Γράφει ο
Παναγιώτης
Παπαδόπουλος
Φιλόλογος
« Χριστός γεννάται
σήμερον εν Βηθλεέμ
τη πόλει…» από τα
κάλαντα των
Χριστουγέννων.
Η Βηθλεέμ τα χρόνια του Χριστού ήταν ένα άσημο και άγνωστο χωριό κοντά στα Ιεροσόλυμα. Τα πολύ παλιά χρόνια ήταν γνωστό από την καταγωγή του βασιλιά Δαβίδ. Ήταν ένα εμπορικό κέντρο και εκεί οι άνθρωποι του βασιλιά συγκέντρωναν το σιτάρι την εποχή της ευφορίας της γης και το διένειμαν στους πολίτες στα δύσκολα χρόνια της επτάχρονης ανομβρίας. Γι αυτό και ονομάζονταν Βηθλεέμ, που σημαίνει πόλη του άρτου. Μετά τη Γέννηση του Χριστού στο σπήλαιο της Βηθλεέμ η πόλη θα αναδειχθεί το λίκνο της χριστιανοσύνης και θα σημάνει τον πνευματικό άρτο. Εκεί κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στρέφεται η καρδιά και ο νους των χριστιανών όλου του κόσμου. Εκείνο όμως που θα πρέπει οι άνθρωποι να θυμούνται είναι η θεία οικονομία και η άκρα συγκατάβαση του Θεού: να λάβει ανθρώπινη σάρκα για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.
Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος στο Ευαγγέλιό του με πολλή παραστατικότητα μας διηγείται τη Γέννηση και τη ζωή του Χριστού. Τέτοιες μέρες η Μαρία συνοδευόμενη από τον Ιωσήφ θα πορευθεί σε κατάσταση εγκυμοσύνης από τη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας στην Ιουδαία, Στα Ιεροσόλυμα στον τόπο καταγωγής της έπρεπε να απογραφεί σύμφωνα με το ρωμαϊκό νόμο. Ύστερα από ένα κοπιαστικό ταξίδι πολλών ημερών θα φτάσουν στα Ιεροσόλυμα . Εκεί η πόλη θα κατακλυστεί από πλήθος κόσμου. Ήταν και αυτοί ταξιδιώτες από διάφορα μέρη του Ισραήλ. Ήρθαν για την απογραφή τον τόπο καταγωγής τους. Γι αυτό δεν κατόρθωσαν να βρουν κάποιο κατάλυμα. Η κατάσταση, όμως, της Μαρίας με την εγκυμοσύνη της ήταν δύσκολη. Έτσι κατέληξαν σε μια σπηλιά που οι ποιμένες τη χρησιμοποιούσαν για τα ποίμνιά τους. Αυτοί παραχώρησαν τη φάτνη των ζωών για να γεννηθεί το θείο βρέφος. Γι αυτό και αξιώθηκαν να γίνουν οι άνθρωποι που πρώτοι θα πληροφορηθούν δια στόματος των αγγέλων την έλευση του Χριστού στον κόσμο. Τα παλιά χρόνια οι σπηλιές παντού ήταν ο χώρος όπου διέμεναν οι ληστές. Εκεί στο χώρο των ληστών επρόκειτο να αποκαλυφθεί το μυστήριο του Θεού. Αυτήν την υποδοχή ετοίμασαν οι άνθρωποι για τον Θείο βρέφος. Ήταν, βέβαια, η εποχή της ειδωλολατρίας στα περισσότερα μέρη την οποία υπερασπίζονταν οι ρωμαϊκές αρχές. Γι αυτό έπρεπε οι άνθρωποι πρώτα να προετοιμαστούν για να δεχθούν τη σωτηρία του Θεού στη γη.
Το έργο της πνευματικής προετοιμασίας του λαού του Ισραήλ το ανάλαβαν ηθικές προσωπικότητες, οι προφήτες της Π. Διαθήκης. Ήταν σοφοί άνθρωποι, Επί χίλια και πλέον χρόνια με τις πνευματικές τους διόπτρες είχαν προβλέψει τη χρονολογία και τον τόπο γέννησης του Χριστού. Συγκεκριμένα ο προφήτης Ησαΐας το έτος 750 π.χ. είχε αποκαλύψει« ότι ο Χριστός θα γεννηθεί από την Παρθένο Μαρία », «θα ονομασθεί ισχυρός Θεός» , « η έλευσή του θα είναι έλευση του θεού εν μέσω ανθρώπων...»( Ησ. Ζ, 14) Ένας άλλος προφήτης, ο Μιχαίας, το έτος 740 π.χ. θα προβλέψει ότι ο Χριστός « θα γεννηθεί εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας» (Μιχ. Ε 1). Θα ακολουθήσουν και άλλοι προφήτες, οι οποίοι με το λόγο τους και τα κηρύγματά τους θα εκπέμπουν το μήνυμα της ελπίδας και της έλευσης του Μεσσία στη γη , του σωτήρα του ανθρωπίνου γένους.
Αλλά και οι σοφοί της αρχαίας Ελλάδος με το δικό τους τρόπο, είχαν προϊδεάσει τους Έλληνες με τα συγγράμματα τους και με παρόμοιες προφητείες. Αναζητούσαν τον άγνωστο αληθινό θεό στον οποίο αφιέρωσαν και σχετικό θυσιαστήριο στο οποίο αργότερα θα αναφερθεί ο Απόστολος Παύλος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Το πιο συγκλονιστικό γεγονός είναι ότι ο Αισχύλος που ζει το 470 π.χ. περίπου στο πρόσωπο του Προμηθέα που εκτίει την ποινή του Δία στον Καύκασο, προλέγει ότι « ο λυτρωτής του θα είναι το τέκνο το οποίο θα γεννηθεί εκ της Παρθένου Ιούς και του Θεού.»
Όλοι οι χριστιανικοί λαοί προετοιμάζονται αυτές τις άγιες ημέρες να υποδεχθούν το θειο βρέφος της Βηθλεέμ. Φωταγωγούν τα σπίτια, τις πλατείες και τους δρόμους των πόλεων Σπεύδουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Να αγοράσουν, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες, τα δώρα που θα δοθούν στους συγγενείς και φίλους την ημέρα των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. Κάποιοι άλλοι θα αναζητούν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης που φημίζονται για τα θεάματα της γιορτής να περάσουν τις μέρες τους. Πολλοί θα αναζητούν μαγευτικούς τόπους να απολαύσουν και να ικανοποιήσουν τις ιδιαιτερότητες των αισθήσεών τους. Πόσοι από αυτούς ακολουθούν το δρόμο που οδηγεί στο σπήλαιο της καρδιάς τους. Έχασαν στη διαδρομή το άστρο που φώτιζε το δρόμο και στη δική τους Βηθλεέμ.
Ποτέ δεν ένιωσαν την ανάγκη να πάνε στην πνευματική Ιερουσαλήμ. Στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που αγωνίζονται για να επιζήσουν με την οικονομική κρίση που διανύουμε. Αναγκάζονται να κοιμηθούν στα παγκάκια. Αναζητούν
λίγη στοργή και το ζεστό φαγητό στα συσσίτια της ενορίας τους.
Σε άλλες περιοχές της γης οι πόλεμοι μαίνονται σκληροί και αδιάκοποι. Οι άνθρωποι που ορίζουν τα οικονομικά συμφέροντα της γης δεν έχουν αισθήματα. Θύματα αυτών των πολέμων είναι οι εκατοντάδες θάνατοι και οι πρόσφυγες που σπεύδουν να βρουν καταφύγιο σωτηρίας σε ξένες χώρες. Πολλοί από αυτούς ήρθαν και στη χώρα μας και γνώρισαν την ανθρωπιά και την ελληνική φιλοξενία.
Η πορεία, όμως, για τον χριστιανό που ζει την μυστηριακή ζωή της εκκλησίας είναι αυτή που φωτίζεται με τον αστέρα που οδήγησε τους τρεις επιστήμονες αστρολόγους από τα βάθη της Ανατολής στο σπήλαιο της Βηθλεέμ. Μόλις έφτασαν στο σπήλαιο, εκεί μέσα στη φάτνη έθεσαν, στα πόδια του θείου βρέφους μαζί με την αγάπη τους και τα πλούσια δώρα τους. Είναι γνωστοί σε μας ως οι τρεις Μάγοι για τους οποίους μιλά η Αγία Γραφή.
Τα Χριστούγεννα, λένε, ότι είναι οικογενειακή γιορτή. Για τον ορθόδοξο χριστιανό η γιορτή είναι πνευματική. Θα πορευθεί κάτω από το φως του αστέρα στη πνευματική Βηθλεέμ και θα προετοιμάσει τη δική του φάτνη. Εκεί προσδοκά να υποδεχτεί το Χριστό με ταπεινή και καθαρή καρδιά.
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα