Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο πολιτισμού ΄Χρ. Λαναράς΄ (αίθουσα Βέτλανς) η παρουσίαση βιβλίου «Με… Νου αρωματόκηπος και ευεξία: Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των βοτάνων», των συγγραφέων Νίκου Κρίγκα, ΕΔΙΠ, Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Διαμάντως Λάζαρη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, του Τμήματος Φαρμακευτικής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ελένης Μαλούπα, Τακτικής Ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα».
Η δράση οργανώθηκε και συντονίστηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας.
Η παρουσίαση έγινε από την υπεύθυνη του ΚΠΕ Λιάνα Στυλιανού, ενώ το βιβλίο προλόγισε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Δημήτρης Μάντσιος. Οι έγκριτοι και καθ’ ύλην αρμόδιοι ομιλητές – συγγραφείς αναφέρθηκαν στις ειδικές ευεργετικές ιδιότητες 16 ελληνικών βοτάνων καθώς και στον τρόπο που θα τις λάβουμε. Επίσης αναφέρθηκαν στις βιοδραστικές ουσίες που περιέχουν και στις παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν.
Η κα Μαλούπα ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη να καλλιεργηθούν ελληνικά βότανα από Έλληνες παραγωγούς ώστε και να βρεθούν νέοι τρόποι βιοπορισμού, να αλλάξουν οι παλιές καλλιέργειες και να αναδειχτεί ο πλούτος της ελληνικής φύσης. Η κα Μαλούπα επισήμανε ότι η ΕΛΓΟ Δήμητρα θα είναι δίπλα στους αγρότες που θα αποφασίσουν να καλλιεργήσουν βότανα, προσφέροντας την τεχνογνωσία αλλά κυρίως παρέχοντας προτάσεις διάθεσης των προϊόντων. Σαν παράδειγμα έφερε την εταιρεία Aromateaca που σέρβιρε τα αρωματικά ροφήματα η οποία καλλιεργεί, συσκευάζει και διαθέτει τα προϊόντα.
Η συμμετοχή των πολιτών στην παρουσίαση ήταν μεγάλη, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον τους για την αξιοποίηση των αφεψημάτων ως φαρμακευτικές ουσίες στην Εναλλακτική Ιατρική για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων, αλλά και την εμπιστοσύνη τους στις δράσεις ενημέρωσης ενηλίκων που οργανώνει το ΚΠΕ.
Την επόμενη μέρα, Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, οι εργασίες συνεχίστηκαν στους χώρους του ΚΠΕ Νάουσας με τη συμμετοχή 52 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας και οι οποίοι συνομίλησαν και επιμορφώθηκαν από το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Η δημιουργία αρωματόκηπου, τα βότανα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε, τα αλλόχθονα φυτά, εκπαιδευτικά παιχνίδια με βότανα ήταν κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν.