Συνέντευξη : Σοφία Γκαγκούση
Γλυκόπικρο το 2016 για το Δήμο Βέροιας, σύμφωνα με την αίσθηση που άφησε στον δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη χρονιά που πέρασε.
Θετικό πρόσημο βάζει στην λειτουργία του νέου σχολείου στα Γιοτζαλίκια αλλά και στο “reset” της γέφυρας Κούσιου, κατά την εκτίμησή του, ενώ αρκετά ανοιχτά θέματα έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος και τη νέα χρονιά. Δίνει δίκιο στους πολίτες για τις καταγγελίες τους περί αδέσποτων, τονίζοντας ότι αυτή είναι η νομοθεσία που οφείλει να ακολουθήσει και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την οικονομική δυσχέρεια του Δήμου με εξοικονόμηση πόρων από πέντε υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΥΑΒ, που είναι, όπως λέει, παλιά ιστορία για τη Βέροια. Μας λέει τη γνώμη του για τις παρατάξεις της μειοψηφίας και ετοιμάζει αλλαγές Προέδρων. Όσο για τους αντιδημάρχους, το σκέφτεται…
Τι γεύση αφήνει στο Δήμο το 2016;
Και γλυκιά και πικρή… Στα θετικά είναι η ολοκλήρωση και η λειτουργία του νέου σχολικού συγκροτήματος στα Γιοτζαλίκια (Γυμνάσιο-Λύκειο) που είναι πολύ μεγάλο έργο και έγινε εκ των έσω, από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Η λειτουργία του είχε ως αποτέλεσμα και μια πολύ καλή «καραμπόλα» αφού παράλληλα ένα δημοτικό σχολείο και τρία νηπιαγωγεία μεταφέρθηκαν στο πρώην Φιλίππειο Γυμνάσιο που εγκαταστάθηκε στα Γιοτζαλίκια. Ετσι πάψαμε να πληρώνουμε ενοίκια γι’ αυτά τα σχολεία.
Θα μπορούσε όμως να πει κανείς, ότι μια θετική εξέλιξη είχε και το έργο της γέφυρας Κούσιου αφού απεμπλακήκαμε από την παλιά εργολαβία. Αυτό το ξεμπλοκάρισμα, θεωρητικά οδηγεί προς λύση του θέματος.
Εξακολουθεί ωστόσο να βρίσκεται στις εκκρεμότητες του Δήμου η Γέφυρα Κούσιου εδώ και πολλά χρόνια… Γιατί;
Το γιατί είναι γνωστό… Προκειμένου να συνεχίσει ένα έργο και να βγει νέα δημοπρασία πρέπει να ολοκληρωθεί η απεμπλοκή του από την παλιά δημοπρασία. Αλλά ακόμα περισσότερο, ότι αυτή τη στιγμή εκπονείται η μελέτη για διαφορετικό τρόπο κατασκευής του καταστρώματος της γέφυρας. Εάν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα, θα τελειώσουμε το καλοκαίρι του 2018.
Αναοριοθέτηση… Θα απασχολήσει τον Δήμο και το 2017;
Βεβαίως θα μας απασχολήσει. Πλέον, με τη νέα Υπουργό Πολιτισμού ξεκινάμε πάλι από το μηδέν. Τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει εξαντλητικός διάλογος με την κα Κονιόρδου η οποία δήλωσε ότι θέλει να ‘ρθει στη Βέροια για να δει επιτόπου τα πράγματα. Ελπίζουμε να καταλήξει το θέμα, στο συμφερότερο για την πόλη μας, που για μας είναι να μην γίνει η αναοριοθέτηση και το έχουμε καταθέσει με επιχειρήματα. Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική.
Ποια ανοιχτά θέματα έχει ακόμα ο Δήμος στο μεταίχμιο της παλιάς και της νέας χρονιάς;
Δουλεύουμε τον παιδικό σταθμό της Κυψέλης και αναμένουμε μέχρι τα τέλη Ιουνίου να τελειώσει το κτιριακό. Μετά, θα ξεκινήσουμε τα ηλεκτρομηχανολογικά με στόχο να ανοίξει ο σταθμός στον Σεπτέμβριο του 2018. Περιμένουμε επίσης να ανοίξει η λειτουργία του Net Metering, προκειμένου να ξεκινήσουμε τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κουλούρα που θα αποτελεί την πηγή παραγωγής ενέργειας η οποία όμως θα μπορεί να καταναλώνεται απομακρυσμένα, και στη Βέροια δηλαδή (και όχι μόνο στο σημείο παραγωγής ενέργειας όπως ίσχυε μέχρι πρότινος).
Αυτό το κομμάτι της ενέργειας μαζί με τα πέντε υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΥΑΒ που είναι σχεδιασμένα να γίνουν στο δίκτυο ύδρευσης. Η ΔΕΥΑΝ περίμενε τρόπους χρηματοδότησης. Τώρα που πλέον δεν έχουμε τέτοια ελπίδα, θα κοιτάξουμε να το προχωρήσουμε. Βλέπετε, αυτή η ιστορία στη Βέροια, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επί του δικτύου ύδρευσης, είναι πολύ παλιά… Ένα ακόμα θέμα που ανοίγει ο Δήμος είναι και η χωροθέτηση των νέων κοιμητηρίων εκτός πόλης σε δημοτική έκταση αρκετών στρεμμάτων…
Σε ποιον τομέα έδωσε φέτος μεγαλύτερη βαρύτητα η Δημοτική Αρχή;
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε. Ο αγώνας είναι πολυμέτωπος. Μας απασχολεί πάντα και το κοινωνικό κομμάτι και το κομμάτι του τουρισμού ώστε να γίνει γνωστή η Βέροια ως προορισμός, αλλά και η καθημερινότητα του πολίτη.
Για ποιο θέμα και πρόβλημα της πόλης, είχατε τις περισσότερες καταγγελίες και διαμαρτυρίες από τους πολίτες;
Θα έλεγα για τα αδέσποτα.
Δεν έχουν δίκιο οι πολίτες;
Έχουν δίκιο όντως, αλλά αυτή είναι η νομοθεσία, την οποία δεν την επιβάλλει ο Δήμος αλλά η Πολιτεία. Είναι νόμοι του κράτους και το εξηγούμε συνέχεια στους συνδημότες μας.
Εκτιμάτε, ότι είχατε καλή συνεργασία με τις παρατάξεις της μειοψηφίας στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης;
Η αλήθεια είναι ότι οι επικεφαλής της δεύτερης και της τρίτης παράταξης (της μειοψηφίας) δεν έχουν συχνή παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι σύμβουλοι έρχονται βέβαια αλλά οι αρχηγοί, κι όταν έρχονται, η παρουσία τους διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα. ΟΙ άλλες παρατάξεις συνήθως παρευρίσκονται. Όμως τα προβλήματα είναι κάθε χρόνο και πιο μεγάλα και ελπίζω τη νέα χρονιά να ανταποκριθούν περισσότερο…
Μπορούμε να μιλάμε για οικονομική αποψίλωση των Δήμων;
Βεβαιότατα και εκεί είναι η πικρή γεύση… Δυστυχώς το 2017 θα μας έρθει με νέες μειώσεις για τους Δήμους, της τάξης 11% - 12% σε σχέση με το 2016. Μην ξεχνάμε ότι πληρώνουμε κάθε χρόνια 1 εκ. ευρώ στις Τράπεζες για να καλύψουμε τα δάνεια προηγούμενων διοικήσεων, κάτι που μας στερεί ρευστότητα. Αυτή την οικονομική ένδεια λοιπόν που δημιουργείται, την υποχρηματοδότηση, προσπαθούμε να τη λύσουμε μέσα από το κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας. Θεωρώ ότι με την πολλή δουλειά που γίνεται, του χρόνου ίσως να έχουμε πιο ευχάριστα να πούμε…
Έχετε ετοιμάσει πλάνο αλλαγών σε Προέδρους και αντιδημάρχους;
Είναι νωρίς ακόμα… Θεωρητικά από 1 Μαρτίου ξεκινάνε οι καινούργιοι. Οι όποιες αλλαγές είναι να γίνουν, θα γίνουν στο τέλος Φεβρουαρίου.
Το «όποιες αλλαγές» σημαίνει ότι θα είναι περιορισμένες και επί μέρους;
Κοιτάξτε, εμείς πριν ξεκινήσει ακόμα η θητεία μας είχαμε πει ότι οι Πρόεδροι θα αλλάξουν στα μέσα της θητείας. Υπήρξε εξ’ αρχής συμφωνία. Άρα αυτό θα τηρηθεί και αφορά τον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και Προέδρους ΚΕΠΑ, ΚΑΠΑ, ΔΗΠΕΘΕ, ΔΕΥΑΒ και σχολικών επιτροπών. Εάν, λέω εάν, γίνουν αλλαγές στους αντιδημάρχους θα είναι την ίδια χρονική περίοδο με τους Προέδρους.
(Στο επόμενο φύλλο ακολουθεί συνέντευξη
του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παν. Γκυρίνη)