Ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλέσει προβλήματα σε έναν δυναμικό και εξελισσόμενο κλάδο η εφαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Όπως ήταν εξαρχής αμφισβητούμενα τα δημοσιονομικά οφέλη για την ελληνική οικονομία από τη συγκεκριμένη βίαιη επιλογή της κυβέρνησης στις αρχές του 2016, δεδομένου ότι ο ΕΦΚ κατέληξε στο κρασί μετά από διάφορες καραμπόλες σε άλλα παραγωγικά προϊόντα (π.χ. μπύρα). Έναν περίπου χρόνο μετά, κυβέρνηση και οινοποιοί μετρούν τις πληγές τους από την επιλογή αυτή. Με τους οινοποιούς να επιμένουν στην κατάργηση του φόρου, και την κυβέρνηση να αφήνει ανοικτή την πιθανότητα αυτή, αν κρίνουμε από την απάντηση της αρμόδιας υπουργού σε σχετική ερώτηση 52 βουλευτών της Ν.Δ. (Σελ. 14).
Τα δεδομένα για την όποια κυβερνητική απόφαση είναι συντριπτικά. Είναι η αποτυχία του συγκεκριμένου φορολογικού μέτρου, αφού ούτε εισπράττονται τα προσδοκώμενα χρήματα για την κυβέρνηση και τους δημοσιονομικούς της στόχους, την ίδια ώρα που το μέτρο οδήγησε σε πλήρη αποδιοργάνωση την αγορά και σε δραματική μείωση την κατανάλωση κρασιού, αυξάνοντας ταυτόχρονα θεαματικά την παραοικονομία στον κλάδο.
Είναι συντριπτικά τα επιχειρήματα των οινοποιών για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί και εδράζονται στην κοινή λογική. Και επιτέλους, στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και στους δυναμικούς κλάδους, σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια, θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα σχεδιάσουμε την ανάπτυξη και όχι στο πώς θα πετύχουμε την επιβίωση.