Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στη Βουλή για την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης.
“Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που ανέκυψε χθες και αφορά στη λειτουργία της Βουλής και τις ανεξάρτητες αρχές. Αναφέρομαι στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης δεν αποδέχονται, όπως φαίνεται, την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Μιλούν για λάθος και για δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων. Να υπενθυμίσω ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποτελείται από στελέχη επιστημονικού κύρους που είχαν προταθεί από όλα τα κόμματα, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Τι λέει όμως η έκθεση; Διαβάζω σχετικά αποσπάσματα: «Υπάρχει σημαντική εξάπλωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Είναι υψηλό το ποσοστό αυτοαπασχολούμενων μερικής απασχόλησης και οι μεικτές τους αποδοχές ανέρχονται στα 394 ευρώ». Είναι λάθος αυτό;
«Η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, η συμπίεση του εισοδήματος, η μηδενική προοπτική καριέρας και οι στάσιμοι μισθοί οδηγούν με βεβαιότητα στη φτωχοποίηση». «Χωρίς σοβαρή ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει».
Καλά, εσείς δεν τα λέγατε αυτά για το δημόσιο χρέος, ότι χρειάζεται σοβαρή αναδιάρθρωση; Και τώρα κατηγορείτε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ότι το λέει;
Αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ότι «συνεχίζεται και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018 η φοροκεντρική λιτότητα». Και ακόμα χειρότερα ότι «αυξάνεται το 2017 η αναλογία έμμεσων προς άμεσους φόρους για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια!».
Ο κ. Τσακαλώτος στην χθεσινή του ανακοίνωση από όλα αυτά αναφέρθηκε μόνο στο στοιχείο των προβλεπόμενων πληρωμών τόκων την περίοδο 2021-2026 που αντί για 84 δις ευρώ -όπως λέει- είναι 64 δις ευρώ. Με αυτήν τη λογική του κ. Τσακαλώτου και τους 64 δις τόκους από το 2021 έως το 2026 το δημόσιο χρέος δεν θέλει σοβαρή αναδιάρθρωση; Αν είναι 64 δις και όχι 84 δις οι τόκοι, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση το χρέος;
Να επισημάνουμε, λοιπόν, για άλλη μια φορά στους κυβερνώντες και κυρίως στον Πρόεδρο της Βουλής, ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης. Είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί.
επειδή είναι εδώ και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της προηγούμενης κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας, μπορώ να σας πω ότι τα ίδια προβλήματα είχε το Γραφείο Προϋπολογισμού και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Και ενοχλούσε το Γραφείο κύριε Κεδίκογλου. Ποτέ, όμως, δεν παύθηκε ή απειλήθηκε ότι δεν θα ανανεωθεί η θητεία του!.
Αυτό ακριβώς, λοιπόν, φαίνεται ότι ενοχλεί την κυβέρνηση. Δεν αντέχει την κριτική η κυβέρνηση, όχι μόνο από εμάς, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τις Ανεξάρτητες Αρχές του κράτους.
Και αυτό που μάλλον ενοχλεί τελικά, είναι ότι η τριμηνιαία έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα στις ευέλικτες μορφές εργασιακών σχέσεων στους μισθούς των 394 ευρώ, και στη λογική της φορολογίας, στη φοροκεντρική λιτότητα και στους έμμεσους φόρους που δεν είναι ούτε αριστερή, ούτε προοδευτική πολιτική.
Το ζητούμενο για εμάς είναι η ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών και όχι η υπονόμευσή τους. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακούμε τις Ανεξάρτητες Αρχές και όχι κάθε φορά -όπως παλιότερα σε μικρότερο βαθμό η Νέα Δημοκρατία και τώρα σε μεγαλύτερο βαθμό, όπως βλέπουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ- να τις υπονομεύουμε.