωνσταντινούπολης και ανοίξουν πυρ αδιακρίτως. Λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση της επίθεσης, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση.
Σύμφωνα με τον Σαχίν, την επίθεση διέπραξε μόνο ένας ένοπλος. Νωρίτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν κάνει λόγο για δύο δράστες και μετέδιδαν πως ο ένας παρέμενε στο εσωτερικό του χώρου και ότι η αστυνομία προετοιμαζόταν να διεξαγάγει μια επιχείρηση για την εξουδετέρωσή του, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί από τις τουρκικές αρχές αν ήταν ένας ο δράστης ή περισσότεροι, καθώς οι ομολογίες από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν αποσαφηνίζουν την κατάσταση λόγω του πανικού που επικράτησε και του αιφνιδιασμού που υπέστησαν άπαντες.
Μέσα στη ντισκοτέκ Reina την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν 700 ως 800 άνθρωποι, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Κάποιοι από αυτούς πήδησαν στον Βόσπορο για να σωθούν από τα πυρά του ενόπλου, ενώ γενικά επικράτησε μεγάλος πανικός.
Η επίθεση στο κέντρο διασκέδασης της Κωνσταντινούπολης είχε πολλά κοινά στοιχεία με το μακελειό που προκάλεσαν τζιχαντιστές στο θέατρο Μπατακλάν, στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, όταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεαρής ηλικίας.