Η εμμονική σχέση του Βεροιώτη δικηγόρου και συγγραφέα Γιώργου Λιόλιου με μια φιλοσοφική σκέψη γύρω από το δίπτυχο «ο εαυτός και ο άλλος», οδήγησε στη διοργάνωση της έκθεσης «πρόσωπο ή προσωπείο» που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
«Το πρόσωπο ενκυβωτίζει τη διαδρομή της συνύπαρξης με τον άλλον ο οποίος στην ουσία είναι ο καθρέφτης μας, είναι το αντιφέγγισμα και το φέγγισμα» λέει ο Γ. Λιόλιος που επιμελήθηκε παράλληλα την έκθεση στην οποία συμμετέχουν 16 ημαθιώτες εικαστικοί.
Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αγγλική Κοταρίδη μέσα από την έκθεση, δίνει και την άλλη ματιά του Μουσείου, που μπορεί να συνομιλεί και με τη σύγχρονη εποχή δίνοντας βήμα στους καλλιτέχνες (της Ημαθίας εν προκειμένω) να επικοινωνήσουν το έργο τους στο κοινό. Και το κοινό, το βράδυ των εγκαινίων, γέμισε το χώρο και δήλωσε εντυπωσιασμένο από την υψηλή αισθητική των έργων, που μπορούν να σταθούν εξαιρετικά ακόμα και σε διεθνείς εκθέσεις.
Τη δουλειά τους έδειξαν οι: Κατερίνα Αναστασίου, Παύλος Κακιρδάκης, Δημήτρης Κουκούδης, Χάρης Κουρουζίδης, Μαρία Κουτσιμανή, Νίκος Μαραντίδης, Θοδωρής Μαυρίδης, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Θανάσης Σαμούκας, Αναστασία Σπυρίδου, Αντώνης Στεφανόπουλος, Ιωάννα Στεφανοπούλου, Κωνσταντίνα Τσόλη, Φωτεινή Χαμιδιελή, Γιάννης Χατζηγεωργίου και Απόστολος Χολέβας,
Η έκθεση αποτελεί τη συνέχεια του «κοινού τόπου» που φιλοξενήθηκε στον ίδιο χώρο πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ θα ακολουθήσει στις αρχές του 2017, το «Προσωπείο» που θα είναι μια μετάβαση σε μια δεύτερη εικαστική κατασκευή που θα κληθούν να αποτυπώσουν οι καλλιτέχνες.
Η παρούσα έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2017 ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για το κοινό που παραβρέθηκε στα εγκαίνια και στάθηκε με ενδιαφέρον στα έργα των 16 καλλιτεχνών που αποτελούν την ομάδα «Εμείς οι Άλλοι».
Όσο για τη συνέχεια, το ζητούμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων είναι να καταστήσει το Βυζαντινό Μουσείο (και όχι μόνο) «ένα ζωντανό μουσείο που θα φιλοξενεί και τη ζώσα έκφραση της τέχνης», η οποία στην Ημαθία έχει μακρά παράδοση.
Σοφία Γκαγκούση