Σε μόλις 16,6 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα του κράτους για τους εννέα μήνες του 2016, από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, όπως γνωστοποιεί η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, απαντώντας σε ερώτηση 52 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Οι ερωτώντες κάνουν λόγο για δραματική αύξηση του παραεμπορίου στο κρασί και αποτυχία είσπραξης των φορολογικών εσόδων.
Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, μετά την επιβολή του ΕΦΚ δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για εκτεταμένη και μη ελεγχόμενη αύξηση της παραοικονομίας στον κλάδο ενώ αυξήθηκαν κατά 3 με 4% τα λειτουργικά κόστη των οινοποιών. «Την ίδια ώρα», αναφέρουν, «χιλιάδες στρέμματα παραγωγής δεν καταγράφονται πουθενά και εκατοντάδες παραγωγοί παραμένουν αδήλωτοι». Στην απάντησή της η κ. Παπανάτσιου αναφέρει επίσης ότι η επιβολή του ΕΦΚ υπήρξε για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα και όχι επιλογή, αφού ήταν ένα από τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων π ρ ο κ ε ι μ έ ν ο υ ν α χρηματοδοτηθεί η χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα των επιβληθέντων μέτρων, μεταξύ των οποίων και ο ΕΦΚ στο κρασί, και θα εισηγηθούν τις απαραίτητες αλλαγές αν κριθεί αναγκαίο» σημειώνει η υπουργός. Αντίθετοι οι οινοποιοί Θυμίζουμε ότι η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είχε προκαλέσει από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις τους οινοποιούς της Ημαθίας, που είχαν μιλήσει για άδικη και ανεφάρμοστη απόφαση που οδηγεί στην πλήρη καταστροφή του μικρού οινοποιείου, σε έναν κλάδο με μεγάλη ανάπτυξη και προοπτική.
Στην πορεία της πρώτης χρονιάς εφαρμογής του φόρου επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν και ενισχύθηκαν αδυναμίες ελέγχου από τα τελωνεία λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού.